Wakaf Che Yeh

26012013919

Salam.

Minggu lepas sempat pulang ke kota bharu untuk ziarah ibu. Pada malam tu siap offer sesape nak ke sana. Drop then jalan-jalan lah, tak kuasa nak ikut geng pompuan membeli-belah..

Mula-mula nak tidur je dalam kereta, then terasa nak jalan-jalan untuk survey..alang-alang tu snap picture untuk buat entri…just to share..

Masa saya kecik-kecik dulu seingat saya bila sebut je wakaf che yeh, ada stesen RTM. Bila ada program artis ke atau mini program ala-ala jom heboh TV3, baru berderet orang datang. Arwah ayah saya selalu dijemput untuk rancangan 2.30 petang bersama jabatan pertanian ke udara di RMKB.

Sejak dua menjak, seingat saya bila pusat penjaja di jalan hamzah berpindah ke sini, kebanyakan orang bila balik KB je mesti nak pergi ke wakaf che yeh. Malah orang luar pun, even geng-geng opis bila ke kelantan mesti nak ke sini.

Ada satu kisah, perkahwinan adik kawan saya di pekan pahang. Rombongan siap booking homestay di wakaf che yeh. Lepas majlis, rombongan bergegas ke KB kira-kira jarak perjalanan 300KM. Masa tu pulak time raya haji. Depa stay 2 hari untuk shopping. Masa nak balik ke KL, jem teruk sampai kuala krai, ada yang suggest untuk call owner kalau homestay masih kosong, bila owner kata rumah tak de penginap, depa decide untuk patah balik untuk sambung shopping…

Itulah betapa kuatnya pengaruh wakaf che yeh bagi pembeli belah tegar…

26012013918

Ramai yang datang untuk jalan-jalan je sebab yang membeli belah tak lah ramai sangat.  Kereta dan bas banyak jugak sebab parking sepanjang jalan penuh dan private parking berdekatan pun penuh. Sebelah kanan jalan ada kedai-kedai makan. Anda boleh try tapi saya pun tak pernah cuba…

26012013907

Ini kat kawasan depan, tak ramai orang. Barang-barang standard je macam kat mana-mana uptown kat KL. Den tak rasa terliur pun nak membeli sebab dah tua-tua ni apalah lagi nak dibeli..

26012013917

Kalau kat kawasan jual pakaian, berderet-deret orang jual baju, jersey, seluar, baju longgok.

26012013916

Ini pula kawasan jual beg kulit, jam, spek mata, selipar serta barangan getah..

26012013909

Bab nak kena dukung anak yang den tak berapa gemar nak datang sini. Sebab tu den offer kat geng perempuan je, budak-budak dok rumah. Bila masuk kawasan tengah, dah start pack dengan orang. Malam tu ada orang pitam sebab sesak dan panas. Ada satu area tu ada warung jual makanan. Bila depa masak makanan, asap terkumpul bawah kanvas, Bila asap tak dapat keluar, ramai yang terasa sesak nafas. Bila kat area ni saya cepat-cepat blah, bau asap orang mengoreng dan pedih mata pun ada.

26012013908

Di kiri kanan tapak jualan di wakaf che yeh adalah deretan rumah kedai. Gambar kat atas tu adalah rumah tumpangan. So senang, malam nak turun shopping.

26012013911

Pelbagai jenis pengunjung yang datang sini. Kat depan saya ni, senyap-senyap saya snap pengunjung berkerusi roda sedang ditolak oleh seorang perempuan. Tak sempat tanya datang dari mana ? Silap-silap dia jawap, “dok sini jah, sajo male-male jale tengok ore”

26012013912

Ini permulaan kesesakan pejalan kaki. Saya cepat-cepat cari jalan short cut untuk keluar. Sesak nafas pulak. Kawasan ni depa jual buah-buahan…

26012013914

Kaki pun dah rasa penat berjalan. Masa masuk tadi ada berderet kedai makan. Saya pun survey..

26012013913

Sebelum keluar ke main road, saya lalu dekat lot jual tudung. Tadi depa kata nak cari tudung…

26012013915

Macam-macam design tudung yang digantung. Warna pun ranggi dan menarik. Tudung ni ada nama ikut design, tapi yang saya ingat tudung bawal…bawal ada manik, tudung mawi, tudung siti nurhaliza…kalau kat Kl orang dok sebuk bila ariani buat sale…kawan sekolah saya  mat cheng (nick name kat sekolah) adalah pemilik bersama familynya,  syarikat al-munawarrah di taman tun dr ismail. Sape tak kenal tudung al-munawarrah kan ?

26012013923

Di seberang jalan besar wakaf che yeh berdiri teguh sebuah hotel baru holiday villa di wakaf che yeh. Tujuan hotel ini dibina di sini tidak lain dan tidak bukan untuk golongan elit datang shopping. Selain kedai kain salim aziz dan kedai buku muda osman, ada jugak office airasia, butik-butik dan juga restoren mc donalds paling laris di kb dan seluruh kelantan. Student praktikal beritahu saya ia dimiliki oleh seorang wanita yang juga pensyarah uitm kelantan.

26012013925

Kereta yang banyak selalu jadi jem kat sini terutama dari arah KB coz depa nak U-turn kat trafik light dekat shell dan orang suka buat double parking atau sebab nak masuk private parking.

Gambar kat bawah ni adalah kawasan utama wakaf che yeh. Kotak merah tu kawasan lot peniaga pasar malam wakaf che yeh. Datang siang hari tak de mende lah. Nampak cam dekat je tapi bila menapak agak-agak berapa km ? kalau tawaf 2-3 kali boleh lah tahan jauhnya..

WCY

Itu saja entri saya, pasal harga barang, no commentlah sebab hari cuti dan bahasa urusniaga ketika membeli-belah ada perbezaannya dan kesan terhadap harga barang….selamat datang ke wakaf che yeh…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: