Masjid Selat Melaka

Mselat11

Salam.

On the way ke masjid kg hulu tetiba terdetik macam masjid akan direnovate. Masa ziarah bulan dua lepas, ada desas-desus masjid akan diperbesarkan. Masjid jamek Kl pun masih ditutup untuk tujuan yang sama.

Bila sampai je depan masjid, gate utama ditutup, betullah masjid ditutup. Round satu kali, dapat tanya pekerja kat situ, masjid ditutup hingga bulan september 2013 sebab nak repair bumbung bocor. Nasib baik ada brother yang tolong ambilkan air kolah. Tak de rezeki nak mandi air kolah masjid tapi dapat juga 1 botol. Dalam bonet ada 4 botol, malu nak minta orang ambilkan sampai 4 botol. Itupun sebab cakap datang dari Kl nak ambil air kolah. Syukurlah. Brother tu kata ramai orang marah sebab tak boleh masuk. JKR tak benarkan public masuk takut terjadi kemalangan masa pembaikan masjid, logiknya begitu. Rupanya masjid kling pun tutup untuk tujuan sama. So, mereka kena solat jumaat kat mana ye ? Segan nak singgah rumah imam abas.

Then decide untuk ke masjid selat sebab tak pernah sampai pun. Terus menghala ke sana melalui banda hilir.

Mselat12

Sampai juga ke sini. First time terbaca dalam blog amirmistik, beberapa tahun dulu. Few times datang melaka pun tak singgah sini. Hari ni bertuah dapat datang sebab musabab masjid kg hulu ditutup. Nak masuk ke dalam masjid je ada pakcik cina bagi salam. Siap tunjuk dia datang dengan rombongan cina islam dari negara china.

Ada recording TV3 dengan seorang ustaz, tak sure program apa. Selepas ambil wuduk, saya solat tahiyatul masjid dan sambung berzikir, ada satu bau wangi ala-ala minyak atar meresap ke hidung. Air fresher ke? Saya angggap ia satu rezeki.

Mselat03

Rakaman TV3 menganggu fokus saya. Saya kena berubah tempat dan beralih ke barenda sebelah kiri masjid. Kat situ angin laut bertiup masuk dan mendayu-dayu…

Mselat01

Sayangnya, arah kiblat adalah di sebelah kanan. Arah kiblat tidak mengadap laut seperti masjid al-hussain kuala perlis. Kalau kedudukan kiblat masjid dibina mengadap laut pasti akan memberi impak yang sangat tinggi bila solat dan berzikir.

Sedar-sedar, group TV3 ada kat belakang saya untuk shooting kat area ni, apa lagi saya pun berpindah ke dalam masjid pulak..

Mselat02

Ini pula di tengah-tengah ruang masjid. Di bahagian kanan dan kiri ada ruang solat sekunder yang terletak di bahagian atas masjid dan boleh dinaiki melalui tangga pusing.

Mselat04

Terdapat dua bahagian untuk menikmati pandangan laut selain di sebelah kiri, terdapat juga ruang di bahagian belakang masjid.

Mselat06

Untuk datang ke masjid selat, kita kena menyeberang sebuah jambatan untuk ke pulau melaka, di mana masjid ini berada. Pulau melaka adalah sebuah pulau buatan yang ditambak. Nun, di sana sayup-sayup pulau besar, pulau yang selalu diziarahi oleh pihak-pihak tertentu untuk pelbagai tujuan. Bila agaknya nak ke sana…tak pernah sampai lagi..

Mselat08

Dari sudut sebelah kanan, struktur masjid berada di atas air. Kalau air pasang masjid ini akan kelihatan seperti sebuah masjid terapung seperti masjid zaharah dan masjid kristal di trengganu serta masjid al-hussain kuala perlis.

Mselat10

Tak sah kalau tak snap gambar menara. Tinggi betul menara ni. Kalau tak silap ia juga berfungsi sebagai rumah api pada waktu malam. Next time nak datang waktu malam untuk menghayati suasana yang indah dari pelbagai kedudukan masjid ini.

Mselat14

Ketika anak dan isteri sedang beli air kat kedai masjid (cuaca sangatlah panas), terperasan satu masterpiece yang sungguh cantik dari kaca masjid selat. Perkataan ALLAH dan Muhammad, menghiasi kaca masjid selat..

Maha suci ALLAH yang mengizinkan aku untuk sampai ke sini akhirnya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: