Bukit Jugra

Salam.

Kesempatan melawat bukit jugra ketika melawat masjid kg bandar tempoh hari melengkapkan impian yang telah lama diidamkan. Bukit St. Paul Melaka, Bukit Melawati Kuala Selangor dan Bukit Jugra Kuala Langat adalah tapak pentadbiran kerajaan melayu masa dahulu.

Kalau di tanjung tuan ada rumah api, di sini pun sama. Cuma di puncak tanjung tuan, permandangan selat melaka terbentang luas. Dari puncak bukit jugra  pula, panorama indah mengalir lesu sungai langat. Satu panorama klasik yang dilukis oleh aku sejak bangku sekolah dulu. Nilai Komersial adalah perkataan “Jugra’. Kenapa jugra diberi nama ? Nak kena cek ler…

Berada di puncak bukit jugra pada waktu sebegini sungguh mendamaikan. Nun jauh di ufuk sana adalah muara sungai langat. Sayup-sayup pantai mengadap selat melaka.

Tanah di seberang sungai adalah pulau indah. Angin bertiup sambil menyapa para pengunjung di waktu hampir senja..

Teropong ke sebelah kiri menghadap ke arah timur, sayup-sayup ladang kelapa sawit. On the way nak naik dah singgah Makam Diraja Sultan Abdul Samad. Tak de rezeki sebab makam ditutup pada pukul 5.30 petang. Terlewat sikit.

Omak oiiiii ada pasangan pengantin, ropanya dua-tiga couple dok tunggu turn nak amik gambar kenangan kahwin depa kat atas bukit ni….Jangan tergolek ke bawah udah lerrr

Time nak balik nampak kapal dari muara belayar melalui sungai langat…next time cite lagi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: