Masjid Al-Bukhari Alor Setar

290320131078

Salam.

Masjid al-bukhari alor setar adalah antara masjid yang selalu saya ziarah bila balik bercuti di alor setar. 2 orang anak buah sebelah wife saya berkahwin di masjid ni. Kalau cuti sekolah akan ada majlis akad nikah kat sini. Siap beratur lagi untuk tunggu turn. Selalunya bapa atau wali akan kahwinkan anak perempuan mereka. Pernah sekali tu pengantin tak datang sebab kecut nak kena soal dengan tok kadi…itulah nak kahwin kena ler cukup ilmu, nak jaga anak orang. Nak bela lembu atau biri-biri projek FAMA pun kena pi kursus nikan pula berkahwin..kalau hari jumaat lepas asar banyak kereta kat parking dan cameraman berligar-ligar sekitar kompleks masjid, tandanya ada majlis akad nikah lah tu…

290320131076

Gambar pertama adalah permandangan bila kita sampai kat depan kompleks. Bila kita naik tangga dan berada di di depan masjid, atau waktu nak balik, kita akan lihat permandangan gambar kedua.

290320131077

Masjid ni ada lif, so kalau naik lif kita akan masuk melalui koridor ni. kat Sebelah kiri dan kanan adalah tangga dari tingkat bawah.

290320131071

Kat ruang hadapan tulah tempat orang akad nikah. Design masjid ni lebih condong kepada senibina iran dan turki. Tan Sri Syed Mokhtar, insan kaya tetapi pemurah telah membiayai masjid ini yang terletak di alor malai alor setar. Kalau keluar tol alor setar utara, lepas bayar tol ada trafik light, ikut kiri. Nanti kat sebelah kanan ada satu bangunan seperti ala-ala senibina mongol, itu adalah sauq bukhari. Ada pasaraya giant kat dalam tu. Itu tandanya anda dah menghampiri kompleks al-bukhari.

290320131073

Senibina ni ada deskritifnya dari sudut seni. Lambang ketuhanan, rukun islam dan rukun iman dilakarkan dalam bentuk seni. Ini termasuk 7 kubah biru yang mengelilingi masjid ini. Kubah biru ni sama macam kubah di muzium kesenian islam di KL.

290320131074

Tempat favourite saya ialah di bawah kubah di mana-mana masjid. Saya sungguh kagum dengan corak kubah masjid. Pertama, nak lukis kat kertas pun payah, ni orang boleh buat kat nun atas sana…kreativiti yang diberi oleh ALLAH s.w.t kepada hambanya…

Bersyukurlah sebab di negara kita ni ada banyak masjid yang cantik dan penuh barakah. Ujian bagi kita, susahnya nak solat berjemaah 5 waktu di masjid. Ni saya kata kat saya sendiri….Wassalam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: