Masjid Ikhsaniah Iskandariah, Kuala Dal, Padang Renggas

20140501_153415

Salam.

Hari khamis lepas, sempena hari pekerja dan esoknya ada wedding anak buah di alor setar, maka kami bertolak ke utara agak lewat dari biasa. Selalunya lepas kerja dah balik tapi sejak beberapa kali tiba lewat malam akibat banyak stop di R & R kerana mengantuk maka tak senang nak balik malam. Ditambah pula dengan kes kemalangan karpal singh di gua tempurung dan kami pernah diuji dengan beberapa perkara di kawasan itu maka kuat isyarat agar tidak travel malam.

Dah lama tak singgah masjid Ubudiah, kuala kangsar, maka singgah untuk jamak zohor dan asar. Kami sempat menikmati aiskrim roti dan kon serta rojak buah di depan masjid. Then decide untuk ikut jalan biasa melalui padang renggas, bukit gantang dan ke changkat jering. Dok usha kalau musim buah dah tiba tapi kosong je….ropanya durian baru berbunga ya…

Selepas jejantas untuk masuk ke tol kuala kangsar, di sebelah kiri ada sebuah masjid lama iaitu masjid lama kampong kuala dal mukim padang renggas. Mengikut catatan di depan masjid ia dibina oleh sultan iskandar shah, sultan perak ke 30 pada tahun 1936. Ia dirasmikan pada hari jumaat 10 zulhijah 1356H / 11 februari 1938M. Ia dikenali sebagai masjid ikhsaniah iskandariah kerana baginda bernazar membina sebuah masjid setelah anakandanya sihat dari gering.

20140501_153359

Masjid ini seperti istana kenangan bukit chandan, kerana baginda berkenan ia dibina sebegitu rupa. Masjid ini dua tingkat, atas untuk solat, bahagian bawah untuk mengaji dan kenduri.

20140501_153551

Beduk tergantung di bahagian atas, mudah diketuk bila waktu azan. Tukang kayu mahir bernama panjang noh, kulup ngah, wan Ibrahim, dan ngah gadoh turut dibantu oleh orang kampong secara gotong royong membina masjid. Bila kita fikir sejenak, mulianya raja-raja melayu dalam menjaga agama dan umat islam di tanah melayu.

20140501_153609

Janganlah kita derhaka dan menghina raja-raja melayu islam kita kerana mereka memayungi sejak zaman moyang kita lagi. Ada yang kata karpal singh yang kurang ajar kerana pernah menghina sultan azlan shah akhirnya meninggal di bumi perak kerana daulat sultan perak. Jangan kita main-main dengan daulat raja melayu islam. Kepada mereka yang bukan melayu, kalau nak merasa daulat raja-raja melayu islam cubalah menderhaka. Semuanya dengan izin ALLAH s.w.t atas apa yang terjadi tetapi sikap melampau adakalanya ALLAH bayar cash, cepat atau lambat sahaja… di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung…harap kalian fahami maksud itu…sedar asal-usul kita jangan jadi biadap dan kurang ajar…Dengan izin ALLAH tentera kacang merah pun dipanah petir..

20140501_153446

Terima kasih juga kepada kerajaan kerana masjid ini telah dibaik pulih jika tidak ia akan musnah dimamah usia. Sayangnya masjid ini berkunci maka tak dapat saya solat di dalamnya. Ini kerana kat sebelah dah ada masjid baru..masjid al-wahidiah. So masjid baru mengambil alih tugas sejak tahun 1976. Masjid ini dianyam menggunakan buluh dan dicat dengan warna bendera negeri perak. Semoga agama islam, tanah islam dan umat islam dilindungi ALLAH sampai ke akhir zaman..ameen..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: