Puasa 6 Di Bulan Syawal

Salam.

Hari ni dah seminggu 1 syawal berlalu. Semalam imam masjid sultanah mengucapkan tahniah kepada jemaah yang berpuasa 6 hari berturut-turut di bulan syawal. Ini bermakna, kalau mereka start puasa pada hari jumaat lepas, iaitu 2 syawal, semalam dah raya puasa 6 pula.

Apa kelebihannya? Dah ler 30 hari puasa di bulan ramadhan, nak tambah lagi? Ramai yang geleng kepala sebab puasa hari tu pun jenuh nak tunggu aidil fitri, then tambahan lagi 6 hari…ramai yang serender…kawan-kawan saya pun ramai tak sanggup..

Ganjaran atau bonus yang biasa kita dengar ialah, 6 hari berpuasa di bulan syawal ganjarannya seperti berpuasa setahun..inilah bonus bonanza ALLAH bagi kat umat nabi kita yang tidak diberi kepada umat terdahulu.

Ada yang ambil kesempatan untuk campur puasa 6 dengan puasa ganti sekali..Ada yang kata kena ganti dulu then baru puasa 6. Ada pendapat kata boleh niat ganti dan puasa 6 sekali sebab, berpuasa di bulan syawal. Saya fikir pendapat kedua boleh diterima sebab ia macam bonus berganda, puasa dalam bulan syawal dapat ganti puasa dan dapat pahala puasa 6 sekali. Logiknya ia mengajak mereka ganti puasa cepat, jangan tunggu bulan syaban baru nak ganti. Kalau tidak boleh kesianlah kat wanita, jenuh nak ganti dulu then baru boleh puasa 6.
Islam itu mudah…islam agama yang tidak kompleks..kita yang buat ia jadi rumit..

Mak mertua saya ajak saya puasa 6 tapi semalam ada kenduri pulak. Dia pun kalau tak dah raya hari ni tapi kena extent gak..wife saya kata puasa 6 dengan dia bila balik kl nanti…dugaan openhouse hari minggu….

InsyaALLAH, bonus ini tidak boleh dilepaskan 6 hari = 365 hari. Maha suci ALLAH yang beri nikmat ini..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: