Masjid Tengkera Melaka

Mtengkera10
Salam.

Kali pertama menjejakkan kaki ke masjid ini ialah ketika majlis silaturahim ITM melaka julai 1991. Saya dan radin sangat letih sepanjang program tersebut. Namun, kami terasa sangat lucu ketika bilal melaungkan azan solat jumaat kerana caranya amat pelik serta unik. Minggu-minggu seterusnya, kami sedar ia sangat unik dan kami kagum dengan cara bilal melaungkan azan..

Setiap kali ke melaka, kalau melalui jalan tengkera, insyaALLAH saya akan singgah. Semalam, tanpa dirancang isteri mengajak untuk ke masjid kg hulu untuk memandikan putera kami yang tak mahu ke sekolah. Sebagai satu ikhtiar, kami ke melaka, keluar tol simpang ampat, cross ikut pulau gadong, limbongan dan melalui jalan tengkera. Alang-alang dah lalu, singgah sekejap.

Mtengkera12

Air kolah masjid tengkera tidaklah sepopular air kolah masjid kg hulu. Mengikut catatan, masjid ini dibina sekitar tahun 1728 di zaman belanda dan merupakan masjid kedua tertua selepas masjid kg hulu. Di masjid inilah bersemayamnya sultan hussein muhamad syah yang menyerahkan singapura kepada stamford raffles pada tahun 1819. Setelah meninggalkan singapura, baginda berpindah ke melaka dan mangkat di sini dalam tahun 1835.

Mtengkera01

Melangkah masuk ke dalam masjid melalui pintu kayu yang diukir indah. Dapat duduk di beranda masjid pun sudah memadai untuk mencari ketenangan jiwa dan hati…

Mtengkera05

Kalau dibandingkan dengan masjid kg hulu, masjid ini agak lengang. Seperti yang kita maklum, kat masjid kg hulu ada orang memasak dan mengedarkan makanan kepada musafir pada setiap hari sabtu. Ada pula yang datang mengambil air kolah, memandikan anak@bayi dan membawa pisang untuk membayar nazar ataupun niat.

Mtengkera13

Struktur di dalam masjid tengkera sama seperti masjid kg hulu dari segi susunan tiang dan kedudukan mimbar. Ia seperti masjid kembar sebenarnya.

Mtengkera02

Ini pula binaan tambahan kepada ruang masjid bagi menampung jumlah jemaah ketika solat jumaat. Ruang yang ada pengadang kaca dikhaskan untuk jemaah wanita.

Mtengkera11

Actually, menara asal masjid tengkera berada tidak jauh dari masjid ini. Masjid asal telah roboh, ingat-ingat lupa pasal menara asal yang terletak on the way ke banda hilir kat sebelah kanan dalam 500m dari masjid-lupa nak snap gambar menara asal.

Mtengkera09

Sebelum ke masjid kg hulu, saya menyeberang ke seberang jalan untuk mendapatkan big picture dari sudut yang lebih luas untuk cuba snap angle paling besar untuk masjid tengkera. Dalam cerita wali songo, ada tercatat nama pulau upih. Lokasi tersebut dikatakan kawasan tengkera. Pulau upih adalah pusat para pendakwah tinggal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: