Google Scholar

gg1

Salam.

Selalunya kalau nak cari kat internet kita guna search engine google berbanding yahoo, metacrawler, dll.

Masa baca blog drot, dia ada sebut pasal google scholar untuk cari pilot paper. Bila dah cuba best jugak..cerita kat wife, dia kata dia selalu pakai google scholar. Dia tahu pun dari satu akademik lecture kat universiti dia..

So, saya je lah yang baru tahu…rupanya google scholar ni tersorok sikit..kita kena klik kat bahagian atas menu paling kanan page google then ada drop list klik pula even more…keluar page ni…mak aiii banyak products keluar..

gg2

kat bahagian specialized search ada Scholar….klik icon Scholar…

gg3

Baru keluar page google scholar, apa lagi taip ler apa-apa tajuk then dapat hasilnya…

gg4

Klik pada link, mana-mana file yang free boleh download. kalau tak free kena guna digital library universiti kita lah….

Tq Dr OT, ini pun saya tak tahu…banyak benda nak kena tahu walaupun dah beberapa tahun mengharungi dunia PhD….lebih baik tahu daripada terus tak tahukan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s