SPSS

spss

Salam.
Pernah buat research masa belajar dulu ? Research methodology, quantitative, qualitative, statistics, dan lain-lain bersamaannya. Itulah dunia kajian ilmiah yang most of us kena lalui dari zaman diploma, degree, masters sampailah ke tahap PhD…research dan thesis….

Actually, subjek statistiklah yang saya paling tidak gemar…pernah fail subjek ni masa diploma, kena mengulang subjek yang sama dan dapat cukup-cukup makan. Kerana statistiklah CGPA jatuh merudum. Masa buat degree pun sama…sekadar lulus. kenapalah nak takut sangat subjek ni…

Bila masuk ke dunia PhD…tak boleh nak lari bila supervisor suruh buat survey..dah collect survey forms ke analisa? Nak pakai apa ? Microsoft excel…alahai memang ler boleh tapi, banyak ler tapi..

Kena lah guna SPSS…last pakai masa tolong wife buat master tahun 2004 guna spss version 12, beli kat imbi…sureler yang jenis tu….

SPSS untuk social science, kata seorang kawan. Dr. Mamat sahabat masa ITM dulu dah dapat PhD dari UUM siap tanya pakai AMOS ke ? pehhh..

SPSS…kalau ikut sejarah diperkenalkan lama dah tahun 1968..45 tahun dulu sebelum orang pergi ke bulan lagi..

Asal nama SPSS ialah statistical package for the social sciences. Kemudian dipanggil statistical product and service solutions. Ia merupakan program paling glamour untuk statistics analysis bagi bidang sains social.

Pada 2009, IBM beli SPSS dan mula dikenali sebagai IBM SPSS Statistics. Versi latest ialah 21.

Apa-apa pun saya masih pakai SPSS versi 16.0…boleh pun buat analisa data…student package je..tapi untuk phd kena pakai AMOS….(Analysis of Moment Structures) modul tambahan untuk spss bagi structural equation modeling (SEM)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: