Archive for July, 2017

Masjid Di Bandar Seri Begawan

salam.

Apabila diberi peluang oleh Allah swt untuk saya bermusafir, niat utama ialah ziarah ke rumahnya di bumi tersebut.

Lawatan ke BSB pada tahun lepas turut memberi peluang menziarahi masjid-masjid indah disana.

Kesempatan bersolat dan berdoa di setiap rumah Nya merupakan peluang yang sangat saya hargai apatah lagi jika dapat solat jumaat. Sebab itulah saya cuba untuk bermusafir pada hari jumaat agar dapat peluang solat jumaat di sana.

Masjid wajb adalah masjid Omar Ali Saifuddin yang sangat indah di kg air Mula menerima jemaah pada tahun 1958. Senibina campuran mughal dan itali.

Replika perahu mahligai sultan bolkiah dari abad ke 16 adalah tanda sempena 1400  tahun nuzul quran.


Cuma saya tak snap gambar masjid pada waktu malam, terutama reflection cahaya dari air sungai menghasilkan imej masjid yang sungguh mengkagumkan.


Sebagai masjid utama negeri brunei, is turut menjadi tempat majlis agama seperti tilawah serta sambutan hari penting dalam islam.


Dapat berada di bawah kubah utama sambil menghayati ayat-ayat al quran yang dipilih turut menarik minat untuk berfikir kenapa ayat tersebut dipilih.

Masjid yang sempat juga saya ziarah ialah masjid Jame’Asr Hassanil Bolkiah yang dibina pada tahun 1992, sempena 25 tahun sultan terkini memerintah.


Saya dapat solat maghrib di sini, so dapat scenary waktu malam dengan cahaya lampu masjid yang indah.

Terdapat kolam air pancut mini di dalam masjid ini.

Kubah masjid juga bersalut emas. Itu yang menjadikan ia sangat cantik. Warna emas asli kekuningan di puncak masjid membuktikan hambanya sujud dan mempersembahkan sumber dunia terbaik untuk rumah Ya Rabbil Alameen.

Salah satu daripada 4 menara masjid ini.


Ukiran pada kubah masjid yang juga cantik dengan crystal chandelier tergantung dari puncak kubah, bagi saya merupakan simbolik kita sebagai hambaNya sentiasa berpegang pada Tali Allah (surah Ali Imran, ayat 103).

Masjid ketiga yang sempat juga saya ziarah ialah masjid Ash-Shaliheen atau dipanggil masjid morocco yang baru dibina pada tahun 2012.

Saya dibawa oleh adik saya untuk solat subuh, so saya tak bawa HP untuk snap gambar.

Serius ruang utama dalam masjid cukup indah.

Mungkin next time kalau ada peluang saya ke BSB lagi. Kadang-kadang saya tak snap sebab boleh jadi alasan untuk ziarah lagi.

Setiap masjid ada barakahnya. Terutama masjid yang dibina oleh raja yang alim serta adil. Ini kerana raja yang adil adakah ahli syurga. Dapat beribadat di masjid ahli syurga sudah tentu ada bahagian untuk kita yang menziarahnya. InsyaAllah.

Leave a comment »

Buku Rujukan Sebagai Trainer

Salam.

Saya mula terjebak dalam bidang latihan ketika masih belajar di itm lagi. Saya pernah menjadi jawatankuasa perwakilan pelajar atau JPP di itm dulu. Saya memegang potfolio pendidikan. Saya yang dulunya malu untuk bercakap kini suka bercakap.

Ketika di amerika saya bekerja di hotel. Selalu melatih pekerja baru dalam bidang housekeeeping. Balik malaysia, saya ditawarkan kerja di unit pembangunan dan latihan di jabatan sumber manusia. Bila rakan sekerja cuti bersalin, saya mengendalikan program orientasi pekerja baru yang mana saya juga menjadi peserta. Lawak kan, saya yang organize dan saya juga adalah peserta.

Sejak lebih 26 tahun saya sering terlibat dengan bidang latihan, mengajar di universiti seperti UIA, Open universiti, universiti tun abdul razak, dll. Juga dijemput oleh universiti malaysia kelantan untuk ceramah. Saya telah melalui journey yang jauh sebagai trainer.

Cuma saya tak mengajar kanak-kanak tadika, sekolah rendah dan menengah. Saya lebih terlibat dengan golongan lepasan spm, pelajar praktikal, pekerja korporat sahaja. Sekarang pun masih mengajar lah ye…

Jadi book review pada kali ini, adalah buku tulisan azhari karim, otai dalam bidang latihan. Saya ada banyak buku pasal training tapi buku ini saya baru beli semasa pesta buku kl 2017 yang lalu. Buku ini pun terbitan tahun 2008 oleh USM. Tapi untuk sesiapa nak dapat idea bolehlah guna. Saya juga telah mengikuti banyak program latihan sebelum ini dengan Certificate IV in Training and Assessment (TAE10 australia), irshad consulting, SMR training resources, program latihan SLDN jabatan pembangunan kemahiran (JPK), train the trainer anjuran HRDF yang dikendalikan oleh IRS training dan banyak jugak talk serta seminar yang telah saya ikuti. Ia menjadi sumber ilmu buat saya sebagai trainerlah…saya bukanlah trainer yang keluar tv3, astro, dll. Cuma saya bersyukur dapat berkongsi ilmu Allah dengan ramai orang.

Buku Training Guide for Trainers ada 7 chapters seperti:

1- Overcoming the most difficult part of training

2- Training indoors or outdoors

3-Evaluation of training

4-Promoting training

5-Setting down to training

6-Application of pattern interruptions

7-Secrets of a successful ending

Kata aluan daripada Dr. Tarcicius Chin, bekas ceo malaysian institute of management juga sangat bagus pasal 3 basic ingredients yang menyumbang kepada pedagogy. Lagipun 68 mukasurat je untuk bacaan santai. Harga RM14.

Yang ini pun saya beli lama dah cuma jarang buat rujukan. Saya beli pada tahun 2011. Buku tulisan Chek Mat terbitan utusan publications bernilai RM20.80. Buku ini ada contoh 16 modul latihan. Boleh pinjam kalau nak buat latihan.

Koleksi terbaru saya termasuk buku ini. Ini buku baru terbitan tahun 2017.

Buku ini tentang mental training untuk ahli sukan dari sarawak. Ada 8 chapters seperti:

1-Introduction to peak performance

2-Self-awareness

3-goal setting

4-Controlling arousal

5-Relation

6-Imagery

7-Self-confidence

8-Self-talk

Buku ini pula buku lama saya…cuma yang ini edisi jimat, saya punya cetakan lama.

Leave a comment »

7 Syawal di UIA Gombak

Salam.

Dah masuk 7 syawal. Kami dah balik kl pun. Berkesempatan solat di masjid uia gombak kerana menghantar puteri masuk hostel.

4 tahun saya tak jejak kaki ke uia gombak sejak 2013. Kali terakhir saya ke sini sehari sebelum saya jatuh sakit dalam bulan jun 2013.

Jodoh saya dengan uia bertaut kembali apabila puteri pindah dari uia pj ke sini. Saya selalu solat jumaat di sini bersama rakan pernec ┬ákeramat satu ketika dulu”Good Old Days”, ambil program cica di law center, mengajar prt time di kict, tumpang study di bilik kosong masa buat master dulu dari tahun 2000-2002, walaupun buat master di uitm. Datang dengan mior & abe kelate.

Menuntut ilmu dengan dr ot pun di sini sebelum jatuh sakit.

Apa pun uia ni banyak jasanya….

Dapat solat jemaah insyak di saf pertama sebab students belum balik cuti lagi.

Alhamdulillah, dapat ziarah 3 masjid tsunami di banda aceh pada 7 ramadhan (baiturrahman, baiturrahim & rahmatullah), subuh di masjid zahir & sultanah alor setar. Solat jumaat di masjid rafeah alor setar. Jumaat pertama di bulan syawal dapat dilaksanakan di masjid ubudiah kuala kangsar ketika pulang ke kl dari utara pada 6 syawal yang lepas.

Rindu pula dengan bulan ramadhan. Suasana yang sungguh istimewa, bonus berganda & mega sales pahala dan rahmat Allah melimpah ruah…

Ya Allah, aku belum dijemput ke rumahmu di Mekkah Al Mukaromah…dan menziarahi makam kekasihmu di Madinah Al Munawarrah….

Orang kata bila sampai di pintu masjidil haram, air mata akan mengalir melihat baitullah iaitu kaabah….ameen

Leave a comment »