Muzium Arkeologi Lenggong

Salam.

Just for the record. Muzium arkeologi lenggong aku visit few years ago masa balik dari kedah ke KL. Hari tu last day boleh masuk free sebab esoknya para pengunjung kena bayar untuk masuk. So kira rezekilah sebab dah lama teringin nak datang dapat juga sampai. Masa tu public phone pun tak de…take note ye, public transport pun tak de…

Kat dalam muzium adalah info dan pameran pasal perak man, kota tampan dan zaman batu (paleolitik). Tapak muzium ini pun adalah tapak prasejarah 74,000 tahun dahulu. Ada replika gua, tempat tinggal perak man yang hidup kira-kira 10-11,000 tahun dahulu.

Tak snap pun gambar display kat dalam tu sebab budak-budak pun tak berapa gemar nak duduk lama-lama dalam gua kerana displaynya tak interesting for kids. Rupa orang gua pun menakutkan juga, dan biasalah separuh bogel pulak tu, pakai cawat je…tapi kelas siap ada IC…cuma gambar takde…boleh pinjam buat mengundi pakai IC perak man…kalau ada bawa baby, tak digalakkan ke sini. Sebab kawasannya terpencil dan budak-budak boleh mengigau malam kalau teringat kat wajah-wajah manusia primitif dalam muzium tu…kalau nak try apa salahnya…

Cuba fikirkan, kenapa dulu-dulu sesebuah tamadun mesti bermula di tengah-tengah hutan tapi kawasan tersebut mesti ada sungai ? Betul ke dulu kawasan ini hutan ? Brobudur dan angkor wat pun dijumpai di kawasan hutan. Padahal ia adalah sebuah kota yang ditinggalkan dan ditutup oleh hutan. Bayangkan kalau rumah ditinggal 2-3 bulan penuh lalang tumbuh melata. Kalau 1000 tahun ? Fikirlah ye….

Setakat ni, perak man dikatakan manusia tertua pernah dijumpai di tanah melayu. A few KM dari kompleks tu ada gua dan juga sungai perak.

Kalau anda nak ke sana dari highway utara selatan exit kuala kangsar / gerik, ambil jalan baling-kuala kangsar. Jauhnya dalam 30++KM jugaklah rasanya sebab kena lalu sauk, R&R tasik raban, MRSM lenggong. Ikut je signboard jangan ralit sebab ada juntion masuk ke kanan. Jalan terus nanti jumpa simpang empat jalan lama, terus je then jumpa kg baru kota tampan, jalan terus. Kiri dan kanan ladang kelapa sawit. Kawasan ni lengganglah jugak…Last junction seperti kat bawah ni….terus je…kat sebelah kiri nanti ada kompleks di tengah-tengah ladang kelapa sawit…

So, itu saja untuk entri pasal muzium arkeologi kota tampan lenggong. Teringat satu lagi muzium arkeologi lembah bujang kedah nak kena revisit. Nak bawa budak-budak ke muzium arkeologi ni, mereka belum ada feel. Lebih-lebih lagi kalau setakat tengok batu, tengkorak lagilah semua lari masa visit muzium sarawak last year…Kota Ngah Ibrahim dah sampai tapi tak masuk tour lagi dan kompleks sejarah pasir salak pun belum sampai lagi…Insya ALLAH kalau plan sampailah tu… Muzium kat kelantan je yang dah habis tour…hari tu pun sebab ke muzium negara….dah berubah benar dan menarik pulak tu tak puas 2 jam tour…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: