Archive for June, 2013

What is your learning styles ?

Salam.

Learning styles penting untuk pastikan kita berada pada kategori mana dan senang nak adjust cara pembelajaran kita..sila jawab soalan di url ni

http://www.engr.ncsu.edu/learningstyles/ilsweb.html

Jawab dengan jujur then submit untuk dapat result. Refer explanation link:

LEARNING STYLES AND STRATEGIES

Richard M. Felder
Hoechst Celanese Professor of Chemical Engineering
North Carolina State University

Barbara A. Soloman
Coordinator of Advising, First Year College
North Carolina State University

ACTIVE AND REFLECTIVE LEARNERS

* Active learners tend to retain and understand information best by doing something active with it–discussing or applying it or explaining it to others. Reflective learners prefer to think about it quietly first.
* “Let’s try it out and see how it works” is an active learner’s phrase; “Let’s think it through first” is the reflective learner’s response.
* Active learners tend to like group work more than reflective learners, who prefer working alone.
* Sitting through lectures without getting to do anything physical but take notes is hard for both learning types, but particularly hard for active learners.

Everybody is active sometimes and reflective sometimes. Your preference for one category or the other may be strong, moderate, or mild. A balance of the two is desirable. If you always act before reflecting you can jump into things prematurely and get into trouble, while if you spend too much time reflecting you may never get anything done.

How can active learners help themselves?

If you are an active learner in a class that allows little or no class time for discussion or problem-solving activities, you should try to compensate for these lacks when you study. Study in a group in which the members take turns explaining different topics to each other. Work with others to guess what you will be asked on the next test and figure out how you will answer. You will always retain information better if you find ways to do something with it.

How can reflective learners help themselves?

If you are a reflective learner in a class that allows little or no class time for thinking about new information, you should try to compensate for this lack when you study. Don’t simply read or memorize the material; stop periodically to review what you have read and to think of possible questions or applications. You might find it helpful to write short summaries of readings or class notes in your own words. Doing so may take extra time but will enable you to retain the material more effectively.

SENSING AND INTUITIVE LEARNERS

* Sensing learners tend to like learning facts, intuitive learners often prefer discovering possibilities and relationships.
* Sensors often like solving problems by well-established methods and dislike complications and surprises; intuitors like innovation and dislike repetition. Sensors are more likely than intuitors to resent being tested on material that has not been explicitly covered in class.
* Sensors tend to be patient with details and good at memorizing facts and doing hands-on (laboratory) work; intuitors may be better at grasping new concepts and are often more comfortable than sensors with abstractions and mathematical formulations.
* Sensors tend to be more practical and careful than intuitors; intuitors tend to work faster and to be more innovative than sensors.
* Sensors don’t like courses that have no apparent connection to the real world; intuitors don’t like “plug-and-chug” courses that involve a lot of memorization and routine calculations.

Everybody is sensing sometimes and intuitive sometimes. Your preference for one or the other may be strong, moderate, or mild. To be effective as a learner and problem solver, you need to be able to function both ways. If you overemphasize intuition, you may miss important details or make careless mistakes in calculations or hands-on work; if you overemphasize sensing, you may rely too much on memorization and familiar methods and not concentrate enough on understanding and innovative thinking.

How can sensing learners help themselves?

Sensors remember and understand information best if they can see how it connects to the real world. If you are in a class where most of the material is abstract and theoretical, you may have difficulty. Ask your instructor for specific examples of concepts and procedures, and find out how the concepts apply in practice. If the teacher does not provide enough specifics, try to find some in your course text or other references or by brainstorming with friends or classmates.

How can intuitive learners help themselves?

Many college lecture classes are aimed at intuitors. However, if you are an intuitor and you happen to be in a class that deals primarily with memorization and rote substitution in formulas, you may have trouble with boredom. Ask your instructor for interpretations or theories that link the facts, or try to find the connections yourself. You may also be prone to careless mistakes on test because you are impatient with details and don’t like repetition (as in checking your completed solutions). Take time to read the entire question before you start answering and be sure to check your results

VISUAL AND VERBAL LEARNERS

Visual learners remember best what they see–pictures, diagrams, flow charts, time lines, films, and demonstrations. Verbal learners get more out of words–written and spoken explanations. Everyone learns more when information is presented both visually and verbally.

In most college classes very little visual information is presented: students mainly listen to lectures and read material written on chalkboards and in textbooks and handouts. Unfortunately, most people are visual learners, which means that most students do not get nearly as much as they would if more visual presentation were used in class. Good learners are capable of processing information presented either visually or verbally.

How can visual learners help themselves?

If you are a visual learner, try to find diagrams, sketches, schematics, photographs, flow charts, or any other visual representation of course material that is predominantly verbal. Ask your instructor, consult reference books, and see if any videotapes or CD-ROM displays of the course material are available. Prepare a concept map by listing key points, enclosing them in boxes or circles, and drawing lines with arrows between concepts to show connections. Color-code your notes with a highlighter so that everything relating to one topic is the same color.

How can verbal learners help themselves?

Write summaries or outlines of course material in your own words. Working in groups can be particularly effective: you gain understanding of material by hearing classmates’ explanations and you learn even more when you do the explaining.

SEQUENTIAL AND GLOBAL LEARNERS

* Sequential learners tend to gain understanding in linear steps, with each step following logically from the previous one. Global learners tend to learn in large jumps, absorbing material almost randomly without seeing connections, and then suddenly “getting it.”
* Sequential learners tend to follow logical stepwise paths in finding solutions; global learners may be able to solve complex problems quickly or put things together in novel ways once they have grasped the big picture, but they may have difficulty explaining how they did it.

Many people who read this description may conclude incorrectly that they are global, since everyone has experienced bewilderment followed by a sudden flash of understanding. What makes you global or not is what happens before the light bulb goes on. Sequential learners may not fully understand the material but they can nevertheless do something with it (like solve the homework problems or pass the test) since the pieces they have absorbed are logically connected. Strongly global learners who lack good sequential thinking abilities, on the other hand, may have serious difficulties until they have the big picture. Even after they have it, they may be fuzzy about the details of the subject, while sequential learners may know a lot about specific aspects of a subject but may have trouble relating them to different aspects of the same subject or to different subjects.

How can sequential learners help themselves?

Most college courses are taught in a sequential manner. However, if you are a sequential learner and you have an instructor who jumps around from topic to topic or skips steps, you may have difficulty following and remembering. Ask the instructor to fill in the skipped steps, or fill them in yourself by consulting references. When you are studying, take the time to outline the lecture material for yourself in logical order. In the long run doing so will save you time. You might also try to strengthen your global thinking skills by relating each new topic you study to things you already know. The more you can do so, the deeper your understanding of the topic is likely to be.

How can global learners help themselves?

If you are a global learner, it can be helpful for you to realize that you need the big picture of a subject before you can master details. If your instructor plunges directly into new topics without bothering to explain how they relate to what you already know, it can cause problems for you. Fortunately, there are steps you can take that may help you get the big picture more rapidly. Before you begin to study the first section of a chapter in a text, skim through the entire chapter to get an overview. Doing so may be time-consuming initially but it may save you from going over and over individual parts later. Instead of spending a short time on every subject every night, you might find it more productive to immerse yourself in individual subjects for large blocks. Try to relate the subject to things you already know, either by asking the instructor to help you see connections or by consulting references. Above all, don’t lose faith in yourself; you will eventually understand the new material, and once you do your understanding of how it connects to other topics and disciplines may enable you to apply it in ways that most sequential thinkers would never dream of.

Leave a comment »

Ayat Membenteng Diri & Keluarga

Salam.

Saya kongsikan beberapa ayat pendek selain al-fatihah dan 3 Qul yang mesti dibaca sentiasa sebagai pembenteng diri dan keluarga dengan izin ALLAH.

Al-Baqarah 137

Al-Baqarah 137

Oleh itu (janganlah engkau khuatir wahai Muhammad) kerana ALLAH akan memeliharamu (dan umatmu) dari kejahatan mereka; dan Dia lah jua Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (Al-Baqarah 137)

Kegunaan: Memagar diri dari serangan makhluk halus. Baca 10x dan niat “Ya ALLAH jadikan aku lebih hebat pada pandangan mereka.”

Yaasin 9

yaasin9

Dan Kami jadikan sekatan di hadapan mereka, dan sekatan di belakang mereka lalu Kami tutup pandangan mereka; maka dengan itu, mereka tidak dapat melihat. (Yaasin 9)

Kegunaan: Memagar diri & rumah dari bahaya. Baca 3x dan bayangkan dinding yang kuat menjadi kubu pertahanan kita siang dan malam.

At-Taubah 129

at-taubah 129

Cukuplah bagiku ALLAH sebagai perlindung (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar.” (At-Taubah 129)

Baca: 7x pagi, 7x petang

Surah Al-Ghafir 1-3

Al-Ghafir 1-3

Ha Mim (1) Diturunkan Kitab (yakni al-Quran) dari Allah (s.a.w) Zat yang Maha Perkasa dan Maha Mengetahui (2) (Iaitu Zat) Yang mengampuni beberapa dosa dan menerima (i.e. mengkabulkan) taubat, tersangat keras hukumanNya (ie. siksaanNya) dan memiliki kurniaan (untuk hambaNya); tiada tuhan kecuali Dia, dan kepadaNyalah tempat kembali (kesemua makhluk) (3).’ (Surah Al-Ghafir 1-3)

Baca: 3x pagi, 3x petang, dibaca bersama ayat kursi.

Leave a comment »

Ayat Pemusnah Sihir Pemisah

Salam Jumaat.

Ini entri saya ke 100 setelah dusunraja.wordpress saya register pada hari jumaat bersamaan 11.11.2011, pada ketika itu berada di bumi kuching…sarawak

Hari ni 12 syaaban 1434, dah dekat bulan ramadhan…seronok pula sebab suasana bulan ramadhan ni memang lain dengan bulan-bulan biasa..semoga kita sempat berjumpa bulan ramadhan kali ini..itulah doa saya semoga sentiasa dapat berjumpa bulan ramadhan setiap tahun..

Saya dah register dan bayar untuk ke bengkel DR OT minggu depan. Satu lagi majlis ilmu untuk PhD saya…penat explorasi minggu lepas pun masih terasa….esok ada tutorial…

Hari ni saya nak berkongsi pasal ayat 102 daripada surah al-baqarah…salah satu ayat untuk menentang dan eliminate sihir terutama melibatkan jin asyik (sihir pemisah)…dengan lebih spesifik jin cinta…masalah suami isteri nak berpisah dipercayai akibat perbuatan sihir, bila orang masuk meminang ditolaknya..anak tak mahu pergi sekolah sebab ada makhluk nak ‘berkawan’ dll…Ada yang kata untuk neutralkan sihir daripada minyak dagu, senyonyong dan cenuai..

Al-baqarah 102L

Ayat ini diajar oleh ustaz majid semasa saya mengikuti akrine tahun lepas..saya belum berkesempatan untuk menghafal ayat ini…Pada garis merah, niat dan berdoalah kepada ALLAH semoga terlerai ikatan sihir tesebut, InsyaALLAH…

102. Mereka (membelakangkan Kitab Allah) dan mengikut ajaran-ajaran sihir yang dibacakan oleh puak-puak Syaitan dalam masa pemerintahan Nabi Sulaiman, padahal Nabi Sulaiman tidak mengamalkan sihir yang menyebabkan kekufuran itu, akan tetapi puak-puak Syaitan itulah yang kafir (dengan amalan sihirnya); kerana merekalah yang mengajarkan manusia ilmu sihir dan apa yang diturunkan kepada dua malaikat: Harut dan Marut, di negeri Babil (Babylon), sedang mereka berdua tidak mengajar seseorang pun melainkan setelah mereka menasihatinya dengan berkata: “Sesungguhnya kami ini hanyalah cubaan (untuk menguji imanmu), oleh itu janganlah engkau menjadi kafir (dengan mempelajarinya)”. Dalam pada itu ada juga orang-orang mempelajari dari mereka berdua: ilmu sihir yang boleh menceraikan antara seorang suami dengan isterinya, padahal mereka tidak akan dapat sama sekali memberi mudarat (atau membahayakan) dengan sihir itu seseorang pun melainkan dengan izin Allah. Dan sebenarnya mereka mempelajari perkara yang hanya membahayakan mereka dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan demi sesungguhnya mereka (kaum Yahudi itu) telahpun mengetahui bahawa sesiapa yang memilih ilmu sihir itu tidaklah lagi mendapat bahagian yang baik di akhirat. Demi sesungguhnya amat buruknya apa yang mereka pilih untuk diri mereka, kalaulah mereka mengetahui.

Comments (1) »

Bikers Kental

Salam..

Wife saya subscribe bikers kental kat astro first masa saya outing hari tu dan sempat tengok 3-4 kali…

bikers kental

Saya suka cerita yang simple, set permandangan yang menarik dan ada plot cerita yang boleh diambil daripada movie tersebut sebagai pengajaran…sebab tu saya masih menonton cerita cun, pretty woman, puteri gunung ledang dan surelah cerita p. ramlee kerana banyak benda kita boleh belajar daripadanya..

Ia bukan sekadar berhibur malah melihat dan menghayati juga antara sumber ilmu yang dituntut oleh islam…jadi tidak salah menonton movie dan belajar…lagipun saya adalah visual learner..

Anda boleh cek cara belajar anda (learning styles) dengan menjawap online question di url ni:

http://www.engr.ncsu.edu/learningstyles/ilsweb.html

Berbalik kepada cerita bikers kental, watak Bidin Al-Zaifa lakonan zizan razak memang lawak dan poyo. Kesian pun ada. Saya biasa jumpa watak-watak sebegini di zaman sekolah, kolej dan waktu sekarang ni di opis. Malah mereka adalah kawan baik saya, kerana selalunya orang tak berapa suka nak kawan dengan mereka ni..saya pulak suka layan mereka ni kerana adakalanya apa yang mereka cerita tu kelakar, khayalan dan berlagak sket…orang memang menyampahlah…adakalanya saya pun macam bidin jugak kot…sebenarnya kita nak share tapi orang salah anggap kita ni nak menunjuk..

Bidin Al-Zaifa, tak kaya@sengkek, tapi minatnya yang mendalam terhadap motor besar buat dia merancang duit gaji dia tiap-tiap bulan untuk beli helmet fullface, jacket dan peralatan lain secara periodical.. Ini buat saya teringat kepada arwah ayahcik saya (adik mak saya) yang tersangat suka kepada motor..macam tulah dia kumpul duit sampai dapat beli motor virago..walaupun tak semahal aprilia..tapi begitulah sifat yang kita kena ada untuk dapat apa yang kita nak..mengejar impian sampai menjadi kenyataan ..bukan mengharap motor datang brummmm, brummmm, brummm tau-tau minta duit mak bapak nak beli motor besau..

Watak Eddie lakonan awie sungguh cool..leadership seorang ketua yang mengingatkan saya kepada arwah GM saya, amran othman..yang memang minat motor besar pun…eddie tak suka melatah bila diprovoke oleh rakan motor yang lain..ini kerana eddie menilai seseorang kerana hatinya bukan dengan perangai luaran seseorang…siapa pun tak tahu hati budi Bidin Al-Zaifa yang pernah membantu eddie suatu ketika dulu..ini juga soal membalas dan mengenang budi orang kepada kita…

Bidin Al-Zaifa pun hanya berlagak kepada yang berlagak dengan dia. Zul arifin selalu kutuk bidin yang tidak ada 3 M- Motor, Minah Motor dan Masyuk (duit)..asal ada peluang je dia akan menunjukkan tidak puas hati dengan kata-kata seperti “budak baru yang kita tak kenal”, “budak ni memang suka buat hal”…

Cuma sikap Bidin Al-Zaifa yang mengambil duit orang jahat tak bolehla kan walaupun opportunies. Dalam cerita ni kalau bidin tak ambil duit cam ne nak beli motor Aprilia RSV4 Factory yang bernilai RM128,000 on the road plus insurance…(siap study tu untuk support dengan fakta)..habis ler jalan cerita dan nak mai tang mana bikers kental…

Bila duit dah habis kat motor pun masih ada hati nak konvo ke pesta motosikal besar krabi…nun di thailand sana…mula-mula nak pi, bila tersedar duit dah tak de..nasib baik eddie buat tabung khairat Bidin Al-Zaifa….ha ha ha ni memang lawak tabung khairat…eddie minta geng dia hulur…si bidin boleh join…konvo..

Masa dinner kat thailand, bidin sudah tangkap cintan sama awek thai bernama Saiya Sukhaporn…actually saiya tak suka pun kat bidin tapi kawan saiya, Cherry Porntit pulak tangkap cinta sama bidin kerana keikhlasan hati bidin..pelbagai kisah lawak seperti semasa introduce nama saiya sukhaporn, si bidin ingat saiya suka tengok cerita “porn”…bidin siap cakap dia pun suka tengok porn..siap mengaku ada banyak CD porn…malu betul bidin ni..tak senonoh..tapi lawakkk..

Bidin pun plan macam-macam untuk dapat stay lama kat situ. Dengan potong cabel clutch motor dia, upah orang potong belting motor kawan dan dalam usaha untuk menyorok motor eddie, zul ternampak..bidin kena konfran dengan eddie…eddie masih bagi peluang untuk bidin buktikan dengan beberapa syarat..dia ditinggalkan keseorangan..

Bidin meneruskan perjalanannya ke krabi walaupun tersesat..sepanjang perjalanan dia tidak sedar dia diekori oleh penjahat, pemilik duit yang bidin kebas buat beli motor besar..

Sampai di krabi, penjahat (bront palarae) menelefon bidin dan menuntut duitnya kembali, manakala saiya dan cherry diculik..aksi kejar mengejar kumpulan motor dengan kereta penjahat berakhir apabila kereta terbabas…

Bidin menyertai pertandingan motorsikal besar krabi dan menang hadiah wang tunai..bidin akhirnya memilih cherry sebagai kekasih walaupun hati saiya sudah terbuka untuknya….zul berdamai dan respek dengan kecekalan bidin…konvoi mereka pulang ke Malaysia…

Dialog spontan seperti “keluarga sebelah kita Al-Zaifa, sebelah mak saya Al-lain, Al apa ? Alamak” Harap-harap geng-geng syed tak marah ye depa buat lawak…sekadar lawak je…al-attas, al-jefry, al-bukhary, al-junid, al-habshi, dll… Lawak kat bilik hotel, apabila bidin ternampak “halkum’ mak yah yang disangkanya wanita memang lawak…

Permandangan sekitar hatyai, pattaya dan krabi memang cantik kerana view pantai yang bersih, laut biru..memang teruja nak ajak wife ke sana….kena bawa wife…tak boleh pergi sorang….

Walaupun ramai yang komen cerita ni biasa je, ada yang menyampah kat zizan …terpulanglah bagaimana penerimaan kita terhadap wayang kita..guys, anda pelakon yang hebat…buat apa nak compare dengan movie mat saleh…

Leave a comment »

Knowledge Management….Apa cerita ?

Salam.

Cerita pasal knowledge management lagi, tak habis lagi ke ? Anda dah jemu baca cerita saya ?..cerita pasal KM ni memang tak habis…selagi tak kiamat, selagi ada ilmu, selagi itulah ia masih ada…dan ilmu adalah milik ALLAH s.w.t

km

Macam kartun kat atas kata, perkataan knowledge management mungkin akan pupus tetapi aktiviti menghasil dan mengurus intangible assets (pengetahuan) akan berterusan…kenapa pengetahuan mesti diurus ?

Contoh mudah, muhammad faris dilahirkan sebagai bayi yang comel. Dari umur 1 hari hingga ke 3 bulan pertama, dia belajar daripada persekitarannya. Then dia belajar tarik dada ke hadapan, undur ke belakang, merangkak dan berjalan. Dia juga belajar melalui 5 deria; penglihatan, pendengaran, sentuhan, rasa dan bau. Dia akan mula mengajuk perkataan yang mudah-mudah.. “ta ta ta ta ta…”

Pendidikan tidak formal

Apabila fungsi otaknya berkembang dia akan mula bertanya kerana sifat ingin tahu…begitulah setiap reaksi orang yang normal .. Tiba umurnya 4 tahun, dia dihantar ke kelas pembelajaran tidak formal, untuk mengenal huruf a,b,c….1,2,3…sehingga dia boleh membaca buku cerita…Dia akan mula belajar huruf al-quran sebelum mahir membaca surah tertentu..melukis, mewarna…bermain, bermain dan bermain…bermain juga satu pendidikan…

Pendidikan formal

Cukup umur 7 tahun, bermulalah pendidikan formal di sekolah rendah. Faris akan mula belajar bahasa arab, melayu, inggeris, matematik, sains, seni, muzik dan pendidikan jasmani. Guru-guru yang terlatih mengajar dengan mengikut sukatan matapelajaran yang ditetapkan oleh kementerian pelajaran. Pendidikan formal di malaysia bermula umur 7 tahun sehingga 17 tahun, dari darjah satu hingga tingkatan lima.

Pengajian tinggi

Kemudian, faris akan masuk ke kolej pengajian tinggi selama 4-5 tahun untuk mendapatkan sarjana muda dalam bidang yang dipilihnya…Tiba masanya dia akan mula bekerja…

So, adakah faris telah mengurus pengetahuannya ? Apa akan jadi jika faris tidak dihantar ke sekolah dan kolej pengajian tinggi ? Dia tidak mempunyai pengetahuan formal dari pendidikan formal. Dia akan terus belajar dan menguruskan pengetahuannya daripada sumber yang tidak formal seperti pengalamannya sahaja.

Aplikasi pengetahuan

Di alam pekerjaan pula, keperluan untuk melakukan tugasan amat berbeza semasa dia belajar. Boss dia mendapati faris kurang mahir dalam penyediaan laporan dan kurang lancar semasa pembentangan. Dia dihantar untuk mengikuti kursus penyediaan laporan yang efisien dan juga pembentangan yang efektif. Setelah tamat kursus, faris mempraktikkan ilmu yang didapati dalam kursus ke dalam tugasan beliau. Lama kelamaan, laporan faris menjadi mantap dan pembentangannya menjadi superb..class gitu..Boss dia pun puji….

Faris telah menguruskan pengetahuannya dengan mengaplikasikan pengetahuan apabila diperlukan ke dalam bentuk penghasilan kerja. Tiba masanya, faris akan jadi seorang ketua, boss dia kata dia tidak cukup skill untuk mengurus staff bawahan. Dia pun dihantar untuk kursus leadership skills dan bagaimana menjadi pengurus yang cekap.. Apabila dinaikkan pangkat, dia apply apa yang dia absorb dari kursus tersebut…

Panjang cerita ni, tapi itulah storytelling mengenai knowldge management pada tahap individu..

Sambung lagi..

Setelah lama bekerja kat situ, dekat 8 tahun ler, faris nak tukar angin…dia pergi interview dan dapat kerja dengan perks yang lebih baik dari company sekarang…faris menghantar surat perletakan jawatan kepada boss…dia….boss dia tersengih sebab ingat faris buat lawak…

Letak jawatan

“Ï am leaving boss”…kata faris kepada boss dia.. “bulan ni ada beberapa public holidays, annual leave I carry forward dari tahun lepas ada 10 hari, cuti tahun ni berbaki 12…so hari ni last day saya”…..ha terkejut badak lah boss faris…counter offer ? pujuk ? buat muka kesian ? ungkit kat faris, company dah invest banyak untuk trained you jadi staff yang berdedikasi…you nak blah ? tak kenang budi ke ? kata tak puas hati boss kepada faris…

”I owe nothing boss, tak de service bond ke contract pergi training ke..semua dah expired”…balas faris dengan confident.. tepat 5.30 petang, faris pack barang dia, serah balik laptop opis, pass card, pass gate, dll kepada bahagian sumber manusia dan bersalam-salaman dengan semua staff dan good bye guys…faris pun resign daripada company yang dia start kerja selepas dia grad dulu…ni first job dia ler kat company ni…

Investment on knowledge

“Company ni dah invest banyak kat dia tapi dia blah jugak”…cakap-cakap kat opis..esoknya bila boss datang kerja, dia nak satu repot untuk bentang kepada ahli lembaga pengarah tak pun kepada prospek customer…angkat phone, dial extension 6261…faris tak angkat telefon…mana faris ni..urgent ni..selalu cepat je angkat telefon…boss dah start membebel..minta kat faris, pasti siap…berdesup dia buat kerja

Tanya receptionis, ada nampak faris tak ? jawapan yang diterima….fariskan dah tender semalam…boss lupa ke ? waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, baru boss ingat faris dah tiada..faris pergi dengan segala pengetahuan yang dia ada bersamanya…boss tak sempat copy masuk server, tak pun scan color apa yang ada dalam kepala faris…

Knowledge management

Ha…..baru ler sampai cerita pasal knowledge management……knowledge tu ada kat kepala faris tetapi selama faris berada di company tu, dia telah menguruskan pengetahuannya dengan mengaplikasikan pengetahuan apabila diperlukan ke dalam bentuk penghasilan kerja..bila dia dah tak de kat company tu, apa akan terjadi geng ???? bukan faris yang tak menguruskan pengetahuan dia tapi company telah gagal untuk melaksanakan initiatif knowledge management dengan berkesan…dalam kes ni tak de dibuat ler…

Itu ler pasal knowledge management tu penting bukan saja at individual level tetapi sangatlah pentingnya at organizational level…ini bukan sekadar cerita tetapi selalu terjadi kat opis kita..saya pun dah masak dengar kisah bila staff resign..exit interview lah, after action review lah, postmortem lah macam-macam nama ada..cuma yang pergi jarang kembali…(bukan pergi tak kembali-rabbani)

Huiiiiii……panjang cerita pasal KM…nanti baru cerita falsafah KM pulak….sape guru-guru KM dll…

Comments (1) »

Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan 2013

tilawah

Salam.

Semalam adik saya di kb sms, pasal Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan kali ke 56. Bermula pada 10-14 jun bersamaan 1-5 syaaban 1434h. Majlis berlangsung di balai islam lundang, tidak jauh dari dusun raja..

Pagi tadi tengok dalam paper gambar PM dan isteri serta MB Kelantan yang baru di majlis tersebut. Sejuk tengok PM turun kelantan dan kesederhanaan MB baru kita..

Saya sentiasa berdoa agar pentadbiran pusat di bawah datuk seri najib melihat kelantan darul naim sebagai saudara yang harus dibantu…sebagaimana tun mahathir pernah buat dulu…tq tun..

Kena benar majlis tilawah kali ini dibuat di negeri serambi mekah..semoga datuk seri najib mendapat berkat daripada ALLAH s.w.t lebih-lebih lagi selepas diberi mandat baru sebagai khalifah islam oleh rakyat.

Jika ALLAH sudah tentukan PM kita adalah datuk seri najib selepas keputusan PRU 13, maka dialah pemimpin kita yang ALLAH takdirkan..wajib bagi kita mentaati beliau selagi dia tidak menyuruh kita berbuat perkara yang ALLAH larang..

Persoalannya pernahkah PM kita dari zaman tunku, tun razak, tun hussein, tun mahathir, tun abdullah dan datuk seri najib suruh rakyat berbuat jahat ?

Malah ada yang sanggup menghina pemimpin kita ? Pemimpin itu seumpama ibubapa kita. Kalau kita hina ibubapa kita, fikir sendirilah kita ni berada pada tahap mana ?

Orang bukan islam yang tinggal di bumi malaya wajib taat kepada pemimpin islam. Itu perjanjian nenek moyang anda dengan nenek moyang kami. Your loyalty is to be shown to our royalty. Kesetiaan anda kepada negara ini ditunjukkan kepada raja kami yang beragama islam..negara ini makmur dan diberkati kerana agama islam yang menyinari bumi ini. sebab itulah kamu boleh cari rezeki dan mendapat hasil daripadanya..

Apabila kamu merampas dan memerintah tanah di sini, apabila syiar islam terganggu, kamu lihatlah kesannya kelak daripada ALLAH s.w.t.

Berpeganglah pada al-quran dan hadis. Perbetulkan diri kita dahulu mengikut apa yang disuruh oleh ALLAH dan tinggalkan apa yang dilarang..tak susah sebenarnya…yang selalu menjadi penghalang ialah NAFSU…wassalam

Leave a comment »

Knowledge Management….Ceritaku

kmcatuncredit: km.typepad.com

Salam…

Knowledge Management (KM) atau pengurusan pengetahuan merupakan satu bidang yang menjadi minat kajian saya masa kini. Satu bidang ilmu yang saya rasa paling sesuai memandangkan saya telah terjerumus dalam pelbagai disiplin ilmu di peringkat pengajian formal. Saya dari aliran sains tulin ketika mengambil SPM dulu.

str

Selepas spm, saya menyambung pelajaran dalam bidang pentadbiran awam di itm dan sempat menjengah sebentar di uia dalam bidang sains kemanusiaan setelah tamat diploma itm. Hampir saja saya terjun ke bidang undang-undang jika tidak kerana bermusafir ke amerika syarikat. Saya meminati bidang pemasaran tetapi diminta menyambung dalam bidang kewangan…kalau kewangan baik saya masuk uum saje beberapa tahun terdahulu…

Di bumi amerika, saya belajar dalam bidang transportation dan logistics kerana teruja dengan status school of business dan program tersebut yang berada pada rangking 5 terbaik seluruh amerika selepas penn state, ohio state, michigan state, indiana state…saya pernah dilantik sebagai panel penilai (bidang logistics) oleh MQA (malaysian qualifications agency), dulu dikenali sebagai LAN (lembaga akreditasi nasional) bagi permohonan penubuhan sebuah kolej swasta berkaitan perkapalan di johor.

Kerjaya saya bermula dalam industri perhotelan, lebih khusus housekeeping…”customer always right”…bidang yang jauh daripada apa yang saya belajar…tapi saya belajar apa itu perkhidmatan pelanggan@customer service..bukan senang nak handle customer ni..lebih-lebih lagi hotel..hanya yang sabar boleh kerja kat hotel..senyum dan senyum dan senyum walaupun kena marah berbakul-bakul..

Bila saya masuk ke dalam industri telekomunikasi, pelanggannya pun berubah…saya bekerja di jabatan sumber manusia dan tertumpu kepada latihan…sebenarnya konsep customer srvice ni terpakai kat mana-mana saja…baik untuk customer luar ataupun dalaman..apabila saya diamanahkan untuk menjaga bahagian pentadbiran, barulah saya berpeluang untuk apply ilmu transportation & logistics sebab kena buat purchasing, stocking, inventory dan juga courier service…insurance pun kena buat…building & utilities..banyak benda nak kena jaga dan tahu…

Empat tahun kemudian saya menyambung ke peringkat sarjana dalam bidang information management atau pengurusan maklumat. Walaupun ia sering dikaitkan dengan library science tetapi struktur program yang baru diperkenalkan, 40% subjek cenderong kepada managing information (issue in information society, information source & management, information storage & retrieval systems, knowledge management), 30% adalah subjek IT (database management, information systems: analysis & design management, multimedia), dan business management adalah baki 30% (business information & marketing, strategic planning & human resource management). Program ini sejajar dengan era baru ekonomi dunia dan berkaitan dengan polisi kerajaan dalam malaysia knowledge-based economy master plan 2001-2010. First time dengar nama KM dan kena ambil subjek “knowledge management”. En Alwi Mohd Yunus, guru KM pertama saya…

kmbookBuku KM pertama saya tulisan Amrit Tiwana

Masa buat masters lah saya jumpa rakan dari pelbagai bidang kerjaya; guru, pustakawan, pengurus it, pensyarah, pegawai bank, jurutera, peguam, dll. Mereka daripada bidang teknikal sudah tidak mahu sambung dalam bidang yang sama, malah bersetuju bahawa program ini sebenarnya menjadikan bidang asal mereka lebih bernilai kerana program ini adalah value added kepada kepakaran sedia ada.

Saya juga setuju dengan mereka..Selepas tamat pengajian, arwah gm saya offer saya jaga it department…huiii gila apa…mana ada basic. Ini kerana saya pernah jadi committe untuk membeli sistem hris yang baru. Bila test sistem saya telah buat repot macam saya buat dalam kelas information systems: analysis & design management . Dia terkejut dan tanya mana saya belajar ? Saya kata masa buat masters. So dia minta orang lain follow repot saya. Kembang sat..walaupun ada yang menjeling..

Fikir punya fikir, saya accept offer dia dan minta kebenaran untuk pergi kursus it…3 bulan saya ikut budak it pergi kelas microsoft certified system engineer (mcse)..sampai satu tahap..saya dah boleh duduk dan sembang pasal server, operating system, firewall, antivirus…siap boleh support user dan upgrade system…saya tidak menoleh ke belakang dan terus meneroka bidang it…saya jadi ketagih ilmu it..semua benda nak tahu…boss pula bila tengok semangat saya, asal saya apply nak gi training je dia approved..tq boss…you’re the best..

mcpSaya jadi orang it dan head user support..saya pun pernah terlibat dengan projek syarikat untuk installation sistem kat asian finance bank (afb) dan jadi pengurus projek it infra untuk sebuah institut pendidikan guru (ipg) di pulau pinang…sedar tak sedar, 5 tahun saya meneroka dunia it…saya berpeluang untuk hadir ke beberapa program it:

1. SecurAsia Congress 2009
2. Electronic Document & Record Mgt. System
3. Malaysia Technology Expo 2009 (MTE 2009)
4. Microsoft SharePoint Best Practices Summit
5. SQL Database Mgt. Scenario Workshop
6. TechNet MSDN Technology Summit
7. Windows Server 2008 Hyper-V workshop
8. MIMOS Technology Preview 2008
9. ACM 2008 (Asean ICT Expo)
10. Microsoft Tech ED 2008
11. Microsoft SharePoint Development
12. Learning Management System (LMS)
13. EduWave E-Learning Mgt. System Training
14. Wireless Controller and Access Point Training
15. Sonic Firewall Configuration Training
16. Cabling Training on Fiber Optic
17. Design Network Schematic Diagram VS BQ
18. Alcatel Switches (Core, Distribution, Edge)
19. Microsoft Windows Server 2008
20. Microsoft Unified Communications 2007
21. CA Network Management
22. Microsoft Tech ED 2007
23. Business Technology at Work
24. CA Expo 2007 (Computer Associates)
25. Telekom Malaysia Biznet 2007
26. Microsoft Business Value Launch
27. Microsoft Premier Sneak View Vista 2006
28. IT Infrastructure Optimization Hands-on
29. Microsoft Tech ED 2006
30. Microsoft Premier Support Boot Camp
31. Network Infrastructure: Network Service
32. Macromedia Flash MX
33. Intensive Web Application Development
34. Networking + Training (Advanced)
35. OSSTMM Pro. Security Tester (OPST)
36. Microsoft System Management Server 2003
37. Introduction to Linux Desktop
38. Microsoft Security Conference 2005
39. Managing Microsoft Windows 2003 Server
40. Microsoft Tech ED 2004
41. Network Infrastructure: Network Host
42. Maintaining Microsoft Windows 2003 Server
43. Deploy & Managing ISA Server 2000
44. Microsoft Exchange Server 2003 Training
45. E-Lock WatchGuard Firewall System Training
46. Fundamentals of Network Security
47. Hands-on Lab & Technical Workshop
48. Microsoft Certified System Engineer (MCSE)

Saya juga pernah masuk team sales untuk jual program e-education kepada universiti…siap dapat business card dengan title subject matter expert (SME)….expert ke ???? Menghadiri beberapa program majlis e-pembelajaran ipta malaysia (meipta), depa guna moodle open source.

Pada may 2006, saya kembali ke uia (harun m. hashim law center) untuk buat certificate in company administration. Selama setahun atau 2 semester saya belajar satu bidang baru untuk kelayakan sebagai company secretary…program ni hanya ada kat uia..program utama untuk jadi company secretary ialah lulus profesional program institute of chartered secretaries and administrators (ICSA)..ini bukan jadi secretay boss…ini untuk jadi company secretarial yang masuk board meeting…so belajarlah saya pasal, law of meetings, practice of company secretarial, company law 1965 dan corporate tax…semua lulus cukup makan je…grad jugalah tahun 2007…yang penting dapat ilmu…

Then pada bulan ogos 2008, boss it lama saya (yg selalu approved training saya) telah diminta oleh pihak pengurusan untuk set up satu department bernama knowledge management…jeng, jeng..jeng…sayalah yang dia minta untuk masuk department knowledge management…management pun tak soal, terus masukkan saya ke situ…

Saya rasa macam tak percaya saya akan masuk ke KM department….then tahun 2009 kami dapat boss lagi besar bertitle senior general manager…saya minta dia pakai title chief knowledge officer (CKO) tapi dia tak mau..sebab dia pun tak tau km tu mende…sudah…??? dia pula minta kami survey company mana ada km, so kami pun pi visit petronas dan melawat prof. peter woods di mmu cyberjaya…tak lupa dr. juhana di ukm untuk tengok sistem HikMas. ohhh camni km rupanya…duit ada untuk projek km ?

mmukm

Pertengahan tahun 2009, saya dan isteri mendaftar sebagai pelajar phd separuh masa di sebuah universiti tempatan dengan niat untuk menambahkan lagi ilmu dalam disiplin km…sejak 2009, kami akan pergi conference untuk present paper dalam bidang km walaupun merangkak dan berstatus novice jika dibandingkan dengan pakar-pakar hebat bidang km di malaysia….

kmice12

Awal tahun 2010, saya dengan boss saya tadi pi buat certification program bernama certificate in knowledge management di JT frank academy untuk jadi internal km facilitator.

?????

Kami berpeluang untuk menyertai persatuan capaian maklumat dan pengurusan pengetahuan (www.pecamp.org) dan pernah juga jadi ajk kerja..dapat berkenalan dengan pakar km seperti prof dato’ dr halimah, prof dr. juhana, prof tg mohd sembok dll.

Tahun lepas, kami dapat pula menghadiri inaugural KM conference 2012 anjuran bank negara malaysia..banyak ilmu yang kami dapat yang mana saya katakan program ini bertaraf dunia…syukur ya ALLAH atas kurniaan ilmumu kepada kami.

Begitulah cerita mengenai knowldge management dan kaitannya dengan saya…ilmu yang saya dapat adalah ilmu ALLAH. Dia pinjamkan kepada saya dan saya akan gunakan dengan baik..KM dapat menyatukan apa yang saya ada untuk dikembangkan dijalan ALLAH…ameen..

Comments (4) »