The Research Question

Research Problem memberi ruang atau context kepada study (kajian) dan reveal apa yang pengkaji sedang cuba untuk menjawab persoalan kepada masalah tersebut.

Practical problem. Katalah anda berjalan di KLCC, tetiba keluar asap berkepul-kepul di taman dan semua orang yang terhidu ketawa berbahak-bahak tanpa henti. Masalah ni….

Dengan pantas anda akan cuba cari solution supaya masalah stop. Tapi solution tak dapat dengan kadar segera. Anda pun berusaha untuk mencari penyelesaian kepada masalah itu.

Pencarian solution kepada problem merupakan motivasi kepada anda untuk merujuk kepada topic-topik kajian lepas dengan harapan ia dapat resolve (selesai atau minimakan) masalah tersebut..Ada masalah yang tidak boleh diselesaikan tapi diminimakan impaknya.

Sebelum ini, anda mungkin tak pernah fikir pun solution atau penyelesaian sebegitu boleh berjaya, tetapi research berkembang kerana masalah (practical problem) yang dihadapi oleh manusia di dunia ini.

Untuk selesaikan Praktikal VS Research problem.

Praktikal problem menjadi motivasi kepada reseach question dengan mendefinisikan research problem dengan jelas/tepat bagi mencari research answer bagi menyelesaikan praktikal problem itu.

Praktikal problem berlaku di mana-mana di dunia ini menyebabkan kos seperti masa, wang dan kegembiraan, etc. Solution adalah dengan melakukan sesuatu kepada masalah tadi.

Research problem bermula apabila kita berfikir tentang sesuatu yang kita tidak faham. Contoh: kenapa keluar asap kat taman KLCC ? (WHY). Bila ia mula keluar asap ? (WHEN). Siapa yang kena asap ? (WHO) Apa sebenarnya yang ada dalam asap hinggakan orang yang menghidup tak stop ketawa ? (WHAT). Bagaimana nak pulihkan orang kembali ke normal ? (HOW).

Cadangan research problem adalah untuk menyelesaikan problem lah…real world problem / praktikal problem.

Pose atau questioning harus dilontarkan kepada research problem sebelum practical problem itu solved. Namun, menyelesaikan research problem tidak secara automatic menyelesaiakn practical problem. Ia tidak mengubah apa-apa pun walaupun research problem Berjaya diselesaikan.

Sebenarnya, menyelesaikan research problem memberi anda ilmu / knowledge tentang sesuatu masalah/perkara dan anda akan lebih memahami permasalahan tersebut. Itu saja……ha ha ha…

Contoh: anda Berjaya merungkai bahawa asap kat taman klcc tu datangnya dari sebuah lubang di tepi kolam air. Ia keluar bila air pancut kat tengah kolam tu memancut air yang tinggi. Orang yang berada di sekitar kawasan itu sahaja yang ketawa, yang kat dalam Kl suria tak ketawa pun. Dalam asap tu ada kandungan asid yang buat system saraf kita terasa geli dan nak ketawa. Nak neutralkan asid tadi kena minum air tebu.

So, kita telah menjawab research problem tapi untuk pulihkan orang ketawa tak henti itu tugas gomenlah…

Problem positif VS problem negatif

Orang akan kata problem itu tidak bagus lah….anak awak problem, suami awak problem, cikgu problem dan macam-macam problem…tetapi seorang researcher memerlukan problem yang baik untuk dikaji..

Topik dan problem tidak sama tau. Topik untuk dibaca manakala problem untuk diselesaikan.

Apabila kita membaca topic dan topic, ia seperti kita membuka envelop surat-surat cinta lama kakak kita dan membacanya. Ohhhh itu, ohhh ini..oooooo dan ooooo banyak jawapan kita dapat dari surat cinta kakak kita…k aka ka…patut kakak pakai baju purple setiap hari rabu, ahak ahak….

Pencarian kepada solution akan menbuat kita focus dan tiba kepada akhir garisan iaitu solution. Research problem yang didefinisi dengan baik akan buat kita focus terhadap satu helaian topic permasalahan yang luas.

Dalam dunia akademik, penulis tidak akan menulis seperti satu guide kepada penyelesaian masalah tetapi akan menulis dengan situasi kita tidak faham kepada satu masalah kecil akan buat kita tidak faham kepada masalah yang lebih besar. Sorry ia bukan ditulis seperti DIY atau book for idiot or dummies.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: