Senaman di Gymnasium

291020131323Salam.

Rasanya dah hampir 3 tahun kat opis ada gym. Ini semua hasil perjuangan ahli kelab sukan minta budget dari company. Bilik ni dulunya computer lab yang saya buat training untuk staff. Depa dah pindah computer lab kat bilik lain.

Seingat saya adalah 2-3 kali datang sini termasuk masa pengarah urusan rasmi gym ni semasa hari kesihatan syarikat 2011. Lepas tu lalu lalang short cut sebab kat sebelah bilik training juga.

Bila masuk kerja balik lepas cuti rehat yang panjang, tergerak ke sini. Nasib baik ada seorang geng yang selalu datang, brother ni’man. Lab ni isnin, selasa dan khamis untuk staff lelaki, rabu dan jumaat untuk ladies. Yang lawak ada 2-3 ladies, datang sini hari-hari tak ikut ladies punya turn..Kami tak kesah pun, share-share je guna equipment tapi cam biasalah exercise dan bergossip….ladies katakan…tapi depa ni sporting….bagi kami guna dulu…

291020131324Cross-trainer

Equipment bernama cross-trainer ni cam main ski. Saya tak minat sangat. First time guna saya kayuh ke belakang, patut kehadapan. Kena gelak dengan geng ladies. Geng ladies suka betul benda ni..Boleh set heel position, cam nak naik tangga, bukit, dll.. equipment yang bagus untuk mereka yang nak gentle workout atau ada low leg injury. Kat sebelah cross-trainer ialah magnetic bike, macam kayuh basikal. Light exercise sebelum guna alatan lain.

291020131325Total Home Gym

Alat fitness ni boleh buat macam-macam. Butterfly, chest press, shoulder press, leg pull down, rowing, bench press, twister, sit up dan lain-lain.

291020131326Treadmills

Treadmills, lantai yang bergerak macam conveyer belt. Ini favourite saya. Set kelajuan 4 atau 6 selama 15 minit, sudah cukup untuk berpeluh. Mula dengan berjalan then berlari setempat. Tak lari kalu jatuh kat belakang ler….15 minit macam berjogging sejauh 1KM dan bakar banyak kalori..

Kat rumah pun saya ada beberapa alat kecil untuk senaman. Sejak lepas sakit ni saya luangkan masa untuk senaman…main badminton, berjogging dengan isteri di taman rekreasi berdekatan…

Selain senaman saya makan oat & capati  yang dimasak oleh isteri, ambil minyak zaitun bersama salad, buah-buahan dan dalam seminggu sekali-dua je makan nasi dengan quantiti yang sedikit..

Berat badan pun terkawal dan dah agak slim…seluar sais 38 dah lolos ke bawah bila pakai, seluar sais 36 pun longgar juga…jenuh kena beli seluar baru..selamat mencuba dan disiplin serta azam yang kuat untuk ikuti program ini….saya tak ambil apa-apa supplements mau pun fat burner…1-senaman, 2-program makanan berzat dan belajar berfikir secara kritis plus manage stress dengan baik….cuba kawal emosi dan tidak cepat marah-marah…istifar dan zikir banyak-banyak…InsyaALLAH dipermudahkan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: