Peralatan Senaman Rumah

031120131327Salam.

Inilah peralatan senaman saya dan isteri. Kebanyakannya telah dibeli lama dulu dan jarang-jarang digunakan.

1-AB Roller- dah masuk dalam store, wife keluarkan untuk buat senaman sit up (RM89)

2-Yoga Mat – dah beli 3-4 tahun yang lalu bersama AB roller (RM25)

3-Dumbbells- ada 2 sets, satu set wife bawa ke opis. Tinggal yang 1.5KG je (RM19)

4-AB Wheel-beli kat kedai MR DIY, golek-golek macam nak merempit (RM28)

5- Skipping rope, beli kat kedai MR DIY. (RM10)

Kalau ikut blog kevinzahri.com ada 10 peralatan untuk bina home gym tanpa kos yang tinggi dan elak makan ruang yang banyak. So, barang no 2-4 saya dah ada. Antara peralatan yang dia suggest;-

1-Medicine ball-untuk lakukan pelbagai senaman core dan seluruh anggota badan

2-Exercise ball atau core ball- untuk kuatkan core badan iaitu abdominal, obliques dan pinggang

3-Door pull up atau chin up bar- untuk bina otot belakang

4-Jam Heart Rate Monitoruntuk menilai kualiti senaman kardio supaya tidak terlebih beban kepada jantung

5-Resistance Bands- untuk senaman rintangan

6-Adjustable dumbbells, boleh tambah beban, saya punya fix 1.5Kg je…

Bonus, kalau ada budget boleh beli adjustable exercise bench, untuk keselesaan senaman di rumah…

Investment saya dalam RM171, kekerapan kegunaan….tak tentu.

2 Responses so far »

  1. 1

    Nurin Afifah said,

    klu untuk bilik arobik untuk perempuan sje sesuai ke?

    • 2

      mikemohd said,

      Salam.

      Peralatan yang murah, tidak ambil banyak ruang bilik. Jangan melabur kepada barangan yang mahal.
      Ramai beli barang mahal tapi penyakit Malas juga yang datang. Bazir je..


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: