31.12.2012

Salam.

Isnin. Hari terakhir tahun 2012. 2-3 hari ni satu pencapaian dalam kehidupan kerana kami sekeluarga berjaya membersihkan rumah, membuang barang-barang terpakai, buku-buku lama, resit, pamplet kursus yang berkurun disimpan kononnya untuk pelbagai tujuan rujukan…rumah pun jadi lapang, banyak ruang kosong dan jiwa rasa tenang…

Bukan senang nak buang benda-benda yang ada nilai nostalgia. Si faris yang akan ke darjah satu tahun 2013, dipaksa-rela untuk sort dan buang mainan-mainan yang berbakul-bakul, walaupun dah 2-3 kali mainan dia yang sudah dibuang sebelum ini koleksi baru tetap dibeli…so dah nasihatkan dia “abang dah masuk darjah 1, tak payah beli mainan lagi lah.” dia setuju pada konsepsual model tapi praktikal sukar untuk diimplementasi…masa akan berubah…

Kenapa hati saya jadi mudah untuk buang benda-benda yang disimpan ? Saya terbayang kalau saya dipanggail illahi, semua tu akan ditinggalkan, malah jasad ini pun kita tak bawa bersama…hanya amalan sahaja yang dibawa sebagai harta untuk ke sana. So, tak payahlah buat menyemak kat ruang-ruang rumah. Dah lah satu masa tu kena serang anai-anai then bila jiran renovate rumah habis bocor 2-3 kali..

Setiap apa yang terjadi tu adalah satu amaran untuk kita bertindak. Pada tahun 2010, rumah mertua saya di alor setar dilanda banjir luar biasa. Air dan selut memenuhi sampai ke ruang atas. 90% barang dalam rumah kena buang. Hikmahnya, rumah jadi kosong dan banyak barang yang disimpan kononnya untuk diguna lagi sebenarnya hanya disimpan sahaja turut dibuang. Sekarang rumah jadi kosong dan cantik bila dicat semula…

Kedatangan 2013, cukup 10 tahun kami tinggal di rumah sekarang….betul-betul flash back masa pindah dulu, ruang kosong dan tak banyak barang…lagi pun tahun ni both of us dah masuk umur 40…ruang yang kosong dan tidak serabut membuka ruang untuk bermuhasabah, mendalami ilmu, mencukupkan apa yang masih belum cukup untuk bekalan…bukan saham, pangkat ataupun harta….tapi ‘wa amalan mutakobbalan’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: