Archive for Travel Notes

Kompleks Sejarah Pasir Salak

Salam.

OTW balik kl, jalan di gopeng mula slow, exit dan terus ke teluk intan kononnya surprise ke menara condong.

Melepasi kampar then ikut signboard ke teluk intan. Tetiba ternampak signboard kompleks sejarah pasir salak yang berzaman dah nak visit. Selalunya signboard ni appear di exit tol changkat jering, jauh ooo nak pi dari situ. Memang tak plan dan terlintas di minda tapi macam ditunjukkan jalan untuk ziarah.

Masuk satu simpang ke kg gajah, mak aii kenapa jalan kampung ni jem. Alahai teringat jambatan teluk intan tutup.

Redah je tapi niat ke pasir salak mesti tercapai hari ni. Nak balik semula jenuh la aii. Mamban di awan, sg manik, tg tualang, cenderong balai, nama-nama pelik dah keluar.


Hari ni tawaf perak hilir. Ingatkan menara condong kena lalu jambatan sultan yusof di batak rabit.

Tapi dah tak larat nak redah so cari jalan ss ke bidor le lepas ni.


Dapat masuk terowong masa pun dah kira ok. Tak snap dalam tu sebab tak boleh kan. Galeri keris pula tutup. Kempunan putera saya nak tengok keris.


Bawa puteri kedua dan putera bongsu tengok tempat jww birch kena bunuh pada 2 november 1875.


Di tepi sungai inilah ketika sedang mandi di waktu pagi 2 november 1875, birch kena bunuh. Tapikan mat saleh mana mandi pagi. Besar kemungkinan tengah melabur di rumah mandi. He was in a deep shit!


Ada beberapa tugu kat sini.

Ini tugu menghargai perjuangan orang melayu menentang penjajah. Di sinilah bermula penentangan terhadap british dan selepas itu berlaku di semua negeri melayu. Kawasan ini asalnya adalah kubu dato’ maharaja lela. Beliau ialah orang besar berlapan dan penghulu pasir salak.


Ini pula tugu peringatan birch kena bunuh.


Menara tinjau pun ada. Ada juga rumah kutai perak di kawasan ini.


Kalau mudik ke hulu boleh sampai kuala kangsar dan grik.


Galeri sejarah pula tak buka kepada umum hari ni.

Walaupun sekejap, kesannya amat mendalam kepada kita orang melayu. Jangan bermain api di dalam sekam.

Advertisements

Leave a comment »

I have been to French Border

Salam Eid Mubarak.

Just to share my trip to French border last February from Geneva.

This is a write up about that border.

The closest bigger French town to Geneva is Annemasse, located only 4 kilometers east from Geneva, so it actually merges with Geneva city and borders are practically non-existent – its all the way the urban area with regular streets, shops and restaurants.


Many people working in Geneva live here and travel to Geneva daily.

For a Geneva visitor, Annemasse is a great place to get a day break, get a coffee and French lunch, do some shopping or be accommodated here.

Prices are about half of those in Geneva.


The easiest way to reach Annemasse is to take the tram number 12 to Moillesulaz (final stop) and cross the French border there by foot (Moillesulaz-Douane at street Rue de Geneve).

Leave a comment »

Ramadhan di bumi acheh@samudera pasai

Salam.

2 Jun bersamaan 7 ramadhan, saya dan dua adik lelaki saya tiba di bandara sultan iskandar muda, banda aceh dengan pesawat AA.


Syukur, Allah makbulkan doa kami nak ke sini. Tanah nenek moyang kami juga sebenarnya.

Pesawat tiba jam 8.40  tapi waktu indonesia barat (wib), lewat sejam.

Urusan cop paspot berjalan lancar. Kat luar gate ketibaan ada macam satu sambutan. Rupanya kat paper pagi ni, first page. Nelayan acheh hanyut sampai ke thailand pulang ke acheh sama flight dengan kami dari kl.

Ramai pak supir datang nak beri khidmat taxi. Dalam ramai-ramai tu ada pak akbar, menawarkan tarif taxi RP500,000 (RM162) untuk naik avanzanya ke mana aja. Dah bunyi slang indon plak. Tukaran matawang semalam RP1 juta = RM324.

Adik bongsu saya nak tengok bot nelayan atas rumah orang. Seingat saya kat gampong lampulo. Kalau google taip je wisata tsunami boat atas rumah. Keluarlah tu.


Ada senarai 800 + nama penduduk yang meninggal akibat tsunami 2004. Ada dua tiga penduduk datang macam nak jadi storyteller. Adik saya sempat beli buku dari embah di situ, membeli sambil menderma.

Destinasi seterusnya dalam list ziarah ke banda acheh adalah muzium tsunami.


Miniature keadaan rumah selepas tsunami.


Miniature bayangan tingginya ombak di tepi pantai yang menelan penduduk.

Model skala banda acheh menjadi padang jarak padang terkukur selepas tsunami berbanding sebelum kejadian.


Banyak naskah al quran rosak akibat tsunami.


Dalam senarai ada 5 masjid yang terselamat tapi 3 je yang dekat. Dua lagi kena travel 2-3 jam baru sampai so singgah yang reachable seperti masjid raya baiturrahman, baiturrahim, dan rahmatullah. Masjid kuede teunom 68 km dari banda acheh dan masjid al ikhlas di lhoknga.

Sambil tunggu nak cek in hotel pukul 12, kami melawat masjid baiturrahim di ule le. Masjid di ule le tinggalan raja acheh abad ke 17 dulu. Kami tak eja ule le  ikut tulisan acheh sebab pak supir kata bunyinya gitu.


Masjid ni dekat dengan pantai dan jeti ke pulau weh @ sabang.


Sayup-sayup pulau weh tapi orang acheh sebut sabang.


Kami nak ke hotel, mandi dan solat jumaat di masjid raya baiturrahman.


Waktu jumaat jam 12.39, kami sampai jam 12.20, dah penuh orang kat luar.


Macam kat madinah pula rasanya solat jumaat dengan bersejadahkan lantai marmar putih di bawah payung gergasi yang baru dipasang. Masjid penuh sesak dengan jemaah.


Lepas solat jumaat adik saya nak tengok kapal janakuasa letrik bernama PLTD Apung 1 seberat 2600 ton yang hanyut dari jeti dan mendarat kat desa punge, blancut.


Panjang juga la kapal ni.


Ada monumen sebagai rekod waktu kejadian tersebut.

Time ni memang dah tak larat, nak naik ke atas dan masuk ke dalam kapal.


Masjid ketiga dalam senarai masjid tsunami ialah masjid rahmatullah di lampuuk.

Seterusnya ialah kubah masjid hanyut di gampong guroh. Saya dan adik sempat tawaf 7 kali sambil berzikir di keliling kubah.


Ada madrasah kecik di tepi kubah.


Teringat nak ziarah makam syiah kuala, atau sheikh abdurrauf bin ali al fansuri, ulama ketika pemerintahan 4 ratu acheh. Sori photo shoot makam enggak dibenar ye.


Sampai kat sini dah masuk waktu asar. Adik saya berjemah di surau di kawasan makam. Ada wakaf dan beberapa bangunan. Mengikut kata pak akbar, hari rabu ada jamuan bila “potong kambing” orang bayar nazar.


Dua jam lagi nak berbuka. Nak balik hotel, mandi dan ke kedai makan dekat masjid baiturrahman untuk berbuka serta solat terawih. Sebelum tu pak akbar singgah pasar juadah sebab adik saya request nak cari kuih acheh.

Kami book hotel sei, 1.6 KM dari masjid. Agak jauh dari pusat bandar tapi hotel berdekatan fully booked. Ada lawatan kerajaan melaka katanya.

Lepas solat kami menapak ke hotel, exercise dan singgah minum kopi, dll.


Akibat full power digunakan semasa hari pertama, hari kedua adik saya fully charged. Pukul 2 petang baru ke pasar aceh untuk cari apa yang patut. Balik hotel kami naik labi-labi dengan bayaran RP20,000. Sebelum tu tanya boleh naik 2 orang pak ? 3 pun boleh bonceng di belakang. Bila tengok kami 3 orang badan sado  tersenggih dia. Tapi motor dia jalan dengan gear 2 je dari pasar aceh ke hotel.

Suruh pakcik tunggu jap, kami mandi dan ke warkop hendra-hendri untuk berbuka. Kali ni makan bakso. MasyaAllah ada makam sultan acheh, sultan jamalul alam badrul munir, yang berketurunan arab, di kawasan ini.

Terbuka satu kunci susur galur keluarga. Patutlah macam berat je nak ke makam sultan iskandar muda mahkota alam. Rupanya, lineagenya dari sini ye. Syukur, pertunjuknya diberi di bulan yang mulia ini. Jauh kami datang mencari. Adik-adik seronok merasai juadah berbuka hari ini manakala saya tersenyum penuh syukur. Yang highlight pasal petunjuk ialah adik bongsu saya, macam pas baton, info diserahkan, urusan menjejak dan menghurai ialah saya.

Kami skip lawatan ke taman sejarah gunongan, muzium aceh, monumen kapal terbang pertama aceh dan rumah cut nyak dhien (tutup hari jumaat), mungkin next time lah. Sebenarnya 2 hari full memang cukup untuk ziarah banda aceh.

Kalau first time datang, biar datang hari jumaat.  Hari pertama bila sampai dari airport boleh ziarah:

1- bot atas rumah di lampulo then terus ke

2- makam syiah kuala, sebab satu jalan.

3-muzium tsunami (dalam sejam habislah)

4-muzium aceh

5-masjid baiturrahim di ule le, sambil usha pulau weh dari jauh

balik ke hotel cek in dan simpan barang

6-Solat jumaat di masjid baiturrahman

7-ke kapal apung

8-ke masjid rahmatullah di lampuuk

9-rumah pahlawan wanita cut nyak dhien (kena cek waktu buka)

10-kubah masjid di kampung guruh

Kami ziarah time bulan ramadhan, masa lunch skip tapi dahaga jugalah..

Pak akbar kata masa bulan ramadhan waktu malam meriah, kalau bulan biasa sepi lah banda aceh ni. betul juga.

Malam terakhir dapat terawih di sini. Hati terasa sayu, berdoa sebanyak mungkin, niat nak datang lagi ke bumi ini.

Selepas solat subuh di masjid al anshar kp. mulia berdekatan hotel, pak akbar menunggu kami seawal jam 5.40 pagi untuk menghantar kami ke bandara. Saya sempat berikan buah tangan jus mangga kepada pak supir itu.

Kami pasti kembali….

 

Leave a comment »

Kota Heraklius@Constantinople@Islambol@Istambol

Salam,

Segala puji bagi ALLAH s.w.t kerana memakbulkan doa dan impian hambanya.

Impian ke negara turki dan khususnya istanbul telah lama saya impikan. Dapat transit pun jadilah. Dengan kuasa ALLAH, perjalanan pulang dari geneva ke istanbul terganggu kerana terlewat sampai. Terlepas connecting flight dan terpaksa menunggu penerbangan gantian selama 13 jam lagi.

Rakan rombongan terus buat plan untuk jalan-jalan di istanbul. Alhamdullillah. Dapatlah saya melawat dan solat di surau di bangunan Hagia Sophia@Aya Sophia. Terujanya saya sejak membaca novel ni.

https://dusunraja.wordpress.com/2012/11/28/sultan-muhammad-al-fateh/

Walaupun tak sempat nak masuk kerana masa yang terhad, bayaran 40 uero serta Q yang panjang, niat saya akan datang dan masuk dengan isteri tercinta suatu masa nanti. Semoga ALLAH makbulkan doa ini.

Boleh bayangkan Aya Sophia ini dibina pada tahun 537, adalah sebuah gereja ortodok kristian sehingga tahun 1453. Selama 916 tahun adalah tempat ibadat orang kristian sehinggalah ia jatuh ke tangan Sultan Muhammad Al-Fateh. Ia menjadi masjid sehinggalah pada tahun 1931 dan dijadikan sebuah muzium. Selama 478 tahun ia menjadi tempat umat islam beribadat.

Teringat kata-kata Nabi kita tentang kota ini, hanya yang terbaik akan menaklukinya. Rom timur jatuh pada tahun 1453 dan Rom barat iaitu rome di italy juga akan jatuh suatu hari nanti.


Istana koptapi pun tak sempat nak masuk. Banyak muzium kat area ni tapi cam biasalah masa tak cukupkan.

 


Dapat singgah kat kawasan warisan dunia ni pun dah rasa amat bersyukur. Dapat ilmu, solat di bangunan aya sophia dan solat di masjid biru juga.

Leave a comment »

Sambut Hari Kelahiran di Geneva, Switzeland

Salam.

Seawal pukul 22.29 waktu zurich atau pukul 5.29 waktu malaysia, puteri sulong dah hantar video harijadi buat saya.

Terharu rasanya tanpa mereka di sisi. Penuh dengan gambar kehidupan yang diambil daripada album saya.

Seawal 8.30 kami bertolak ke geneva dari zurich. Saya tak cakap kat sesiapa pun kecuali kat dua orang.

Di geneva, slyvia, tourist guide tempatan bawa kami melawat bandar geneva. Sebelum balik saya tunjuk paspot saya dan tarikh lahir. Dalam bas dia nyanyikan lagu birthday dalam bahasa perancis.

Semasa dinner, team member beli kek dan nyanyikan lagu birthday, tq all.

Ini saya kongi gambar di geneva.


Kek yang sempat dibeli, tq YB & team.


Tourist guide kami, slyvia, mak dia orang spain, bapa orang swiss.


Geneva old town.

Meriam dari vatican city bersama lukisan tentang julius caesar.

Air pancut ‘Jet d’Eau’ (bunyinya Jeddo) yang terkenal di tasik geneva. Memancut air setinggi 140m. Mula memancut sejak 1886.

Satu lagi icon di geneva ialah flower clock atau jam bunga..

Ini pula the broken chair di the place des nations setinggi 12 meter. Monumen buat mereka yang hilang kaki akibat periuk api semasa perang. Lokasi dekat dengan hq pbb geneva.

Apa lagi ye ? ohhh ini hq pbb

Di permandangan di bandar geneva.

Leave a comment »

Merentasi Bumi Austria

Salam.

Dari Munich ke Zurich rupanya kena lintas bumi Austria.


Rezeki Allah buat saya, dapat juga ziarah bumi Austria.


Ini sempadan antara dua negara. Tak payah cop paspot.

View sepanjang perjalanan di pekan dornbirn, Austria.

Sempat melawat muzium persendirian koleksi rolls royce di pekan dornbirn.

Tapi koleksi kereta-kereta buruk je lah…

Engin kapalterbang pun ada..

Ada kesah pasal lawrence von arabien

Cerita pasal aktiviti membina enjin suatu ketika dahulu…

Leave a comment »

Menjejakkan kaki di bumi Munich, Germany

Salam.

Tidak terlintas langsung saya akan ke munich. Cuma adik saya pernah bagi baju adidas berlin final uefa cup 2015 dan boss bagi tshirt berlin. Sesungguhnya Allah jua pemberi rezeki yang tidak kita sedari.


Dari udara sebelum turun di airport munich. View yang cantik.

Sampai dah di bumi munich atau orang jerman panggil munchen, juga bavaria.


Mak oiii teksi munich…..


On the way ke hotel sempat singgah stadium bayern munich…


Ini pula hotel penginapan kami

Petangnya kami ada meeting dengan agensi kerajaan malaysia.

Meeting dari jam 4-5.30, 5.42 dah maghrib….

Suasana senja

Marienplaz, the heart of city of munich. Di zaman pertengahan, kawasan ini adalah pasar, tempat festival dan akitviti sosial…tak sangka dapat melangkah di tempat lahirnya parti Nazi di bawah hitler yang terkenal itu. hehe saya fan team footbal germany, saya ada banyak koleksi jersi jerman.

Tiba di sini dah gelap selepas meeting di MIDA Munich tadi.

Malam pun semakin sejuk.

Ini pula restoren bawah tanah masa kami dinner bernama Ratskeller dengan design abad ke 19.

Leave a comment »