Mendeley

mendeley

Salam.

Syukur ya ALLAH, masa dok baca blog saudara khairul, terjumpa pasal mendeley ni. Satu desktop software dan web program untuk kita mengurus dan share research paper online.

Itu je ? Ada lagi, kalau ikut drotspss.blogspot.com, mendeley ni boleh digunakan dengan microsoft word masa kita nak buat citation dan bibliography.

Tak perlu tulis setiap citation dan bibliography dalam article kita sebab ia dah simpan semua reference article kita dalam mendeley. Apa yang perlu buat ialah just insert citation dalam word dan bibliography akan keluar automatik. Kadar buat kesilapan tulis citation di body page tapi terlupa di bibliography, tidak akan terjadi.

Selama ni bila kena tulis paper jenuh nak organise berpuluh-puluh article untuk reference. Ada yang simpan kat computer opis, nama folder mesti PHD, PHD2, nama sama tapi location ada yang kat netbook, dalam thumb drive, saya ada 6 thumb drive semuanya. Kat rumah pula ada yang dah diprint disimpan dalam files. Sekarang dah tak payah simpan dalam hard storage sebab mendeley pakai cloud computing. Siap bagi 1G storage. Next, nak upload files ke mendeleylah…bila nak guna citation kena install ms word plugin supaya mendeley appear kat ribbon ms word…

Walaupun perjalanan PhD saya dan isteri agak perlahan, urusan kerja di pejabat, ujian kesihatan, ujian keluarga, mak sakit dll, saya anggap ia sebahagian masam-masam-manis dalam phd journey. Kalau diizinkan ALLAH berjayalah kami. Doakan agar kami berjaya. Phd bukan untuk dibanggakan tapi sebagai satu tuntutan islam agar umatnya mencari ilmu. Mencari ilmu adalah fisabilillah atau berada di jalan ALLAH. Kalau meninggal pun matinya syahid. Niat mencari ilmu kerana ALLAH. Antara 3 perkara yang menjadi bekalan ke sana, ilmu yang bermanafaat yang dikongsi sesama manusia. Ya ALLAH permudahkanlah perjalanan ini..Ameen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: