Tanjung Tuan (Cape Rachado)

Salam.

Satu unplanned hiking bersama bon ke rumah api tanjung tuan pada oktober 2011 yang lalu semasa mini family outing di Ilham resort, PD berubah menjadi jungle trekking tanjung tuan.

Nak ke rumah api dari Ilham resort ada ler + – 800m @ 30 minit berjalan kaki. Dah nak sampai ke rumah api, bon nak snap gambar, tetiba dia ajak ikut trek hutan. Aku follow je lah. Pernah sampai ke puncak tapi tak pernah lalu ikut trek. A few meter terjumpa satu perigi belanda ke portugis, dah lupa pasal signage dia..

Semakin lama semakin menurun bukit…then sampai ke pantai. Bon dah teruja dan snap gambar…Ya ALLAH memang cantik pantai ni privacy sungguh…

Sambil berjalan, bon decide untuk guna trek untuk ke rumah api..nak patah balik jalan tadi cam jauh je…Ada satu wakaf kat tepi pantai ada seorang pak cik tengah relax. Kami beri salam dan sembang sekejap. Then dia offer untuk tunjuk kawasan sekitar. Ada satu bukit batu kat atasnya dipercayai bekas tapak kaki Datuk Laksamana Hang Tuah. Terdapat satu telaga dan sebuah kubur seorang pendakwah dari Iraq*. (*mengikut cerita pak cik). Bila balik aku google rupanya tempat ini dikenali sebagai keramat tanjung tuan.

Ingatkan lepas ni nak berdua je dengan bon naik ke puncak, tapi pak cik kata dia tunjukkan tempat-tempat tertentu. Setiap kali melalui satu-satu kawasan dia akan bagi salam.

Dia tunjukkan pulau masjid dari atas bukit. Katanya, ada jemaah yang kita tak nampak akan ke sana setiap kali masuk waktu solat. Katanya kawasan laut dari gunung jerai kedah sampai ke gunung ledang melaka dijaga oleh panglima hitam.

Banyaklah cerita pak cik ni tentang kawasan-kawasan “hamba ALLAH’ yang berada di dimensi lain. Kami dibawa ke pulau intan. Pulau intan akan menjadi pulau ketika air pasang. terdapat satu kubur di pulau intan. Semasa menaiki pulau intan, kami melalui batu berwarna merah seperti tangga. pak cik kata ia adalah intan, kita je tak nampak. Tambahnya lagi pulau intan adalah istana intan.

Kami menyusuri pantai dan sampai di satu tempat mengikut kata pak cik tempat Laksamana Hang Tuah berlatih bersilat. Aku pernah terbaca, Hang Tuah suka berkuda di tanjung tuan. Ada juga mengatakan parameswara juga dikebumi di sini, malah ada yang kata di tapak rumah api. ALLAHuaklam…

Nak sampai ke puncak dah penat betul….rasa macam separuh hari..sedar tak sedar dah dekat 3 jam trekking di tanjung tuan…macam dah nak flat…Ingat dah nak sampai rupanya pak cik melencong ke hujung tanjung…sayup-sayup curam kat bawah…..Ya ALLAH kalau tergelincir atau kalau pak cik ni nak apa-apakan kami…(syak pada orang tak baik tapi berwaspada itu penting)

Setelah 2-3 kali kena tinggal dengan pak cik, akhirnya sampai juga ke puncak melalui trek hutan. Fuhhh letih teramat…tapi pak cik ni relax je…

Sejauh mata memandang, di hujung ufuk kalau naik bot dalam 38km sampai le ke pesisir pantai sumatra. Satu ketika dulu sebahagian empayar melaka. kalau melaka perlu bantuan nyalakan asap berkepul, orang sebelah sana nampak pasti hantar tentera bantuan untuk support melaka. (aku andaikan saje).

Mengikut catatan abad ke 16, battle of Cape Rachado adalah pertempuran terbesar armada laut antara portugis dan belanda pernah berlaku di selat ini. Di tanjung tuan juga tempat persinggahan burung pemangsa dari hemisfera selatan ke utara. Macam transit point lah….

Bunyi macam kipas helicopter rupanya radar jabatan laut sedang berpusing ligat. Kita hanya boleh mengelilingi pagar luar rumah api kerana ia kawasan larangan. Tanjung tuan bukan negeri sembilan punya kawasan tetapi melaka…sebab musababnya adalah faktor sejarah…sebenarnya persisiran pantai melaka sampai ke klang….jauh tu. Malah ada yang kata ulu melaka adalah di pulau langkawi sebab ada tempat di sana bernama ulu melaka. Setakat Hang Tuah berkuda di tepi pantai dari melaka ke tanjung tuan just macam petang-petang naik kereta round pantai jelah tengok jajahan takluk…Tun Perak pula adalah penghulu klang sebelum dilantik menjadi bendahara, sedangkan in return sultan terpaksa menceraikan Tun Kudu permaisuri melaka yang juga kekanda Tun Perak sebagai habuan agar tun ali step down sebagai bendahara dan menjadi penghulu bendahari…Actually ayahnda tun perak adalah bekas bendahara melaka yang kononnya bunuh diri atas masalah konflik politik melaka. Dah berkait dengan sejarah pulak…macam tulah…bila mengembara, kena kait dengan sejarahnya barulah ada moral of the story…bukan setakat penat dan lelah..

Bon pula mengalami situasi bateri camera habis bila nak snap kat satu kawasan tapi bateri ada balik bila sampai kat rumah api….

So journey tamat kami turun dan sayonara kat pak cik..semoga jumpa lagi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: