GoodBye

goodbye

Salam.

Semalam 10.10.16, nombor yang cantik dan 9 muharram. Saya terjumpa dalam koleksi whatsapp saya gambar ni. So sharelah buat mencoretkan sesuatu..

Katanya” Beza antara selamat tinggal dan melepaskan awak pergi ialah…selamat tinggal, maksudnya kita akan berjumpa lagi apabila saya sudah sedia untuk menggenggam erat tangan awak dan awak juga sudah sedia untuk buat perkara yang sama.”

Melepaskan awak pergi, maksudnya saya akan merindui genggaman tangan awak. Saya sedar, tangan awak bukan untuk saya genggam dan saya tidak akan genggam tangan awak sampai bila-bila. wuuuuuuuuuuuuuuuu.

Melewati usia 40-an, banyak kenangan bersama orang-orang yang pernah kita sayangi tetapi jodoh bukan milik kita muncul seperti angin pantai menyapa pohon kelapa. Beberapa hari yang lepas, saya berada di beberapa tempat yang berbeza. Acapkali ternampak pasangan muda-mudi sedang bercinta. Dari raut wajah mereka, indahnya cinta ini…betul cinta sungguh indah.

Saya juga pernah beberapa ketika di zaman muda mempunyai dua kekasih dalam masa yang sama. Yang peliknya, mereka tahu mereka ‘dimadukan’ tetapi tidak ada seorang pun yang mengalah. Masing-masing mencuba agar hati mereka dimiliki oleh saya.

Bukan saya seorang playboy tetapi pada zaman itu, kita agak kabur siapa yang akhirnya menjadi surirumah kita….

Saya menetapkan satu standard untuk mencari seorang pasangan hidup. Ia terlalu sempurna dan jika si A ada ciri 1,2,3 tapi tiada ciri 4,5. Si B pula tiada ciri 1,2 tapi ada 3,4,5….pening sungguh….

Akhirnya saya diberi seorang isteri yang tiada un 1,2,3,4,5 tapi ada 11,12,13,14,20…..ha ha ha…standard itu mengarut sebenarnya…

Kalau anda terlalu cerewet tunggu lah akibatnya…..nak yang tangan lembutlah, sopanlah, bla-bla-bla….yang penting dia sayangkan kita, boleh jaga kita, jadi ibu yang baik kepada zuriat kita dan……………………..tekalah sendiri…….

 

 

 

Advertisements

2 Responses so far »

  1. 1

    Mohd Faizal Sulaiman said,

    Saya terbaca blog ini secara kebetulan apabila mencari maklumat tentang taman di halaman rumah. Love all your stories, info, insight dan paling terkesan dengan cerita tentang ibu anda, Pokok yg dia tanam, kenangan dengannya etc. Mengingatkan saya terhadap arwah ibu saya. Thank you.
    Faizal sulaiman.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: