Masjid Al-Hussain Kuala Perlis

Salam.

Kali pertama aku lihat satu permandangan indah masjid ini dalam sebuah cerita telemovie melayu, dah lupa nama cerita tu. Aku mula search kat mana lokasi masjid terapung ni, tak mungkin kat Trengganu. Then Wan (anak buah wife aku) kata kat kola perlih…

Lepas aku google, dapatlah lokasinya di kuala perlis tapi tak boleh nak compute kat belah mana sebab last August 2011, bon bawa buka puasa di medan selera kuala perlis lepas balik dari KL, tak perasan pun. ( Dah nak setahun Marzuq pergi). Ada tanya bon, dia pun tak tahu pasal masjid ni…

Last week, tanpa dirancang, lepas kerja balik kedah..Esoknya sempat solat subuh di masjid zahir then jalan-jalan ke kuala kedah nak visit kota kuala kedah, jam masih pukul 7.30 pg, muzium buka jam 9.30..

Try jalan marina habour, sebab ada signboard ke kuala perlis…dulu separuh jalan tak siap lagi. Mesti boleh drive ikut jalan pantai ke kola perlis. Sampai hujung jalan, ada beberapa mat basikal, ke kiri jalan batu-batu tak boleh jalan, patah balik ada sign ke kg sungai dua. redah jelah jalan tali air sampai ke air hitam..aik 34km ke kuala perlis…terus je lah. On the way lalu jerlun, ni kawasan mukhriz mahathir.Dah masuk perlis, ada pulak signboard muzium kota kayang, teringat bon kata dia pun tak pernah visit. Camne, rasa cam nak balik ikut jalan kuala sanglang, ikut jalan pantai. Hati berat nak visit kota kayang jugak.

Akhirnya dalam pukul 8.00 sampai lah juga, rupanya terletak di hujung medan selera kola perlis dan sebelah jeti ke langkawi.

Dapatlah lihat masjid Al-Hussain secara live, memang cantik dan menara dia ada dua puncak, sebab apa ?  Masuk je dalam masjid ada pakcik angkat tangan bagi salam. Ada 2-3 orang tengah rehat. Cantik masjid ni.

Aku masuk sampai ke mimbar dan buka tingkap menghadap laut, dapat dengar bunyi ombak, terus solat sunat. Kat 5 penjuru kubah ada tulisan rukun islam dalam 5 bahasa;

—> melayu, tamil, arab, cina dan Inggeris. Syahadah, solat, zakat, puasa dan haji. Syukur, dapat ziarah masjid ini di bulan ramadhan yang mulia ini.

Aku suka pergi hotel corus PD sebab bila solat dapat mengadap laut. So, aku dah ada option untuk tujuan itu. Melihat laut dapat pahala dan solat sambil mengadap laut sungguh menyenangkan.

Esoknya, aku dapat pujuk mak mertua berbuka puasa di kuala perlis. Plan nak snap satu gambar matahari senja depan masjid tapi masa pack sangat. Dapat bawa dia solat maghrib dan dia ajak solat terawih sekali. Memandangkan nak kena balik malam ni juga sebab esok kerja dan budak-budak sekolah, tak sampai hajat nak solat terawih di masjid al-hussain yang dirasmikan oleh raja perlis bulan november 2011.

InsyaALLAH akan datang lagilah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: