Tok Janggut – Pejuang atau Penderhaka?

TJ

Salam.

Sebuah koleksi yang saya simpan bukan saja kerana ia berkaitan sejarah kelantan tetapi ia adalah jawapan kepada persoalan salasilah keluarga yang tidak dapat dijawap oleh nenek sebelah ayah saya mengenai asal-usul keluarganya.

Antara hobi saya sejak kecil ialah membuat carta keluarga menggunakan kertas kalendar yang bersais besar kerana masa tu belum ada komputer. Arwah nenek saya agak ‘loss’ bila saya tanya tentang ayah, mak, datuk dan  nenek dia. Katanya dia dibela oleh bapa saudaranya sejak kecil..tidak tahu ke mana menghilangnya ayah beliau iaitu moyang sayalah..

Signifikannya, nenek saya tinggal di semerak, pasir putih. Bila balik kampung, kita akan melalui kg. padang pak amat, sekolah tok janggut dan ada signboard ke jeram pasu, kawasan perkelahan air terjun terkenal di kelantan. Arwah ayah selalu cerita pasal tok janggut yang kononnya kebal. Dia ditembak semasa sedang ambil wuduk kerana pada masa itu dia tanggalkan azimat ilmu kebal dia. (ALLAHuaklam bissawab)

Pertama kali saya terlihat buku ini di pesta buku kl, tapi tak beli. Jenuh saya cari di kedai-kedai buku selepas tu tapi tak jual. Then pada tahun 2005 di pesta buku kl saya terjumpa balik di booth UKM, edisi khas ulangtahun 90 peristiwa tersebut. Penulisnya ialah dr. nik anuar nik mahmud, professor pengajian sejarah UKM. Beliau adalah keturunan khatib abu bakar yang turut dibunuh oleh tentera upahan british. Saya membaca buku ini berulang kali untuk memahami situasi sebenar peristiwa berdarah di pasir putih pada tahun 1915. Dulu-dulu, saya suka tengok rancangan tv pendidikan mengenai perjuangan tok janggut di kelantan. Cerita di tv lebih difahami berbanding membaca buku..

So, keluarga ayah saya adalah penduduk pasir putih yang mana generasi terdahulu terlibat dengan rusuhan. Yang merusuh adalah penduduk jeram tetapi semua penduduk pasir putih dikenakan denda yang tinggi sebagai ganti rugi kerosakan akibat rusuhan tersebut. Sebenarnya pasir putih terletak dalam jajahan jeram. Sekarang orang tidak panggil jajahan jeram tetapi jajahan pasir putih. Kini jeram terletak dalam jajahan pasir putih. Sebab itu pemerintah adalah engku besar jeram bukankan engku besar pasir putih… jeram adalah kawasan pentadbiran tradisional, manakala pasir putih adalah kawasan seliaan daerah oleh british.

Untuk faham kisah tok janggut kita kena refer sejarah kelantan. Sebab itu buku keturunan raja-raja kelantan & peristiwa bersejarah tulisan nakula (refer entri ini) amat penting untuk dibaca terlebih dahulu supaya kita faham kronologi sejarah di kelantan.

Long yunus beri jajahan jeram kepada long ghafar

Long yunus mempunyai seorang sahabat/sepupu seperti seorang saudaranya sendiri iaitu long ghafar, anak datu (raja daerah) reman. (reman adalah wilayah patani iaitu dan sekarang adalah yala di thailand). Long ghafar membantu long yunus ketika berperang untuk menuntut takhta setelah ayahndanya dibunuh oleh long deraman. Setelah berjaya menjadi raja kelantan, long yunus menyerahkan jajahan jeram kepada long ghafar. Ia  meliputi limbat hingga ke pasir putih bermula tahun 1765. Long ghafar mempunyai kuasa autonomi ke atas kawasannya. Kawasan tersebut diwarisi dari satu ke satu generasi sampailah kepada engku besar jeram tuan ahmad bin ungku chik iaitu cicit long ghafar. – Jarak masa 150 tahun (1765-1915).

Perjanjian bangkok 1909

British mengambil-alih perlis, kedah, kelantan dan trengganu daripada kerajaan siam melalui perjanjian bangkok. Patani, menara, jalor dan setol kekal di bawah kerajaan siam. Ia dibuat tanpa persetujuan raja-raja melayu dan hanya melibatkan british dan siam. Sebelum itu dalam tahun 1904, kelantan sudah mempunyai penasihat siam berbangsa inggeris di kelantan. Long senik membantah (yang dipertuan negeri kelantan) tetapi ditolak oleh british. Pada tahun 1910, john anderson, gabenor negeri-negeri selat datang dengan kapal perang untuk memaksa long senik mengakui naungan british. Long senik akhirnya terpaksa tunduk dan menerima ‘british adviser’ sebagai penasihat. British mengiktiraf long senik dan mengelar baginda sebagai sultan muhammad iv, K.C.M.G. Sultan juga harus memastikan keamanan, jika gagal british akan campur tangan. Pentadbiran jajahan diletak di bawah ‘district officer’atau DO. DO pasir putih ialah abdul latif daripada singapura yang tidak disenangi oleh penduduk pasir putih kerana sombong dan angkuh.

Siapa tok janggut

Insan ini bernama tuan haji mat hassan bin panglima munas. Lahir pada tahun 1850 di kampung saring dalam jajahan jeram. Beliau dibesarkan di istana tengku seri maharaja jeram kerana ayahnya ialah panglima raja. Pernah belajar agama di mekah dengan ulama terkenal  berketurunan melayu iaitu sheikh ahmad al-fatani, anak murid sheikh daud abdullah al-fatani. Sheikh daud pernah turun berperang ketika siam menyerang kedah dan patani.  Ketika patani jatuh ke tangan siam (1902), haji mat hassan berada di mekah. Haji mat hassan diamanahkan oleh sheikh ahmad untuk membebaskan patani daripada kafir harbi itu.

Hak dirampas

Ketika di bawah naungan siam, graham yang berbangsa inggeris dilantik sebagai penasihat sultan. Dia telah mengubah sistem pentadbiran jajahan pada tahun 1904 dan mengenepikan hak keturunan long ghafar ke atas jeram. Sultan dan pembesar di kota bharu tidak boleh berbuat apa-apa kerana terikat dengan penasihat kerajaan siam itu. Selepas perjanjian bangkok, pelbagai jenis cukai diperkenalkan di kelantan. Perkara ini menyusahkan rakyat. Sultan pula dibayar elaun sebanyak $2000 sebulan.

Haji mat hassan menawarkan diri untuk menubuhkan pasukan menentang british. Sebelum ke mekah haji mat hassan pernah berkhidmat sebagai panglima tengku seliya yang bergelar tengku seri maharaja jeram.

Engku besar jeram mengarahkan pengikut di pasir putih memulaukan bayaran cukai. Ini kerana rakyat dibebani dengan pelbagai cukai sedangkan rakyat hidup susah di kala itu. Abdul latif, DO pasir putih melapurkan cukai menurun daripada $3000 kepada $89.32.

Perang dunia 1

British terlibat dalam perang dunia 1 bersama kelompok perancis dan rusia menentang gabungan jerman dan austria. Risau jika rakyat kelantan mengambil kesempatan di atas kesempitan british, arthur young, gabenor negeri selat dan juga pesuruhjaya tinggi negeri melayu bersekutu mengingatkan langham-carter, british adviser kelantan untuk memastikan sultan kelantan memihak kepada british. Sultan muhammad iv menghantar telegram kepada king george iv untuk menyokong british dan berdoa agar menang. Haji-haji dan lebai di kota bharu diminta berdoa agar british menang melawan jerman. Arahan itu turut mengandungi ancaman jika tidak dipatuhi yang mana mereka akan dihukum.

Turki uthmaniah berperang dengan british

Sultan mehmed v, khalifah turki dan khalifah umat islam yang menjaga kota mekah dan madinah istiharkan perang kerana british menceroboh kawasan turki. Turki menyokong jerman. Ulama-ulama islam mengistiharkan jihad ke atas british. British sangat risau dengan perkara ini. Akhbar dilarang melaporkan berita peperangan tersebut. Sekali lagi sultan dipaksa menyokong british melawan turki. British menggunakan sultan untuk mengistiharkan larangan kepada rakyat kelantan daripada menyokong turki.

Pada 15 februari 1915, askar india muslim 5th light infantry di singapura, di bawah haji nur alam shah, imam masjid kg jawa telah memberontak sebagai menyahut seruan jihad turki. British benar-benar gusar dengan peritiwa ini kerana ia tersebar di kalangan rakyat kelantan.

Titik kejadian

Haji mat hassan kecewa apabila sultan mengistiharkan larangan kepada rakyat kelantan daripada menyokong turki. Beliau mengatur strategi untuk membebaskan pasir putih daripada british. Ini kerana pasir putih sememangnya wilayah autonomi keturunan long ghafar sejak 1765. 

Satu perjumpaan diadakan di rumah tok nik bas di kg tok akib pada 29 april 1915. Perkara ini diketahui oleh DO, latiff. Dia mengeluarkan waran tangkap dan mengarahkan ketua balai pasir putih sarjan che wan sulaiman pergi menangkap haji mat hassan. Haji mat hassan enggan menyerah dan dalam insiden itu sarjan che  wan kena tikam dan mati di situ. Dua mata-mata yang mengiringi lari ler..Latiff tak puas hati hantar lagi 8 mata-mata tetapi on the way, di kg kelubi beratus-ratus orang sedang menuju ke pasir putih. Apa lagi cabut ler..Latiff minta batuan kg kg gaal dan berangan tetapi mereka dah join kumpulan menuju ke bandar. Latif dan keluarga cabut lari melalui sungai semerak ke kb…

Apabila sampai di bandar pasir putih, tiada tentangan pun berlaku. haji mat hassan lalu istiharkan ungku besar jeram sebagai raja dan beliau sebagai perdana menteri. Di kota bahru, latiff repot kepada advisor apa yang terjadi.

Langham-carter, british adviser kelantan melapurkan kejadian di pasir putih kepada gabenor di singapura. Esoknya dia mengadap sultan dan meminta sultan hantar pembesar untuk berunding dengan haji mat hassan, jika gagal brtish akan masuk campur. Dia juga mengarahkan supaya pegawainya di tanah merah, bachok dan kuala krai mengetatkan kawalan keselamatan.

Rundingan di cherang tuli

Sultan menghantar dato bentara setia (mohd hassan mohd salleh) dan dato menteri (haji nik mahmud haji ismail) ke pasir putih untuk berunding dengan haji mat hassan dan engku besar jeram. On the way mereka singgah berjumpa haji che su dan bersetuju melantik haji lebai kadir sebagai orang perantaraan.

Haji mat hassan menjelaskan bahawa mereka tidak derhaka kepada sultan tapi hendak menghalau latif dari pasir putih. Haji lebai kadir menjelaskan kepada sultan namun atas cadangan british adviser serta disokong oleh dato bentara setia dan dato menteri, sultan ingin menangkap mereka juga atas kesalahan ‘menderhaka’ kepada kerajaan.

Waran dikeluarkan kepada lebai kadir, haji su, penghulu hussain, pa’da awang tukang dan penghulu adam bin pakcik bauk untuk menangkap pemberontak hidup atau mati.

Campur tangan british

British adviser sangsi dengan kebolehan sultan serta syak sultan dan pembesar seperti tg cik penambang bersimpati dengan haji mat hassan lalu meminta bantuan dari singapura. kapal h.m.s calmus bersama 239 askar dan sukarelawan melayu singapura tiba di kota bharu pada 5 mei 1915. Setelah mendaratkan askar, kapal h.m.s calmus mengawal muara sungai semerak untuk menghalang bantuan kepada haji mat hassan. Ia membedil ke arah pasir putih sebanyak 25 kali. Pada 9 mei 1915, askar british yang tiba dari kota bharu, keadaan di pasir putih lenggang, dan deretan kedai-kedai terbakar. Operasi menangkap gagal. Istana mengeluarkan surat untuk menyerah diri tapi haji mat hassan dan pengikutnya tekad untuk berjuang. Marah kerana haji mat hassan tidak menyerah diri, rumah-rumah mereka dibakar oleh british.

Pertempuran di kg dalam pupuh

Pada 24 mei 1915, satu serangan hendap dilakukan oleh pengikut haji mat hassan ke atas khemah british pada pukul 3 pagi tetapi tidak teratur. Esoknya, askar british telah mengeledah rumah khatib abu bakar kerana mengesyaki mereka bersembunyi di situ. Khatib abu bakar cuba menghalang askar-askar sikh masuk ke rumahnya tetapi ditikam hingga mati.

Pertempuran berlaku di kg dalam pupuh tidak jauh dari kg merbol. Haji mat hassan, tok abas dan tok hussein gugur. Engku besar jeram dan pemimpin yang lain berjaya melarikan diri.

Mayat haji mat hassan dibawa ke kota bahru, diarak dan digantung selama 4 jam dengan kaki di atas kepala di bawah.

Begitulah ceritanya berdasarkan buku ini..

Dalam senarai mereka yang dikehendaki itu adalah nama moyang saya…nama rahsialah…Arwah ditangkap dan dijatuhkan hukuman tembak pada 22 ogos 1915. Dengan sebab itulah, salasilah keluarga nenek saya sengaja dipadamkan atau disembunyikan demi keselamatan dan kesinambungan zuriat mereka di bumi ALLAH ini…Al-fathihah buat moyang saya yang berkorban demi agama, bangsa dan tanah warisan kita…malaysia belum wujud lagi masa tu..

nota;

Mengikut cerita orang tua-tua, tok janggut sebenarnya tidak gugur, mayat yang digantung itu hanyalah sebagai proksi sahaja…untuk end up the situation di kelantan…

4 Responses so far »

  1. 1

    noni said,

    Salam
    Terima kasih krn membeli buku tulisan arwah ayah saya.kalau nak order lagi,blh email printer hazcoprint@gmail.com

    • 2

      boleh gitau saya lebih detail pasal perundingan tok janggut dengan pak nik chik (keturunan raja jembal)
      sebab datok sayo ,dato’ gunung pernah pergi brunding dengan tok janggut bersama dengan beberapa orang lagi…

  2. 3

    assalamulaikum
    saya nak tau lebih lanjut pasal perundingan tok janggut
    ada x buku tuuu gitau pasal perundingan tok janggut dengan pak nik chik (keturunan raja jembal)

  3. 4

    qalam said,

    Tentera sikh terlibat dalam pasukan British untuk menghapuskan pejuang2 Melayu/Islam di Kelantan. Kini keturunan sikh itulah yg berkuasa di P.Pinang. Mati kemalangan jalanraya disanjung sebagai mati dalam memperjungankan keadilan.
    Berbeza dgn mayat yg dikatakan Tok Janggut, digantung kaki ke atas kepala ke bawah….tidak mahukah mengambil pedoman dari sejarah kezaliman yg tlh kita alami sebagai anak jajahan?


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: