Archive for My PhD Journey

Kursus Spiritual Intelligence-Asmaul Husna

Salam.

Hari terakhir di alor setar, saya diberi peluang oleh ALLAH s.w.t untuk hadir ke satu kursus motivasi tentang penghayatan asmaul husna dalam kehidupan di masjid sultanah.

Masa zaman sekolah dulu, kami selalu nasyid asmaul husna lepas solat then bila tak amalkan dah tak lancar. Niat sentiasa ada nak hafal dan faham asmaul husna. Try hafal dalam bulan puasa tapi tak sempat juga. Syukur ia diganti dengan program ini. Maksudnya ALLAH makbulkan hasrat saya secara saya tidak sedar untuk belajar dengan berguru.

Facilitator ialah prof. madya dr wan maseri bt wan mohd, ketua pengarah pusat teknologi maklumat & komunikasi, universiti malaysia pahang.

Nanti saya sambung nak dengar guru mengajar…

Advertisements

Leave a comment »

Bengkel Thesis Dr OT

Salaaaam,

Seminggu entri ni jadi draft. saya tulis lepas solat asar di masjid uia.

Bengkel best, berkobar nak menulis, siap sembang dengan kak zie & ihsan lepas bengkel.

Family datang & kami sempat dinner, singgah keramat solat maghrib, baca yasin dan sampai di rumah pukul 9.00 mlm.

Tak sempat nak upload gambar semasa di bengkel dr ot.

Pagi esok saya diserang STROKE…Ya ALLAH

Leave a comment »

What is your learning styles ?

Salam.

Learning styles penting untuk pastikan kita berada pada kategori mana dan senang nak adjust cara pembelajaran kita..sila jawab soalan di url ni

http://www.engr.ncsu.edu/learningstyles/ilsweb.html

Jawab dengan jujur then submit untuk dapat result. Refer explanation link:

LEARNING STYLES AND STRATEGIES

Richard M. Felder
Hoechst Celanese Professor of Chemical Engineering
North Carolina State University

Barbara A. Soloman
Coordinator of Advising, First Year College
North Carolina State University

ACTIVE AND REFLECTIVE LEARNERS

* Active learners tend to retain and understand information best by doing something active with it–discussing or applying it or explaining it to others. Reflective learners prefer to think about it quietly first.
* “Let’s try it out and see how it works” is an active learner’s phrase; “Let’s think it through first” is the reflective learner’s response.
* Active learners tend to like group work more than reflective learners, who prefer working alone.
* Sitting through lectures without getting to do anything physical but take notes is hard for both learning types, but particularly hard for active learners.

Everybody is active sometimes and reflective sometimes. Your preference for one category or the other may be strong, moderate, or mild. A balance of the two is desirable. If you always act before reflecting you can jump into things prematurely and get into trouble, while if you spend too much time reflecting you may never get anything done.

How can active learners help themselves?

If you are an active learner in a class that allows little or no class time for discussion or problem-solving activities, you should try to compensate for these lacks when you study. Study in a group in which the members take turns explaining different topics to each other. Work with others to guess what you will be asked on the next test and figure out how you will answer. You will always retain information better if you find ways to do something with it.

How can reflective learners help themselves?

If you are a reflective learner in a class that allows little or no class time for thinking about new information, you should try to compensate for this lack when you study. Don’t simply read or memorize the material; stop periodically to review what you have read and to think of possible questions or applications. You might find it helpful to write short summaries of readings or class notes in your own words. Doing so may take extra time but will enable you to retain the material more effectively.

SENSING AND INTUITIVE LEARNERS

* Sensing learners tend to like learning facts, intuitive learners often prefer discovering possibilities and relationships.
* Sensors often like solving problems by well-established methods and dislike complications and surprises; intuitors like innovation and dislike repetition. Sensors are more likely than intuitors to resent being tested on material that has not been explicitly covered in class.
* Sensors tend to be patient with details and good at memorizing facts and doing hands-on (laboratory) work; intuitors may be better at grasping new concepts and are often more comfortable than sensors with abstractions and mathematical formulations.
* Sensors tend to be more practical and careful than intuitors; intuitors tend to work faster and to be more innovative than sensors.
* Sensors don’t like courses that have no apparent connection to the real world; intuitors don’t like “plug-and-chug” courses that involve a lot of memorization and routine calculations.

Everybody is sensing sometimes and intuitive sometimes. Your preference for one or the other may be strong, moderate, or mild. To be effective as a learner and problem solver, you need to be able to function both ways. If you overemphasize intuition, you may miss important details or make careless mistakes in calculations or hands-on work; if you overemphasize sensing, you may rely too much on memorization and familiar methods and not concentrate enough on understanding and innovative thinking.

How can sensing learners help themselves?

Sensors remember and understand information best if they can see how it connects to the real world. If you are in a class where most of the material is abstract and theoretical, you may have difficulty. Ask your instructor for specific examples of concepts and procedures, and find out how the concepts apply in practice. If the teacher does not provide enough specifics, try to find some in your course text or other references or by brainstorming with friends or classmates.

How can intuitive learners help themselves?

Many college lecture classes are aimed at intuitors. However, if you are an intuitor and you happen to be in a class that deals primarily with memorization and rote substitution in formulas, you may have trouble with boredom. Ask your instructor for interpretations or theories that link the facts, or try to find the connections yourself. You may also be prone to careless mistakes on test because you are impatient with details and don’t like repetition (as in checking your completed solutions). Take time to read the entire question before you start answering and be sure to check your results

VISUAL AND VERBAL LEARNERS

Visual learners remember best what they see–pictures, diagrams, flow charts, time lines, films, and demonstrations. Verbal learners get more out of words–written and spoken explanations. Everyone learns more when information is presented both visually and verbally.

In most college classes very little visual information is presented: students mainly listen to lectures and read material written on chalkboards and in textbooks and handouts. Unfortunately, most people are visual learners, which means that most students do not get nearly as much as they would if more visual presentation were used in class. Good learners are capable of processing information presented either visually or verbally.

How can visual learners help themselves?

If you are a visual learner, try to find diagrams, sketches, schematics, photographs, flow charts, or any other visual representation of course material that is predominantly verbal. Ask your instructor, consult reference books, and see if any videotapes or CD-ROM displays of the course material are available. Prepare a concept map by listing key points, enclosing them in boxes or circles, and drawing lines with arrows between concepts to show connections. Color-code your notes with a highlighter so that everything relating to one topic is the same color.

How can verbal learners help themselves?

Write summaries or outlines of course material in your own words. Working in groups can be particularly effective: you gain understanding of material by hearing classmates’ explanations and you learn even more when you do the explaining.

SEQUENTIAL AND GLOBAL LEARNERS

* Sequential learners tend to gain understanding in linear steps, with each step following logically from the previous one. Global learners tend to learn in large jumps, absorbing material almost randomly without seeing connections, and then suddenly “getting it.”
* Sequential learners tend to follow logical stepwise paths in finding solutions; global learners may be able to solve complex problems quickly or put things together in novel ways once they have grasped the big picture, but they may have difficulty explaining how they did it.

Many people who read this description may conclude incorrectly that they are global, since everyone has experienced bewilderment followed by a sudden flash of understanding. What makes you global or not is what happens before the light bulb goes on. Sequential learners may not fully understand the material but they can nevertheless do something with it (like solve the homework problems or pass the test) since the pieces they have absorbed are logically connected. Strongly global learners who lack good sequential thinking abilities, on the other hand, may have serious difficulties until they have the big picture. Even after they have it, they may be fuzzy about the details of the subject, while sequential learners may know a lot about specific aspects of a subject but may have trouble relating them to different aspects of the same subject or to different subjects.

How can sequential learners help themselves?

Most college courses are taught in a sequential manner. However, if you are a sequential learner and you have an instructor who jumps around from topic to topic or skips steps, you may have difficulty following and remembering. Ask the instructor to fill in the skipped steps, or fill them in yourself by consulting references. When you are studying, take the time to outline the lecture material for yourself in logical order. In the long run doing so will save you time. You might also try to strengthen your global thinking skills by relating each new topic you study to things you already know. The more you can do so, the deeper your understanding of the topic is likely to be.

How can global learners help themselves?

If you are a global learner, it can be helpful for you to realize that you need the big picture of a subject before you can master details. If your instructor plunges directly into new topics without bothering to explain how they relate to what you already know, it can cause problems for you. Fortunately, there are steps you can take that may help you get the big picture more rapidly. Before you begin to study the first section of a chapter in a text, skim through the entire chapter to get an overview. Doing so may be time-consuming initially but it may save you from going over and over individual parts later. Instead of spending a short time on every subject every night, you might find it more productive to immerse yourself in individual subjects for large blocks. Try to relate the subject to things you already know, either by asking the instructor to help you see connections or by consulting references. Above all, don’t lose faith in yourself; you will eventually understand the new material, and once you do your understanding of how it connects to other topics and disciplines may enable you to apply it in ways that most sequential thinkers would never dream of.

Leave a comment »

Knowledge Management….Apa cerita ?

Salam.

Cerita pasal knowledge management lagi, tak habis lagi ke ? Anda dah jemu baca cerita saya ?..cerita pasal KM ni memang tak habis…selagi tak kiamat, selagi ada ilmu, selagi itulah ia masih ada…dan ilmu adalah milik ALLAH s.w.t

km

Macam kartun kat atas kata, perkataan knowledge management mungkin akan pupus tetapi aktiviti menghasil dan mengurus intangible assets (pengetahuan) akan berterusan…kenapa pengetahuan mesti diurus ?

Contoh mudah, muhammad faris dilahirkan sebagai bayi yang comel. Dari umur 1 hari hingga ke 3 bulan pertama, dia belajar daripada persekitarannya. Then dia belajar tarik dada ke hadapan, undur ke belakang, merangkak dan berjalan. Dia juga belajar melalui 5 deria; penglihatan, pendengaran, sentuhan, rasa dan bau. Dia akan mula mengajuk perkataan yang mudah-mudah.. “ta ta ta ta ta…”

Pendidikan tidak formal

Apabila fungsi otaknya berkembang dia akan mula bertanya kerana sifat ingin tahu…begitulah setiap reaksi orang yang normal .. Tiba umurnya 4 tahun, dia dihantar ke kelas pembelajaran tidak formal, untuk mengenal huruf a,b,c….1,2,3…sehingga dia boleh membaca buku cerita…Dia akan mula belajar huruf al-quran sebelum mahir membaca surah tertentu..melukis, mewarna…bermain, bermain dan bermain…bermain juga satu pendidikan…

Pendidikan formal

Cukup umur 7 tahun, bermulalah pendidikan formal di sekolah rendah. Faris akan mula belajar bahasa arab, melayu, inggeris, matematik, sains, seni, muzik dan pendidikan jasmani. Guru-guru yang terlatih mengajar dengan mengikut sukatan matapelajaran yang ditetapkan oleh kementerian pelajaran. Pendidikan formal di malaysia bermula umur 7 tahun sehingga 17 tahun, dari darjah satu hingga tingkatan lima.

Pengajian tinggi

Kemudian, faris akan masuk ke kolej pengajian tinggi selama 4-5 tahun untuk mendapatkan sarjana muda dalam bidang yang dipilihnya…Tiba masanya dia akan mula bekerja…

So, adakah faris telah mengurus pengetahuannya ? Apa akan jadi jika faris tidak dihantar ke sekolah dan kolej pengajian tinggi ? Dia tidak mempunyai pengetahuan formal dari pendidikan formal. Dia akan terus belajar dan menguruskan pengetahuannya daripada sumber yang tidak formal seperti pengalamannya sahaja.

Aplikasi pengetahuan

Di alam pekerjaan pula, keperluan untuk melakukan tugasan amat berbeza semasa dia belajar. Boss dia mendapati faris kurang mahir dalam penyediaan laporan dan kurang lancar semasa pembentangan. Dia dihantar untuk mengikuti kursus penyediaan laporan yang efisien dan juga pembentangan yang efektif. Setelah tamat kursus, faris mempraktikkan ilmu yang didapati dalam kursus ke dalam tugasan beliau. Lama kelamaan, laporan faris menjadi mantap dan pembentangannya menjadi superb..class gitu..Boss dia pun puji….

Faris telah menguruskan pengetahuannya dengan mengaplikasikan pengetahuan apabila diperlukan ke dalam bentuk penghasilan kerja. Tiba masanya, faris akan jadi seorang ketua, boss dia kata dia tidak cukup skill untuk mengurus staff bawahan. Dia pun dihantar untuk kursus leadership skills dan bagaimana menjadi pengurus yang cekap.. Apabila dinaikkan pangkat, dia apply apa yang dia absorb dari kursus tersebut…

Panjang cerita ni, tapi itulah storytelling mengenai knowldge management pada tahap individu..

Sambung lagi..

Setelah lama bekerja kat situ, dekat 8 tahun ler, faris nak tukar angin…dia pergi interview dan dapat kerja dengan perks yang lebih baik dari company sekarang…faris menghantar surat perletakan jawatan kepada boss…dia….boss dia tersengih sebab ingat faris buat lawak…

Letak jawatan

“Ï am leaving boss”…kata faris kepada boss dia.. “bulan ni ada beberapa public holidays, annual leave I carry forward dari tahun lepas ada 10 hari, cuti tahun ni berbaki 12…so hari ni last day saya”…..ha terkejut badak lah boss faris…counter offer ? pujuk ? buat muka kesian ? ungkit kat faris, company dah invest banyak untuk trained you jadi staff yang berdedikasi…you nak blah ? tak kenang budi ke ? kata tak puas hati boss kepada faris…

”I owe nothing boss, tak de service bond ke contract pergi training ke..semua dah expired”…balas faris dengan confident.. tepat 5.30 petang, faris pack barang dia, serah balik laptop opis, pass card, pass gate, dll kepada bahagian sumber manusia dan bersalam-salaman dengan semua staff dan good bye guys…faris pun resign daripada company yang dia start kerja selepas dia grad dulu…ni first job dia ler kat company ni…

Investment on knowledge

“Company ni dah invest banyak kat dia tapi dia blah jugak”…cakap-cakap kat opis..esoknya bila boss datang kerja, dia nak satu repot untuk bentang kepada ahli lembaga pengarah tak pun kepada prospek customer…angkat phone, dial extension 6261…faris tak angkat telefon…mana faris ni..urgent ni..selalu cepat je angkat telefon…boss dah start membebel..minta kat faris, pasti siap…berdesup dia buat kerja

Tanya receptionis, ada nampak faris tak ? jawapan yang diterima….fariskan dah tender semalam…boss lupa ke ? waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, baru boss ingat faris dah tiada..faris pergi dengan segala pengetahuan yang dia ada bersamanya…boss tak sempat copy masuk server, tak pun scan color apa yang ada dalam kepala faris…

Knowledge management

Ha…..baru ler sampai cerita pasal knowledge management……knowledge tu ada kat kepala faris tetapi selama faris berada di company tu, dia telah menguruskan pengetahuannya dengan mengaplikasikan pengetahuan apabila diperlukan ke dalam bentuk penghasilan kerja..bila dia dah tak de kat company tu, apa akan terjadi geng ???? bukan faris yang tak menguruskan pengetahuan dia tapi company telah gagal untuk melaksanakan initiatif knowledge management dengan berkesan…dalam kes ni tak de dibuat ler…

Itu ler pasal knowledge management tu penting bukan saja at individual level tetapi sangatlah pentingnya at organizational level…ini bukan sekadar cerita tetapi selalu terjadi kat opis kita..saya pun dah masak dengar kisah bila staff resign..exit interview lah, after action review lah, postmortem lah macam-macam nama ada..cuma yang pergi jarang kembali…(bukan pergi tak kembali-rabbani)

Huiiiiii……panjang cerita pasal KM…nanti baru cerita falsafah KM pulak….sape guru-guru KM dll…

Comments (1) »

Knowledge Management….Ceritaku

kmcatuncredit: km.typepad.com

Salam…

Knowledge Management (KM) atau pengurusan pengetahuan merupakan satu bidang yang menjadi minat kajian saya masa kini. Satu bidang ilmu yang saya rasa paling sesuai memandangkan saya telah terjerumus dalam pelbagai disiplin ilmu di peringkat pengajian formal. Saya dari aliran sains tulin ketika mengambil SPM dulu.

str

Selepas spm, saya menyambung pelajaran dalam bidang pentadbiran awam di itm dan sempat menjengah sebentar di uia dalam bidang sains kemanusiaan setelah tamat diploma itm. Hampir saja saya terjun ke bidang undang-undang jika tidak kerana bermusafir ke amerika syarikat. Saya meminati bidang pemasaran tetapi diminta menyambung dalam bidang kewangan…kalau kewangan baik saya masuk uum saje beberapa tahun terdahulu…

Di bumi amerika, saya belajar dalam bidang transportation dan logistics kerana teruja dengan status school of business dan program tersebut yang berada pada rangking 5 terbaik seluruh amerika selepas penn state, ohio state, michigan state, indiana state…saya pernah dilantik sebagai panel penilai (bidang logistics) oleh MQA (malaysian qualifications agency), dulu dikenali sebagai LAN (lembaga akreditasi nasional) bagi permohonan penubuhan sebuah kolej swasta berkaitan perkapalan di johor.

Kerjaya saya bermula dalam industri perhotelan, lebih khusus housekeeping…”customer always right”…bidang yang jauh daripada apa yang saya belajar…tapi saya belajar apa itu perkhidmatan pelanggan@customer service..bukan senang nak handle customer ni..lebih-lebih lagi hotel..hanya yang sabar boleh kerja kat hotel..senyum dan senyum dan senyum walaupun kena marah berbakul-bakul..

Bila saya masuk ke dalam industri telekomunikasi, pelanggannya pun berubah…saya bekerja di jabatan sumber manusia dan tertumpu kepada latihan…sebenarnya konsep customer srvice ni terpakai kat mana-mana saja…baik untuk customer luar ataupun dalaman..apabila saya diamanahkan untuk menjaga bahagian pentadbiran, barulah saya berpeluang untuk apply ilmu transportation & logistics sebab kena buat purchasing, stocking, inventory dan juga courier service…insurance pun kena buat…building & utilities..banyak benda nak kena jaga dan tahu…

Empat tahun kemudian saya menyambung ke peringkat sarjana dalam bidang information management atau pengurusan maklumat. Walaupun ia sering dikaitkan dengan library science tetapi struktur program yang baru diperkenalkan, 40% subjek cenderong kepada managing information (issue in information society, information source & management, information storage & retrieval systems, knowledge management), 30% adalah subjek IT (database management, information systems: analysis & design management, multimedia), dan business management adalah baki 30% (business information & marketing, strategic planning & human resource management). Program ini sejajar dengan era baru ekonomi dunia dan berkaitan dengan polisi kerajaan dalam malaysia knowledge-based economy master plan 2001-2010. First time dengar nama KM dan kena ambil subjek “knowledge management”. En Alwi Mohd Yunus, guru KM pertama saya…

kmbookBuku KM pertama saya tulisan Amrit Tiwana

Masa buat masters lah saya jumpa rakan dari pelbagai bidang kerjaya; guru, pustakawan, pengurus it, pensyarah, pegawai bank, jurutera, peguam, dll. Mereka daripada bidang teknikal sudah tidak mahu sambung dalam bidang yang sama, malah bersetuju bahawa program ini sebenarnya menjadikan bidang asal mereka lebih bernilai kerana program ini adalah value added kepada kepakaran sedia ada.

Saya juga setuju dengan mereka..Selepas tamat pengajian, arwah gm saya offer saya jaga it department…huiii gila apa…mana ada basic. Ini kerana saya pernah jadi committe untuk membeli sistem hris yang baru. Bila test sistem saya telah buat repot macam saya buat dalam kelas information systems: analysis & design management . Dia terkejut dan tanya mana saya belajar ? Saya kata masa buat masters. So dia minta orang lain follow repot saya. Kembang sat..walaupun ada yang menjeling..

Fikir punya fikir, saya accept offer dia dan minta kebenaran untuk pergi kursus it…3 bulan saya ikut budak it pergi kelas microsoft certified system engineer (mcse)..sampai satu tahap..saya dah boleh duduk dan sembang pasal server, operating system, firewall, antivirus…siap boleh support user dan upgrade system…saya tidak menoleh ke belakang dan terus meneroka bidang it…saya jadi ketagih ilmu it..semua benda nak tahu…boss pula bila tengok semangat saya, asal saya apply nak gi training je dia approved..tq boss…you’re the best..

mcpSaya jadi orang it dan head user support..saya pun pernah terlibat dengan projek syarikat untuk installation sistem kat asian finance bank (afb) dan jadi pengurus projek it infra untuk sebuah institut pendidikan guru (ipg) di pulau pinang…sedar tak sedar, 5 tahun saya meneroka dunia it…saya berpeluang untuk hadir ke beberapa program it:

1. SecurAsia Congress 2009
2. Electronic Document & Record Mgt. System
3. Malaysia Technology Expo 2009 (MTE 2009)
4. Microsoft SharePoint Best Practices Summit
5. SQL Database Mgt. Scenario Workshop
6. TechNet MSDN Technology Summit
7. Windows Server 2008 Hyper-V workshop
8. MIMOS Technology Preview 2008
9. ACM 2008 (Asean ICT Expo)
10. Microsoft Tech ED 2008
11. Microsoft SharePoint Development
12. Learning Management System (LMS)
13. EduWave E-Learning Mgt. System Training
14. Wireless Controller and Access Point Training
15. Sonic Firewall Configuration Training
16. Cabling Training on Fiber Optic
17. Design Network Schematic Diagram VS BQ
18. Alcatel Switches (Core, Distribution, Edge)
19. Microsoft Windows Server 2008
20. Microsoft Unified Communications 2007
21. CA Network Management
22. Microsoft Tech ED 2007
23. Business Technology at Work
24. CA Expo 2007 (Computer Associates)
25. Telekom Malaysia Biznet 2007
26. Microsoft Business Value Launch
27. Microsoft Premier Sneak View Vista 2006
28. IT Infrastructure Optimization Hands-on
29. Microsoft Tech ED 2006
30. Microsoft Premier Support Boot Camp
31. Network Infrastructure: Network Service
32. Macromedia Flash MX
33. Intensive Web Application Development
34. Networking + Training (Advanced)
35. OSSTMM Pro. Security Tester (OPST)
36. Microsoft System Management Server 2003
37. Introduction to Linux Desktop
38. Microsoft Security Conference 2005
39. Managing Microsoft Windows 2003 Server
40. Microsoft Tech ED 2004
41. Network Infrastructure: Network Host
42. Maintaining Microsoft Windows 2003 Server
43. Deploy & Managing ISA Server 2000
44. Microsoft Exchange Server 2003 Training
45. E-Lock WatchGuard Firewall System Training
46. Fundamentals of Network Security
47. Hands-on Lab & Technical Workshop
48. Microsoft Certified System Engineer (MCSE)

Saya juga pernah masuk team sales untuk jual program e-education kepada universiti…siap dapat business card dengan title subject matter expert (SME)….expert ke ???? Menghadiri beberapa program majlis e-pembelajaran ipta malaysia (meipta), depa guna moodle open source.

Pada may 2006, saya kembali ke uia (harun m. hashim law center) untuk buat certificate in company administration. Selama setahun atau 2 semester saya belajar satu bidang baru untuk kelayakan sebagai company secretary…program ni hanya ada kat uia..program utama untuk jadi company secretary ialah lulus profesional program institute of chartered secretaries and administrators (ICSA)..ini bukan jadi secretay boss…ini untuk jadi company secretarial yang masuk board meeting…so belajarlah saya pasal, law of meetings, practice of company secretarial, company law 1965 dan corporate tax…semua lulus cukup makan je…grad jugalah tahun 2007…yang penting dapat ilmu…

Then pada bulan ogos 2008, boss it lama saya (yg selalu approved training saya) telah diminta oleh pihak pengurusan untuk set up satu department bernama knowledge management…jeng, jeng..jeng…sayalah yang dia minta untuk masuk department knowledge management…management pun tak soal, terus masukkan saya ke situ…

Saya rasa macam tak percaya saya akan masuk ke KM department….then tahun 2009 kami dapat boss lagi besar bertitle senior general manager…saya minta dia pakai title chief knowledge officer (CKO) tapi dia tak mau..sebab dia pun tak tau km tu mende…sudah…??? dia pula minta kami survey company mana ada km, so kami pun pi visit petronas dan melawat prof. peter woods di mmu cyberjaya…tak lupa dr. juhana di ukm untuk tengok sistem HikMas. ohhh camni km rupanya…duit ada untuk projek km ?

mmukm

Pertengahan tahun 2009, saya dan isteri mendaftar sebagai pelajar phd separuh masa di sebuah universiti tempatan dengan niat untuk menambahkan lagi ilmu dalam disiplin km…sejak 2009, kami akan pergi conference untuk present paper dalam bidang km walaupun merangkak dan berstatus novice jika dibandingkan dengan pakar-pakar hebat bidang km di malaysia….

kmice12

Awal tahun 2010, saya dengan boss saya tadi pi buat certification program bernama certificate in knowledge management di JT frank academy untuk jadi internal km facilitator.

?????

Kami berpeluang untuk menyertai persatuan capaian maklumat dan pengurusan pengetahuan (www.pecamp.org) dan pernah juga jadi ajk kerja..dapat berkenalan dengan pakar km seperti prof dato’ dr halimah, prof dr. juhana, prof tg mohd sembok dll.

Tahun lepas, kami dapat pula menghadiri inaugural KM conference 2012 anjuran bank negara malaysia..banyak ilmu yang kami dapat yang mana saya katakan program ini bertaraf dunia…syukur ya ALLAH atas kurniaan ilmumu kepada kami.

Begitulah cerita mengenai knowldge management dan kaitannya dengan saya…ilmu yang saya dapat adalah ilmu ALLAH. Dia pinjamkan kepada saya dan saya akan gunakan dengan baik..KM dapat menyatukan apa yang saya ada untuk dikembangkan dijalan ALLAH…ameen..

Comments (4) »

Thesis vs Dissertation..

phd100699s

Salam.

Hari ni saya nak bercerita pasal thesis vs dissertation. Ramai yang dah tahu apa benda ni tapi saje nak tulis kat sini. Macam kereta vs teksi…ha ha ha …kedua-duanya motokar..tapi ada ke orang kata saya drive teksi ke tempat kerja atau pak cik bawa kereta tadi tak stop masa saya tahan kereta dia kat tempat menunggu kereta…sekarang anda faham bezanya ? pernah dengar “prebet sapu atau kereta sewa” ?

phd110599s

Kalau ikut bahasa akademik:
Tesis- laporan akademik yang pendek sedikit daripada laporan phd. Metodologi yang digunakan mudah dan tidak mendalam..isu yang dikaji tidak sukar..

Wiki kata cam ni:

A thesis or dissertation is a document submitted in support of candidature for an academic degree or professional qualification presenting the author’s research and findings. In some countries/universities, the word “thesis” or a cognate is used as part of a bachelor’s or master’s course, while “dissertation” is normally applied to a doctorate, while in others, the reverse is true.

The word dissertation can at times be used to describe a treatise without relation to obtaining an academic degree. The term thesis is also used to refer to the general claim of an essay or similar work.

So, jadinya…senang cerita tesis untuk degree dan masters, dissertation pula untuk tahap yang lebih tinggi…phd.. saya sempat sms kawan saya iaitu dr mat di uitm perlis. dia dapat phd daripada uum. Tanya dia untuk defend proposal kena berapa pages ? Sebab dr ot kata masa dia kat university adelaide, dia punya dalam 30-40 pages..then dr mat reply, uum kira by words…so bila saya cek polisi university, untuk phd mesti karang 80,000-100,000 patah perkataan…dalam 300 pages beb…untuk masters dalam 50,000 words….bila tengok angka puluh ratus ribu,…ramai ler yang jadi kecut….

phd031205_ads

Ada seorang opismate saya buat masters di uia tapi tak grad sebab tak hantar final thesis. Alasannya tak ada masa, tak jumpa tajuk, tak reti nak buat chapters, dll alasan. Saya pernah bagi dia pinjam contoh tesis untuk jadi rujukan tapi tak jalan juga..anehnya sembang bab research methodology dia terre…t tail lah, correlation, error 2…semua term dia tahu tapi tesis tak siap-siap..Sedara saya buat mba, dah habis course work, pun sama final thesis tak siap…delay 1,2,3 sem then setahun, dua tahun lepas tu senyap…hanya kerana tesis…

Jadi tesis ni boleh tahan lah dia punya fear factor pada sesetengah individu…

Leave a comment »

Dropbox Yang Sungguh Cool….

dropbox

Salam..

Selepas baca blog Dr OT, satu per satu benda saya buat. daripada mendeley, google scholar, dropbox pula…semua saya dah sign-in, register, download dan install.

Bagi sesape yang belum tahu, dropbox in storage percuma di alam maya. Boleh simpan file backup yang penting-penting. Mula-mula kena register pakai nama kita then log-in pakai email kita dan letakkan password. Bila dah register, kita kena download dropbox application untuk link dengan pc kita…bila start install…dia mai lagu ni…

drop1

Elok baca info supaya kita yang first time ni tahu apa bendanya ni…

drop2

Folder kat PC kita untuk mudahkan kita upload files ke dropbox…tapi kita boleh access files daripada PC orang lain jugak untuk dapatkan files yang dah kita simpan…

drop3

Notification area untuk permudahkan kita juga bila manage files..

drop4

Folder kita di dropbox boleh di share dengan kawan-kawan…DR OT share dokumen seperti manual, template dalam dropbox ler…

drop5

Selamat mencuba….

Leave a comment »