23 Mac 2015

Salam.

Hari ini bekas pm singapura, lee kuan yew meninggal dunia pada usia 91 tahun. Begitulah berakhirnya seorang pemimpin singapura yang hebat sehingga berjaya membawa singapura keluar daripada malaysia pada tahun 1965, ketika beliau berumur 41 tahun.

Beliau bersama parti pap (adik beradik dap) menguasai singapura sejak 1959, menjadi pm selama 31 tahun serta menjadi menteri kanan sehingga 2011.

Beliau lantang menghentam tunku ketika singapura di dalam persekutuan tanah melayu. Hubungan lee semasa era tun mahathir pun tidak baik. Tapi tun mahathir mempertahankan malaysia daripada ‘rakan’ yang akan makan rakan ketika rakan sedang susah..

Apa yang simbolik, pada hari ini sultan ibrahim dimahkotakan sebagai sultan johor ke 5, kesultanan johor moden. Di tanah johor rakyat bergembira meraikan hari bersejarah ini manakala di seberang tambak, rakyat singapura berdukacita lee kuan yew sudah tiada..

Kita harus ingat tanah singapura dirampas oleh inggeris, diwariskan kepada bangsa cina, tanah istana kg gelam dirampas dengan alasan kemajuan.

Sejarah bermula di zaman Sultan hussein johor pada tahun 1819 dan pada 1824, baginda kehilangan singapura kepada inggeris…gara-gara perebutan takhta johor..raffles adalah watak pemain tersebut.

Apa-apa pun Daulat Tuanku, semoga tuanku, tanah & rakyat johor dilindungi ALLAH..tuanku ada di majalah 3, malam ni..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: