Seminar Perubatan Al Quran & Rawatan Kanser

hidaya7
Salam.

Beberapa hari yang lepas ketika singgah di masjid muaz setiawangsa terpandang satu poster mengenai satu seminar perubatan al quran & rawatan kanser anjuran pusat rawatan islam al-hidayah. Program diadakan di dewan utama pusat pengajian islam UM pada 13 April 2013, hari sabtu. Yuran pun ok RM120 je…

hidaya2

Panel adalah pengasas al-hidayah hj lokman abd hamid dan menantu beliau ashraf muslim, atau lebih dikenali dalam lakonan sebagai ustaz amirul. Cikgu syed dari kuala trengganu berkongsi mengenai amalan pelajar sekolahnya di waktu pagi iaitu bacaan al-quran beramai-ramai sebelum kelas bermula dan hasil akademik mereka cemerlang.

hidaya1

Dalam seminar ini, dua slot berkongsi pengalaman melibatkan pesakit kanser yang pernah mendapat rawatan di pusat ini. Slot pertama ialah pengalaman pesakit kanser tahap 4, puan zuhaili. Suami beliau en razak berkongsi cerita suka duka sebagai suami kepada seorang pesakit kanser. Memang sedih dan ramai yang mengalir air mata. Alhamdulillah setelah berubat dengan amalan al-quran sel kanser beliau telah hilang. Cuma dia masih hilang penglihatan akibat kesan daripada kimoterapi.

hidaya6

Testimoni daripada en aziz, bekas pesakit kanser prostat serta puan rohaya mengenai ujian ke atas mereka. Mukjizat al-quran dalam penyembuhan seperti yang dikupas oleh cikgu syed membuktikan ayat-ayat al-quran adalah penawar kecuali mati.

hidaya4

Hj shaharudin bersama pelajar MATAH (maahad tahfiz al-hidayah) berselawat dan berzikir sebagai penghibur majlis. Seorang doktor daripada perlis turut berkongsi pengalaman beliau diuji dengan kesakitan. Tiada ubat dan doktor pakar yang berjaya mengubat penyakit beliau. Hasil ujian perubatan moden beliau tidah sakit tapi hakikatnya beliau tidak mampu untuk bekerja. ALLAH telah membuka jalan ilmu kepada beliau bahawa al-quran itu adalah penawar.

hidaya3

Saudara ashraf muslim berjaya mengendalikan program dengan baik. Gabungan seorang selebiriti dan perawat menghidupkan suasana majlis dengan kehadiran mereka yang kebanyakannya adalah pesakit yang pernah mendapatkan rawatan di pusat tersebut.

hidaya5

Puan habibah, wakil daripada MAKNA turut berkongsi pengalaman mereka bersama pesakit kanser. Beliau turut memberikan demo cara bernafas dengan berkesan untuk mendapat udara yang cukup untuk pengaliran darah dalam badan.

hidaya8

Apa yang diketengahkan ialah besarnya rahmat ALLAH melalui mukjizat al quran. Semoga majlis seperti ini akan dimanafaat oleh kita semua. Insya ALLAH.

Untuk maklumat sila ke  http://www.alhidayah-medic.com/

Alamat: No 8-1 The Eight Setiawanga, Jln Setiawangsa 13, TMN Setiawangsa
03 4256 5666 (Operator): Isnin-Jumaat 9:00pg – 6:30ptg
019 243 0659 (SMS Sahaja): Isnin-Jumaat 9:00pg – 6:30ptg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: