Bonus Bulan Ramadhan

Salam.

Hari ni 15 ramadhan. Tinggal 15 hari saja lagi untuk kumpul rahmat terbesar bagi umat nabi muhammad yang dikurniakan ALLAH s.w.t sebagai aset akhirat.
Kalau YES @ year end sale, pasti berebut ke sogo, midvalley, isetan, curve, one utama, sebab harga rendah, kalau mata fair, berebut beli tiket, pakej holiday murah.

Tak minat ? Sebab kita tak nampak inventorinya…yang tak nampak tak semestinya tak wujud, oksigen tak nampak pun tapi nak scuba kena bawa tong oksigen baru boleh menyelam dan tengok ciptaan allah..so ? Dalam al-quran ada sebut semua tu dan hadis nabi pun ada mentioned..

Ini kerana umat nabi kita umurnya pendek. Saya amat bersyukur masih diberi peluang untuk merasai pelbagai nikmat oleh ALLAH s.w.t setelah diserang stoke hampir sebulan lalu.

Doa di bulan ramadhan amat mustajab, mudah dimakbulkan. Pahala membaca al-quran berlipat kali ganda, begitu juga dengan sedekah. Dalam khutbah jumaat pertama bulan ramadhan, khatib kata, nabi berpesan supaya banyak bersedekah kerana sedekah sebiji kurma akan menjadi dinding menahan api neraka, masyaallah besarnya balasan terhadap bersedekah. Jika memberi makanan kepada orang berbuka puasa, yang memberi makanan pula akan diberi ganjaran pahala orang berpuasa tanpa mengurangkan pahala orang berpuasa kepada si pemberi yang tadi. Maksudnya kalau si A puasa, kita bagi makanan kat A, kita dapat pahala puasa si A bila dia makan pemberian kita. Pahala puasa A tak luak pun still dia dapat pahala penuh, ini bukan profit sharing. Senangkan nak dapat pahala.

Bonus paling besar ialah malam lailatul qadar, reward dia seperti beribadah selama 1000 bulan. 1000 bulan / 12 bulan = 83 tahun beribadat. Ini special offer untuk umat nabi kita, sebab umur kita pendek. Nabi kita wafat umur dia 63 tahun, tak cecah pun 83 tahun.

ALLAH memang kasih kat kita, bagi macam-macam supaya kita senang di sana..pahala solat terawih, solat berjemaah, pahala zakat, dll kebaikan yang boleh kita kutip sepanjang bulan mulia ini.

Doa saya supaya dapat berjumpa lagi ramadhan akan datang, insyaallah, jika diizinkan tuhan maha pencipta. Kalau sudah tertulis takat usia kita, pasti dipanggil mengadap. Semoga kita pergi dengan tenang dengan mengucap 2 kalimah shahadah. ameen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: