Melaka bersejarah

Melaka, dulunya adalah sebuah pelabuhan entreport antarabangsa. Nadi pertemuan timur dan barat. Menjadi pusat pendakwah Islam menyebarkan agama Islam ke seluruh pelusuk nusantara. Pernah disinggahi oleh Laksamana Agung Cheng Ho yang beragama islam bersama pencatat pelayaran bernama Ma Huan.

Jatuhnya Melaka pada tahun 1511 di tangan Portugis durjana bukan bermakna terjajahnya bangsa melayu, cuma berpindahlah pusat raja melaka ke Johor.

Si bijak pandai berkata, belajar dari kesilapan..Jangan diulang kesilapan dulu. Kalau Melaka yang gagah dan hebat di nusantara boleh jatuh….jika tersilap langkah Malaysia pun boleh jatuh seperti 1511….masa tu tak guna nak salahkan sesapa lagi….baik UMNO atau PAS…kerana yang lain-lain tu tak tumpah seperti Datuk Mandeliar.

‘maka baginda pun terlalulah menyesal oleh membunuh Bendahara Seri Maharaja, tiada dengan periksanya lagi itu. Setelah nyatalah diketahui baginda fitnah itu daripada Kitul, daripada Raja Mendaliar, maka Raja Mendaliar disuruh baginda bunuh’-Sulalatus Salatin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: