Rahsia “Kyoumi No Chikara”

Salam.

Buku tulisan ahmad fauzan othman diberi oleh beliau sendiri kepada jabatan kami untuk dijadikan bacaan sebelum engage training program kendalian beliau…Buku setebal 93 mukasurat separuh hari boleh khatam…kat opis ni saya je yang dah khatam, yang lain-lain cam berat je nak selak buku ni…ki ki ki

Actually, buku ni adalah experience dia sendiri berdasarkan “Kyoumi No Chikara” dalam bahasa jepun adalah “kuasa minat”. Konsep ini adalah daripada Keiichi Nakami, seorang usahawan jepun..jepun train otak budak-budak melalui cerita komik astroboy 1952. 10 tahun kemudian diadaptasi ke animasi di TV. Pada tahun 1971 tertubuhnya persatuan robot industri jepun dipelopori oleh budak-budak jepun bila depa dewasa..Kini jepun adalah peneraju robotik dunia.

Apa yang disentuh dalam buku ini melalui bab pendek ialah :

1) mengenai surah al-asr 1-3 demi masa…, beriman & beramal soleh dan kebenaran & kesabaran..

2) tak ada barang yang kekal baik, tiba masa mesti rosak, lebih-lebih lagi kalau guna tanpa rehat..

3) jika anda mahukan perubahan, lihat cermin dan buatlah perubahan itu.

4) ilmu satu sen – Apa nak, dapat! “Boleh jadi apa yang kamu benci padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi apa yang kamu suka padahal ia buruk bagi kamu”

5) persepsi membentuk penilaian tetapi kita tidak boleh terus menilai sesuatu itu selagi kita belum cuba untuk mengenalinya terlebih dahulu…

6) menulis untuk merakam maklumat dan idea, catat untuk rujukan.

7) minda untuk berfikir bukan sebagai gudang maklumat

8) matlamat seumpama ambil gambar: fokus, set timer, tripod (apa yang kita nak snap) kejayaan adalah gambar yang kita mahukan…

9) informasi yang terkumpul menjadi ilmu pengetahuan, ilmu yang dipraktikkan menjadi kemahiran..

10) tabiat bila perbuatan diulangi dengan kekerapan yang cukup

11) membaca adalah cari ilmu daripada pengalaman orang lain..

12) melakukan kesilapan adalah perbuatan cari ilmu daripada pengalaman sendiri

13) membaca adalah lihat, dengar dan fikir

14) idea tanpa tindakan tidak akan membuah hasil

15) tindakan tanpa perancangan akan hasilkan kekalutan & pembaziran..

16) beza orang berjaya atau tidak adalah minda dan emosi yang menentukan penggunaan masa; guna MINDA, Urus MASA, kawal EMOSI

17) jati diri = siapa kita yang sebenarnya…

18) diri kita dinilai melalui: kepercayaan, perlakuan dan percakapan…untuk memperbaiki diri kita perlu SEDAR, apa yang kita PERCAYA, apa yang kita LAKUKAN dan apa yang kita UCAPKAN..

19) kesedaran jati diri = sentiasa nilaisemula dan jadikannya lebih baik dari sebelum

20) tiada matlamat = tiada usaha untuk berubah….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: