Si Bongkok Tanjung Puteri

O

Salam.

Masa kecil-kecil dahulu kat rtm mesti ada lagu patriotik. Sampai sekarang boleh ingat dan rasa sayang pada tanahair ditanam sejak kecil oleh kerajaan. Antara lagu yang sampai sekarang masih boleh ingat ialah lagu tanjung puteri;

Tambak Johor Tanjung Puteri
Selat Tebrau airnya biru
Di Pantai Lido tepian mandi
Sepanjang masa di hari minggu

Atas bukit Tanjung Puteri
Taman hiburan indah berseri
Pemandangan menawan hati
Jalan tambak hubungan negeri

( korus )
Tanjung Sekijang nun di kuala
Tempat nelayan mengail gelama
Istana Hinggap di Kuala Danga
Pantai berkelah keluarga diRaja

Dari Tebrau orang berakit
Singgah Stulang membeli kopi
Pusara Si Bongkok di lereng bukit
Di tepi pantai Tanjung Puteri

Tanjung puteri adalah nama lama bagi johor bahru. Dari posisi dataran johor bahru di seberang selat tebrau sana ialah singapura, tanah melayu yang jatuh ke tangan asing. Mengikut bait lagu, tambak johor tanjung puteri, umpama aur dengan tebing yang tidak boleh dipisahkan walaupun sepatutnya johor dah ada jambatan bengkok menyambung tanah melayu ke singapura.

Bait lagu tanjung puteri turut menyentuh pasal si bongkok…siapakah si bongkok ini sampai orang masukkan dalam lirik lagu..?

Si Bongkok

Si bongkok adalah pejuang yang dilupakan. Mengikut cerita lisan, beliau dilahirkan bongkok ke kanan dan mukanya herot ke kanan. Badannya besar dan gagah serta pandai bermain senjata, malah pakar ilmu kelautan dan pelayaran. Dia ada seorang adik bernama panglima putih.  Mereka berebut seorang gadis bernama tanjung. Si bongkok dikatakan mati setelah bertarung dengan panglima putih. Kedua mereka dikatakan orang laut kerana memiliki kepakaran sebegitu.

Si bongkok dikatakan ketua lanun yang merampas kapal-kapal barat kerana sangat marah dengan penjajah. Dia menjadi idola kerana bersifat lanun yang baik kerana bertindak hanya ke atas kapal-kapal penjajah. Pada ketika itu british sudah menguasai singapura dan cuba menjajah johor pula. Si bongkok amat marahkan british dan melanun di sekitar selat tebrau dari pengerang hingga ke kukup, sekitar kuala sungai johor dan di perairan singapura.

O

Peristiwa itu berlaku antara tahun 1855-1870 ketika johor diperintah oleh temenggung daeng ibrahim. Pada tahun 1855, pusat pentadbiran johor berpindah dari teluk belanga singapura ke tanjung puteri.

Kegiatan si bongkok turut membimbangkan gabenor negeri-negeri selat, W.J Butterworth. Namun si bongkok sukar dihapuskan kerana dia dikatakan tidak lut besi malah pandai bermain senjata.

Pusara si bongkok jika mengikut bait lagu adalah di lereng bukit tanjung puteri namun ahli sejarah percaya pusaranya adalah di tanjung belungkur, kampung halaman beliau. Ada yang kata pusara asal di bukit tanjung puteri tetapi dipindahkan oleh adiknya panglima putih ke tanjung belungkur. Jika pantai lido pun hanya tinggal kenangan akibat pembangunan, tidak hairanlah jika bukti pusara si bongkok sukar ditentukan lokasinya namun ia tetap abadi pada lagu tanjung puteri.

Sejarah si bongkok dipadamkan kerana sejarah ditulis oleh penjajah. Pemerintah pada zaman itu turut menganggap beliau sebagai lanun. Perkara yang sama berlaku kepada tok tanggut di kelantan, pejuang atau penderhaka ?.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: