About / Mengenai Dusun Raja

English

The Royal Orchard means Dusun Raja, one place in Kota Bharu, Kelantan, Malaysia. The area located between Cherang and Cempaka was also known as Atas Belukar by local people. According to old folks, this place was an ancient coconut orchard belongs to the King. The orchard managed by one man. He himself plucked the coconut from the tree, processed them and preserved at one place before being collected by the palace.

In 70s, there was arabic school in the area. In 80s, Dusun Raja was well known for the tabligh center. Pusat Tabligh Dusun Raja is fully occupied on monday night and thursday night as tabligh people gather on these days.

Today, most of the coconut trees have gone as new houses are built. Dusun Raja Tabligh Center is also developing to become a modern islamic complex, a center for tahfiz students.

Bahasa Melayu

Dusun Raja adalah sebuah tempat di Kota Bharu Kelantan. Terletak di antara Cherang dan Cempaka, turut dikenali sebagai Atas Belukar. Mengikut cerita orang tua-tua, sebuah dusun yang dipenuhi pokok kelapa kepunyaan raja hanya dijaga dan diselia oleh seorang tua. Beliaulah yang mengait kelapa, mengupas dan menyalai kelapa sebelum disimpan di sebuah tempat menyimpan kelapa salai. Kelapa salai akan dikutip oleh pihak istana pada waktu ditetapkan.

Pada tahun 70an, terdapat sebuah sekolah arab di sini tetapi berpindah ke tempat lain dan bangunan tersebut dirobohkan tidak lama selepas itu. Pada awal 80an kawasan seluas 40 ekar telah dibeli oleh jemaah tabligh untuk dijadikan markas baru menggantikan markas batu 6. Dusun Raja mula dikenali sebagai Pusat Tabligh Dusun Raja. Setiap hari isnin malam dan khamis, para jemaah tabligh akan berkumpul di Pusat Tabligh Dusun Raja.

Pada masa ini pokok-pokok kelapa sudah ditebang dan kawasan tanah lot mula dibina rumah-rumah baru. Sebuah kompleks tahfiz sedang dibina bagi menampung aktiviti pendidikan islam di Pusat Tahfiz Dusun Raja.

Advertisements

7 Responses so far »

 1. 1

  razi said,

  Salam, Saya razi hussin memang berasal dari kampong Dusun Raja (Lubuk Lesong nama lama) Kota Bharu, Kelantan. Saya amat tertarik dengan apa yang dipaparkan oleh pihak tuan. Saya amat berharap agar pihak tuan dpt mengumpul maklumat lanjut tentang kampong Tapang kerana di sana terdapat makam Syeikh Wan Musa al-Fatani yang wafat sekitar tahun 1870. Beliau seorang ahli tasauf, khadam dan pengganti syekh haji kepada syekh daud al fatani. Panjang makamnya agak luar biasa tetapi sayangnya tidak dijaga dengan baik, Sekian, terima kasih.

 2. 2

  Rohana said,

  Hi, I am interested in purchasing Pokok Bidara from you but I am located in Singapore. Do you provide shipment or accept international orders? Please advice.

  • 3

   mikemohd said,

   Miss Rohana,

   I bought pokok bidara from nursery for personal usage. I believe pokok bidara can be found in singapore, especially in the mosque compound. If you need the sample of daun pokok bidara, please email me your address at mikemohd@yahoo.com, so that i could post to you 21 pieces if you need them urgently. tq

 3. 4

  Mohamad Najib Tajudin said,

  Assalamualaikum Ustaz
  saya mengalami masalah anak lelaki saya sukar ke sekolah. Dari rumah dia semangat untk pergi sekolah dan berjumpa kawan2. Bila tiba di pagar sekolah dia sudah menunjukkan ragam dan sukar dikawal. Sehingga dia berani keluar dari sekolah beberapa kali setelah saya hantar ke dalam kelas. Saya tlh berjumpa kesemua gurunya dan guard sekolah dan peniaga peniaga di luar sekolah meminta agar dapat memerhatikannya jika dia keluar sekolah. Walau begitu, dia masih mencuba nasib menggu di pagar jika berpeluang lari. Saya risau keselamatan dan nasibnya kelak. Hanya ibu bapa yang pernah mengalami sahaja akan faham situasi kami. Saya harap agar ustaz dapat membantu kami. Sekian wassalam..

 4. 5

  Mohd Umar Khatab said,

  Pistachio and Bunga Kantan Seeds

  Hi,

  I want to ask, do you have a supply for Pistachio seeds. I am looking for pistachio seeds and also Bunga Kantan seeds/rizom, I hope you have them or you have a contact or means of way to get a supply of those seeds.

  Thank you.

 5. 6

  fida ab rahman said,

  Mohon no hp ustaz, sbb saya mengalami masalah anak tidak mahu ke sekolah…

 6. 7

  Pak Teh Musa said,

  Syabas tuan empunya blog. Moga2 Allah memberkati usaha tuan dan peroleh kebajikan dunia dan akhirat.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: