Masjid Sultanah Alor Setar

280520131164

Salam.

Kalau keluar tol alor setar utara, selepas simpang jalan langgar, ada sebuah masjid besar di tepi jalan sebelah kiri. Sebelum ada jejantas, masjid ini menjadi persinggahan utama para musafir. Sejak ada jejantas, nak ke masjid ni kena u-turn. Jejantas tersebut dibina supaya public tak payah cross jalan KTM ke sebelah utara tanahair.

280520131168

Kenapa masjid ni masuk dalam list entri ? Masjid ni pulak sempena nama arwah sultanah kedah, isteri sultan abdul halim iaitu sultanah bahiyah. Masjid ini unik sebab dia open, tak tertutup, ala-ala masjid besi putrajaya.

Masjid ni antara masjid favourite saya kalau balik alor setar sebab beberapa perkara. Paling utama sebab di sinilah saya melafazkan akad nikah dengan isteri saya. Arwah tok sedara saya melabelkan anak-anak saya sebagai anak masjid besar. Saya selalu berdoa agar keluarga kami diberkati dan dilindungi oleh Ya Hafiz, Ya Muqit, Ya Muhaimeen. Cinta kami pula seteguh tiang-tiang masjid ini dan dipancari cahaya Ya Nur dan Ya Wadud.

280520131172

Perkara kedua ialah bacaan al-quran imam besar masjid ini ustaz mustafa kamil yang serak-serak basah yang sungguh merdu. Kalau balik kedah, saya akan cuba datang untuk solat subuh, maghrib dan isyak. Bacaan ustaz kamil buat saya menitis air mata. Kadang-kadang bacaannya boleh didengari walaupun kat rumah mertua saya di lorong fajar. Paling best kalau dapat solat subuh pada pagi jumaat sebab bacaan ayat surah al-sajadah oleh beliau yang sungguh menenangkan jiwa.

280520131174

Ketika saya mula-mula datang ke rumah isteri saya, biras saya yang selalu bawa saya solat ke sini. Jodohnya dengan kakak ipar saya tak panjang walaupun usia perkahwinan mereka melebihi dua dekad. Itulah yang dikatakan qada dan qada’. Semuanya ketentuan ALLAH, Ya Muqtadir.

280520131176

Walaupun biras saya dah tak ada di alor setar namun jasa beliau tetap saya kenang dan berdoa dia dan keluarga baru sentiasa diberkati dan dirahmati. Hubungan kami tidaklah putus kerana dia amat rapat dengan anak-anak saya yang memanggil dia pak teh.

280520131177

Masjid ini juga sentiasa ada program majlis ilmu. Saya suka spend time lepas maghrib untuk dengar tazkirah oleh ustaz-ustaz terkenal negeri kedah..Yang bestnya aliran udara segar mengalir masuk ke ruang masjid secara semulajadi kerana masjid ini dibina secara terbuka.

280520131169

Kawasan masjid yang luas dengan kemudahan rumah untuk musafir, dewan kuliah di sebelah belakang amat strategik bagi program-program keilmuan. Malah terdapat pusat tahfiz bersebelahan masjid yang mana para pelajar akan datang untuk mengaji di sebelah pagi.

280520131179

Bagi para musafir, mereka boleh berehat di pondok wakaf, mandi, solat jamak sebelum meneruskan perjalanan.

280520131180

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: