Khasiat Air Kolah Masjid

Salam.

Semasa arwah ayah sakit dulu, pernah saya mengambil air kolah daripada 7 buah masjid untuk ikhtiar rawatan dengan izin ALLAH. Baru-baru ini keluarga sebelah adik ipar saya mendapatkan rawatan islam untuk ikhtiar bagi menyelesaikan masalah mereka. Air kolah daripada 7 buah masjid menjadi bahan yang diperlukan untuk proses rawatan susulan selain daun pokok bidara, limau nipis dan limau purut.

Saya pernah ke masjid kg hulu di melaka untuk mendapatkan air kolah untuk ibu saya yang tidak berapa sihat. Masjid kg hulu antara tumpuan orang untuk tujuan ikhtiar dengan izin ALLAH melibatkan penggunaan air kolah masjid tersebut. Rakan blogger juga pernah highlight air kolah masjid rasah di seremban sebagai alternatif selain air kolah masjid kg hulu.

Anyway, bukan semua orang ada kederat dan kesanggupan nak ke sana semata-mata untuk mengambil air kolah masjid. Saya pun pernah pergi ambil air di 7 kuala sungai…hui yang ni memang mencabar…kecut perut saya bila ingatkan saat nak ambil air kat kuala sungai…bukan mudah….10 kolah masjid pun saya rela daripada kene ke kuala sungai…

Bila saya search, ada perawat yang tolong listkan masjid-masjid di sekitar KL dan selangor yang ada kolah..

Saya just nak share lokasi masjid yang kita boleh pergi dan mudah nak parking di sekitar kuala lumpur. Kalau nak list semua masjid memang banyak cuma jarak agak jauh dari satu masjid ke masjid yang lain dan kita kena lah spend masa sikit untuk beribadat di setiap masjid yang kita ziarah dengan niat apa air kolah diambil. Macam seorang perawat kata, nak ambil air kolah pun janganlah sampai je kat masjid isi air dalam botol, then blah….cam tu cepat ler…setengah jam pun settle..

Bila sampai di masjid, cari kolah, selepas berwuduk, baca fatihah dan sambil penuhkan air dalam bekas air tu selawatlah. Niat ambil air untuk tujuan apa. Bawa air ke dalam masjid then kalau boleh spend time untuk solat tahiyatul masjid, solat hajat dan sedekah kat masjid sebagai bayaran kita dah ambil air masjid. Yang penting niat.

Masa saya survey, kat masjid bukit indah tmn kosas, seorang brother kata masjid ini akan dibina kolahnya, lani belum ada. Dia siap cerita solat 2 rakaat sebelum solat jumaat pun ada rahsia perubatan di dalamnya. Tambah beliau, nabi muhammad s.a.w just bagi tips sikit je, kitalah kena cari, kaji dan amalkan…dapat satu ilmu hari ni…syukur..

Kalau kat area KL boleh start di:

Area keramat, setiawangsa, ulu klang, tmn melati & Kg Pandan

1) masjid khalid al-walid, padang tembak, KL (mindef). Coordinate: 3.171947,101.726473

070220131014070220131013

2) masjid al-akram, dato’ keramat, KL (dekat pasar keramat). Coordinate: 3.166291,101.729364

070220131009070220131010

3) masjid al-ansar, taman seri keramat, KL (dalam tmn seri keramat, jalan enggang).

Coordinate: 3.16989,101.743934

0102201395401022013949

4) masjid muaz bin jabal, setiawangsa, KL. Coordinate: 3.178888,101.738055

0402201399304022013990

5) masjid as-sobirin, lembah keramat au5c, KL (dekat giant tmn permata).

Coordinate: 3.202819,101.753021

0402201399604022013995

6) masjid al-ridhuan, hulu klang, KL (dekat kg pasir). Coordinate: 3.197035,101.76168

050220131007050220131005

7) masjid salahuddin al-ayyubi, taman melati, KL. (dekat LRT taman melati).

Coordinate: 3.222562,101.720159

0302201396203022013961

8) masjid ar-rahimah kg pandan luar, KL. (dekat tesco ampang).

Coordinate: 3.144608,101.737701

110220131026110220131025

9) masjid nurul hidayah kg pandan dalam, KL.

Coordinate: 3.144973,101.748011

110220131027110220131028

Area ampang

1) masjid jame’ jamil-huda, kg melayu ampang (dekat LRT ampang).

100220131020080220131015

Coordinate: 3.15245,101.761143

2) masjid fatimah al-zahrah, tmn kosas ampang (dekat smk tmn kosas).

Coordinate: 3.148577,101.771507

04022013100004022013997

3) masjid taman kosas, ampang. Coordinate: 3.145915,101.774297

040220131002040220131001

4) masjid al-aman lembah jaya selatan, ampang. (jalan taman rimba ampang bukit belacan). Coordinate: 3.138877,101.787289

110220131022110220131023

5) masjid al-azim pandan indah, ampang. (dekat bangunan maxisegar)

Coordinate: 3.133039,101.756101

0302201395603022013957

6) masjid al-ubudiah, tasek tambahan, ampang.

110220131032110220131030

Coordinate: 3.124393,101.771443

7) masjid nurussa’adah, jln kuari, kg cheras baru.

Coordinate: 3.10947,101.753526

0302201398903022013987

Kalau rajin nak redah kl sila ke:

1) masjid jame’ kg baru, KL

2) masjid jame’ bandaraya, KL (sebelah LRT masjid jamek)

051120131335051120131339

3) masjid jame’ alam shah, jalan pasar, KL

4) masjid ar-rahman UM, lembah pantai

090920131296090920131297

Kelana Jaya

1) masjid al-hidayah

2) masjid kompleks tabung haji

Saya akan update untuk negeri lain dari masa ke masa.

Kota Bharu, Kelantan

1) masjid dusun raja (jemaah tabligh)

251120131399251120131400

2) masjid kg cempaka, rambutan rendang

250520131118250520131117

3) masjid al-ahmadi, kg cherang

250520131120250520131119

4) masjid taman uda murni

250520131123250520131121

5) masjid mukim teluk kitam, kemumin

260520131139260520131136

6) masjid sultan ismail petra, banggol

260520131135260520131134

7) masjid tok kenali, kubang kerian

241120131379241120131383

8) masjid kg laut, pusat pengajian islam UM nilam puri

251120131406251120131404_2

9) masjid kedai mulong

251120131403251120131401

10) masjid muhammadi

Alor Setar, Kedah
1) masjid rafeah, taman uda

270520131161270520131140
2) masjid sultanah bahiyah, jalan sultanah

280520131163280520131162

3) masjid al-rahman, taman wira mergong

270520131144270520131145

4) masjid al-kausar, titi baru kepala batas

270520131157270520131156

5) masjid pantai johor

270520131148270520131160

6) masjid tuan hussein titi gajah

270520131152270520131154

7) masjid alor merah

270520131147270520131146

8) masjid Jamek As-Shahab, Kepala Batas

160820131272160820131271

Melaka

1) masjid kg hulu

2) masjid kg keling

3) masjid tengkera

4) masjid peringgit (dekat masjid al-azim-masjid negeri)

5) masjid al-hamideen, KM 1 bukit cina

6) masjid kariah alai, KM 7.6 kg alai

7) masjid imam ghazali, kg bakar batu, bachang

8) masjid al-abrar, KM 4.8 semabok

9) masjid tanah, pekan masjid tanah

10) masjid tanjung kling

12 Responses so far »

  1. 1

    puteribalqies said,

    awak, masjid india kuala lumpur tu da x de kolah…smalam sy cuba cari di sana

  2. 3

    Rashidahrashid said,

    Alhamdulillah terima kasih banyak2, bergenang air mata saya, syukur terjumpa blog anda ini.

  3. 4

    Azam said,

    Assalamualaikum sahabat., boleh tolong saya dapatkan list masjid-masjid di Johor yang ada kolah untuk berwudhu..? Saya nak guna untuk berubat..

  4. 5

    Zach said,

    Salam. Kolah Masjid Jamek KL yang open air tadah air hujan tu sedang renovate. Tuan tahu masjid mana di KL atau Selangor yang tadah air hujan juga?

    • 6

      Hady Mohamed said,

      Masjid di area Johor Bahru mempunyai kolah

      1. Masjid Al Mizan Kempas (tepi highway pasir gudang)
      2. Masjid Taman Tampoi Indah
      3. Masjid Taman Air Biru Pasir Gudang
      4. Masjid Kampung Melayu Majidee
      5. Masjid Taman Sutera( bersebelahan tmn perling)
      6. Masjid Kg Air Manis Air Bemban Kulai

  5. 7

    Hady Mohamed said,

    Masjid di area Johor Bahru mempunyai kolah

    1. Masjid Al Mizan Kempas (tepi highway pasir gudang)
    2. Masjid Taman Tampoi Indah
    3. Masjid Taman Air Biru Pasir Gudang
    4. Masjid Kampung Melayu Majidee
    5. Masjid Taman Sutera( bersebelahan tmn perling)
    6. Masjid Kg Air Manis Air Bemban Kulai

  6. 9

    Rushdi said,

    Assalamualaikum tuan blogger, terima kasih atas perkongsian. Semoga di Rahmati Allah

  7. 10

    Suriati Abd Razak said,

    Assalam… tuan, kalau di area n.sembilan tuan ada ker listnya? Setakat ni saya dapat 4 shj. Sy perlukn 3 masjid lg utk tujuan perubatan.

    Yg saya jumpa
    1-masjid jamek rasah
    2-masjid kariah pantai
    3-masjid kg parit, k.pilah
    4-masjid india k.pilah

    T.kasih ats bntuan tuan.. usaha tuan ini hanya Allah shj yg mampu membalasnya. Amin

  8. 11

    MohdShukor said,

    Apa khasiat air kolah masjid ?

  9. 12

    saiful said,

    terima kasih atas sharing ni…smoga tuan beroleh manfaat diaatas jasa tuan..Amin..


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: