Hang Tuah: Tokoh Epik Nasional

htuah

Salam.

Buku ini saya dapat bila datuk pengerusi bagi beberapa buku yang dia dah tak mahu. Buku yang ditulis oleh bekas ksu negara, tun ahmad sarji, yang kini pengerusi pnb siap di authograph oleh beliau sendiri. Tun ahmad sarji belajar di um dalam bidang sejarah. Dia adalah “government servant” yang banyak jasa kepada negara. Dia lahir kat tapah.

Buku ini lebih menjurus kepada ulasan beliau tentang hang tuah dalam konteks sosiologi. Ini bukan buku cerita atau novel. Kalau baca pun memang mengantuk. Saya kata ini buku ilmiah, ditulis, digarap, diceloteh secara kajian dan cadangan ilmiah..budak-budak baca tak boleh faham walaupun dalamnya ada banyak gambar.

Hang tuah diletakkan sebagai satu figure atau icon nasional kerana beberapa sebab. Tun ahmad sarji mungkin menjadikan hang tuah sebagai pedoman untuk beliau berkhidmat dengan cemerlang dalam kerajaan. Maksudnya, hang tuah ini menjalankan setiap arahan sultan dengan jayanya..sebab itu dia dikatakan setia dan taat kepada sultan melaka. Bukan seorang, tetapi semua sultan-sultan melaka yang dipertuankan hang tuah.

Kisah hang jebat mengamuk juga dibincangkan. Derhaka kepada raja merupakan kesalahan paling besar pada zaman itu. Pada zaman ini pula, sifat khianat, tidak amanah dan menikam ketua dari belakang adalah persamaan kepada sikap negatif hang jebat. Walaupun jebat dianggap ‘hero’ pada zaman ini, 600 tahun yang lampau ia adalah bertentangan dengan tatasusila dalam sistem feudal melaka. Insiden sultan mahmud mangkat dijulang dalam tahun 1699 meninggalkan kesan yang amat besar kepada bangsa melayu. Kematian sultan mahmud di tangan laksamana bentan atau megat seri rama telah menyebabkan tampuk pemerintahan atau kuasa diraja melayu menjadi huru-hara. Berlakulah perebutan kuasa, negeri-negeri berpecah, dsb.

Untuk menjadi seperti hang tuah, seseorang mestilah adalah sifat taat setia kepada pemimpinnya. Dalam surat rasmi kerajaan mesti ada “Yang menurut perintah”, kemudian ditandatangani oleh yang menjalankan tugas…Kestabilan dan keamanan berterusan dalam sistem sesebuah pemerintahan dapat dikekalkan.

Apa yang menarik, di dalam buku ini ada gambaran watak-watak penting seperti sultan melaka dan 5 saudara.

Kalau kita ke muzium melaka, memang ada gambar lukisan ilustrasi hangtuah, hangjebat dan rakan-rakan yang lain..kredit untuk buku ini, saya paparkan gambar sultan melaka untuk kegunaan adik-adik yang mengambil subjek sejarah atau kajian tempatan tetapi tidak berkesempatan melawat muzium melaka.

parameswara

Parameswara (1400-1414)

muzafar

Sultan Muzaffar shah (1446-1456)

mansor

Sultan Mansor shah (1456-1477)

alaudin

Sultan Alauddin riayat shah (1477-1488)

mahmud

Sultan Mahmud shah (1488-1511)

tuah

Hang Tuah

jebatkasturilekirlekiu

Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir, Hang Likiu

Itulah gambaran watak-watak penting empayar melaka yang gemilang 1400-1511…

Sekadar renungan dan menghayati wajah-wajah mereka..

Andaikata mereka muncul depan anda, apa yang anda nak tanya kat mereka ?

Advertisements

2 Responses so far »

  1. 1

    al Ghazali said,

    semua gambar yang dilukis adalah sama dan serupa

  2. 2

    al Ghazali said,

    Ertinya Tuan yang melukis belum benar2 “berjumpa” dgn sultan berkenaan. Serupa pada mata dan tanjak dan misai.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: