Archive for May, 2013

Perubatan Al-Quran: Rawatan Kanser

buku1Salam.

Semasa seminar anjuran pusat perubatan Al-Hidayah yang lalu, saya ada membeli buku tulisan hj lokman sendiri. Siap minta hj lokman tulis nama satu family dalam bukunya. Harga sama je kat mana-mana, RM50. Cantik bukunya, gambar color.

Buku setebal 256 ms cukup padat dengan info pasal al-quran, kanser, kaedah rawatan, tips & nasihat, dan kisah benar para pesakit kanser yang pernah mendapat rawatan di al-hidayah.

Apa yang saya paling tak berapa nak tengok dalam buku ini ialah gambar-gambar kanser. Agak menyeramkan gambar-gambar yang dipaparkan. Minta ALLAH jauhkan daripada kami.

Perkara yang saya suka dalam buku ini ialah rawatan kanser melalui kaedah ayat-ayat suci al-quran. Motonya “kesakitan juga bukanlah alasan untuk kita meninggalkan ibadat sama ada wajib ataupun sunat.”

Kaedah dalam perubatan ialah:

1) membaca beberapa rangkaian ayat-ayat suci al-quran

2) banyakkan berdoa

3) solat tahajud

4) solat taubat

5) solat hajat

6) zikir

Ia juga turut menceritakan pasal diet dan stress. Amalan mengambil madu dan air zam-zam dapat menjadikan badan kita sihat, insyaALLAH.

Jurnal pesakit menceritakan kisah benar pesakit kanser di negera kita. Bersyukurlah kita sihat.

sampai sini dulu, wassalam

 

Leave a comment »

Jam Pusingan Tawaf@Jam Anti-clock wise

jam anti

Salam.

Pernah tak terfikir kalau jarum jam bergerak dari kanan ke kiri atau anti-clock wise. Mula-mula memang pening. Kali pertama saya dapat info pasal ni daripada blog akrine ustaz majid. Beliau berkata pusingan anti-clock wise dari kanan ke kiri adalah mengikut pusingan tawaf. Ia adalah hukum alam seperti pusingan bumi, bulan, dan planet-planet semuanya dari kanan ke kiri. Malah, pusingan tawaf telah dikaji dan dibuktikan dari sudut sains mempunyai kesan positif kepada manusia. Masa tu harga jam paling murah RM270, standard RM350. Ada yang mencecah RM1300 seperti produk Dr. Norhisham dari color vibration therapy. Mahal jugaklah sebab design italy.

Masa ke al-hidayah ada promosi jam yang lebih murah dengan harga RM95 tapi tali warna-warni yang ranggi. Tengah bulan pulak so sabar dulu. Pagi semalam tetiba ALLAH bagi ilham untuk search “jam tawaf”. Alhamdulillah hijra timepiece ada buat promotion kat KLCC dan JJ alpha angle. Dah drive nak ke sana jam 9.45 pagi tapi jalan jem so semalam rush ke sana balik.

Dengan izin ALLAH saya beli untuk saya dan isteri serta 1 jam dinding. Saya pilih jam bernombor arab. Saya bagi anak lelaki saya pakai jam tersebut dan selalunya dia komplen tak reti baca waktunya kalau jam ada jarum dan bernombor kecuali jam digital. Alih-alih dia siap explain nombor arab pada jam saya sebab dia kata ustazah ajar nombor arab kat sekolah. Saya test sekarang pukul berapa pun dia jawab dengan betul. So memang betullah fitrah pusingan jam mengikut tawaf dapat diterima oleh kanak-kanak yang belum lagi diset di otak mereka dengan waktu pusingan jam biasa dari kiri ke kanan. Dia pun minta jugak jam macam tu siap request tali biru. Kat bawah ni koleksi jam yang ada. Nak tali warna apa pun boleh pilih.

jam3

Ustaz majid, dr norhisham dan pusat perubatan al-hidayah menyarankan penggunaan jam mengikut pusingan tawaf sebagai kaedah perubatan alternatif. Ia bertujuan untuk setkan minda kita bergerak seperti melakukan tawaf iaitu dari kanan ke kiri. Anda boleh search dan banyak bukti hukum alam mengenai nature pergerakan dari kanan ke kiri seperti arus eletrik, atom, pergerakan pokok dll. Malah al-quran dibaca dari huruf arab kanan ke kiri.

Kenapa jam sekarang dicipta dari kiri ke kanan. Ada teori mengatakan ia adalah tujuan yahudi untuk melawan hukum alam. Selama ini minda kita ditipu dengan disetkan untuk berfikir dari kiri ke kanan. Sudah pasti kita menjadi lemah. Fungsi otak kanan adalah untuk kreativiti, imaginasi, heuristik dll. Selama ini kita berfikir melawan arus dan hukum alam. Rupanya mereka telah menanam cara berfikir yang salah dengan membuat kita melihat pergerakan waktu yang songsang.

Ada tesmoni yang mengatakan dengan memakai jam mengikut pergerakan tawaf, ia akan:

1) Mengimbangi sistem otak dan tulang belakang

2) Melerai radiasi yang ada di sekeliling kita

3) Membetulkan aliran darah ke jantung

4) Menyingkir racun dalam darah

5) Stabilkan emosi

6) Tenaga batin yang meningkat (yang ni orang paling sukalah, cuma jangan salah guna ye!)

Saya juga ada terbaca ia menjadi satu kaedah rawatan semulajadi untuk penyakit dan gangguan. Ini kerana jika perjalanan darah lancar, minda menjadi fokus dan badan berada pada tahap imunisasi yang tinggi, semestinya kita menjadi seorang yang sihat. Sihat untuk beribadat kepada ALLAH dan untuk mencari rezeki juga satu ibadat.

Memang benarlah seperti dalam surah Al-Asr iaitu terjemahannya berbunyi “Demi masa, Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.”

Selama ini kita berada dalam kerugian kerana kita telah ditipu dengan melihat waktu dengan cara yang songsang. Syukur ya ALLAH kerana kebenaran telah diperlihatkan kepada kami. Sama-samalah kita menyampaikan kepada umat islam yang lain tentang melihat waktu dengan cara yang betul dengan menggunakan jam mengikut pergerakan tawaf. Saya bukan buat promosi produk mana-mana pihak. Yang mampu boleh beli jam mahal, yang sederhana boleh beli jam yang sederhana harganya cuma belum ada lagi jam di bawah RM50 setakat ini. Semoga ada usaha dijalankan supaya jam mengikut pergerakan tawaf yang mampu dimiliki oleh semua dijual di semua tempat.

Akhir sekali, semoga kita terus mengamalkan sunnah rasulullah dengan cara melihat waktu mengikut pergerakan tawaf, walaupun ia nampak kecil tapi melakukan sesuatu bermula dengan kanan adalah sunnah. wassalam

Leave a comment »

13 Mei 2013

Salam.

Minggu lepas, kita sudah menunaikan tanggung-jawab kita sebagai rakyat malaysia untuk mengundi pada pilihanraya umum ke 13. Keputusan sudah kita ketahui namun beberapa aktiviti politik seperti di kelana jaya dan batu kawan pulau pinang membuka ruang untuk terjadinya seperti 44 tahun yang lalu iaitu peristiwa berdarah 13 mei 1969.

Setiap kali selepas pilihanraya ibu saya mesti bercerita mengenai 13 mei walaupun masa tu saya masih kecil. Kali pertama saya ingat pilihanraya ialah tahun 1978. Siap ada perintah berkurung lagi masa tu di kelantan. Sebabnya, biasalah kalau sah bergaduh, perintah berkurunglah supaya orang tak keluar dan bergaduh.

Ramai yang tak sedar, inilah tanah tumpah kita. Nak ke mana kita ye…kalau negara huru-hara ? Lihatlah orang melayu di selatan thai, selatan filipina dan singapura. Hidup di bawah kuasa orang lain, bagaimana rasanya ye ?

Ada juga yang buat demonstrasi di luar negara sambil menterbalikkan jalur gemilang. Bagus sungguh adab kamu ye. Apa kata kita tarik balik kerakyatan yang kamu nikmati setelah ia diberi kepada datuk nenek kamu oleh datuk kami Almarhum tunku abdul rahman 56 tahun dahulu ? Kamu fikirlah ye, mana tau kalau kamu nak berhijrah ke negara lain dan boleh buat himpunan bersih kat negara baru kamu..

Leave a comment »