Masjid Ubudiah Kuala Kangsar

KK4

Salam.

Masjid Ubudiah bukit chandan kuala kangsar, adalah antara masjid yang terindah di malaya. Mengikut sejarah, sultan idris (1887-1916) bernazar membina masjid ini kalau baginda sembuh dari penyakit. Dibina pada tahun 1913 dan siap pada tahun 1917. Sayangnya sultan idris sendiri tidak sempat merasmikan masjid ini. Pembinaannya lewat siap kerana dikatakan marmar yang dibeli dari italy rosak kerana gajah diraja mengamuk dan merosakkan stor menyimpan marmar tersebut.

KK6

Aku dan keluarga pernah singgah di masjid ini ketika pulang ke alor star. Sempat solat jumaat di masjid ini di bulan ramadhan. Apa yang aku kagum ialah imam membaca surah-surah al-quran semasa solat jumaat dengan bacaan yang amat baik dan membuat kita sungguh khusyuk dengan bacaan tersebut.

Selepas solat, aku menjengok di belakang masjid, ada jalan ke kampung berhampiran. Suasana yang aman dengan pokok-pokok menghijau dan udaranya nyaman sekali. Sebelah masjid adalah makam diraja.

Aku percaya masjid ini penuh barakah kerana walaupun dibina sebelum merdeka dan termasuk dalam kategori masjid lama, namun aura dan kecantikannya hidup seperti dijaga dengan baik secara zahir dan batin.

KK7

Pada 11/12/2012, travel balik kl alone dari alor setar sebab next week ada lagi wedding kat kulim so depa stay back…sampai kat kuala kangsar exit dan terus niat nak visit masjid ni..

Selepas solat jamak dan qasar, dapatlah snap untuk update entri masjid ni…Cantik sungguh lampu dan ukiran di atas sana..Sempat round dalam masjid then ada sorang brother ala-ala rock macam radzi sapiee sambil baca quran kat ruang luar masjid.

Terasa nak spend masa sikit kat sini, alang-alang dah singgah, berzikir ala kadar untuk ambil barakah masjid ni..

KK8

Ukiran masjid ni jenis moor atau turki…kalau kat kedah souq al-bukhari gunakan konsep senibina yang sama.

Tandas masjid tengah di renovate. Dah sampai masa untuk dibaik-pulih sebab ramai juga orang datang visit masjid ni…tadi masa sampai ada mat saleh bermotor besar pun snap gambar masjid ni..

Sejam jugaklah spend masa kat sini, bila sorang senang nak amik masa…dan menghayati…insyaALLAH ada masa ziarah lagi…

KK5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: