Archive for Travel Notes

Santai di Cherating

Salam.

Minggu lepas adik saya dan family di kb plan nak datang cherating. Kami dua family terus book hotel. Inilah time nak kumpul time cuti sekolah.

Pagi ni saya dan wife jalan kaki ke pantai cherating.

Saya baru tau cherating ni tempat orang surfing wave.

Ini pula peringatan kesan bahan buangan.

Advertisements

Leave a comment »

Alauddin Riayat Shah

Salam.

Semalam saya ke Pagoh kerana ada program di sana. Sebelum pulang saya sempat ziarah makam sultan melaka ke 7, Sultan Alauddin Riayat Shah (1477-1488) di kg raja.

Raja Hussain atau Sultan Alauddin Riayat Shah mangkat di bulan ramadhan pada usia 30 tahun. Baginda memilih pagoh untuk beruzlah sebelum menunaikan haji di mekah. Dikatakan baginda mangkat kerana diracun.

Saya sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah dan akan menyampaikan salam baginda kepada Rasulullah apabila saya menunaikankan umrah nanti.

Politik di istana melaka memang hebat. Kuasa, kedudukan dan hartalah yang telah mengelapkan hati ramai pemimpin pada zaman itu. Sejarah tetap berulang.

Semoga ia menjadi pengajaran kepada kita semua.

Leave a comment »

Kuching oh Kuching

Salam.

Ketika saya mula menulis di dusunraja.wordpress, ia sempena tarikh cantik 11.11.11@ 11hb November 2011. Ketika itu kami sekeluarga datang ke sini atas urusan PhD kami.

7 tahun sudah berlalu, semalam saya ke sini atas urusan kerja. Banyak yang dah berubah.

Ada jambatan dari riverside ke kuching selatan. Jambatan bengkok berbentuk huruf S diberi nama jambatan darul hana.

Boleh bertukar warna pula.

Saya dah naik hingga ke hujung, Sampai kat tengah rasa macam mabuk sebab ia vibrate. Sapa tak mabuk memang terra. Harus cuba kalau ke sini.

Leave a comment »

Tanjung Piai @ Pulau Kukup

Salam.

Niat untuk melawat tanjung piai dah lama dalam senarai tempat harus melawat namun masa tidak mengizinkan.

Minggu lepas, sebaik sahaja habis kerja di bandar penawar, ajak adik bongsu saya jelajah tg piai. Dia kata ok je, kami bertolak pada esoknya dari masai ke pontian.

Lebih kurang 1 jam, kami sampai di serkat. Nak ke tg piai ada dua pintu masuk. Ada pusat kawalan radar maritim (bangunan putih).

Mana dia monumen tg piai ni?

Ini dia tugu tg piai. Kat kaunter kena bayar yuran masuk RM5.30 seorang. Geng monyet dok usha, kita bawa makanan apa, dok tunggu nak pau.

Kalau nak poskan poskad dari sini, boleh beli poskad kat kaunter dan masukkan ke dalam posbox ini.

Ada menara tinjau yang boleh dipanjat.

Kami terus berjalan ke hujung jeti.

Nun di hujung sana pulau karimun, tempat orang berhibur @tanjung balai.

Kami nak ke glob tapi air pasang, laluan tenggelam so kena tunggu air surut.

Cuak juga berjalan atas air laut.

Dulu ada dataran tapi dah terhakis. Rupanya laluan ke sana baru saja siap dibaiki. Frust juga datang jauh-jauh tak boleh ke sana.

,

Huruf-huruf “Penghujung Selatan Tanah Besar Asia” @ The Southernmost Tip of Mainland Asia, pun dah ronggak. Mencacatkan view la bila snap gambar.

Semakin lama banyak yang dah hilang.

Next kami ke pekan kukup untuk ke pulau kukup.

Kami naik ni ke sana….

(Gambar Kredit kepada tuan bot)

Pergi balik RM5 sorang.

Kejap je sampai tak sampai 5 minit dari jeti kukup.

Inilah pulau paya bakau terbesar di dunia yang tidak dihuni oleh manusia.

Jom tour pulau kukup@pulau pisang.

Macam gelungan StarGate SG1, transporter ke dunia lain.

Baca Bismillah, terus jalan…tengok kita keluar ke mana?

Gambar kredit drone….

Bentuk pulau kukup ni.

Berjalan dalam sejam boleh cover semua tempat menarik di sini.

Cuba amazing race…berhati-hati jangan jatuh ye. Melangkah dari satu log pokok untuk ke seberang.

Kami panjat menara tinjau dan melihat 360 degree.

Cukup sejam kami ke jeti, sayangnya jambatan gantung sudah tiada lagi. Alasan untuk keselamatan.

Leave a comment »

Kembara Kuta Raja

Salam.

Minggu lepas, saya dan isteri ada conference di universiti syiah banda aceh.

Angkut semua ke sana. Bagi saya ini kali kedua datang ke banda aceh sejak bulan ramadhan lepas.

Macam biasa lah habis urusan kerja, aturkan visit di venue penting. Kali ni saya highlight benda baru yang kami tak pergi dulu.

Ini lah taman sari gunongan. Ia dibina semasa pemerintahan sultan iskandar muda (1607-1636). Ketika acheh menawan pahang (1613-1615) yang turut ditawan ialah anak raja pahang yang jelita iaitu puteri kamaliah. Puteri kamaliah dijadikan permaisuri oleh sultan aceh itu. Ironiknya, puteri kamiliah ini sebelumnya adalah isteri raja abdullah, adinda kepada sultan johor yang ditawan aceh. Kerana rindu kepada negeri pahang yang dikelilingi gunung (atau still in love with her husband), sultan mendapat idea untuk membuat satu binaan seperti gunung di kawasan istana permaisuri untuk bercanda dan divert kerinduan puteri kamaliah kepada negeri pahang.

Sebagai penasihat sultan, puteri kamaliah turut menyumbang kepada sistem politik aceh. Idea beliau diterima sultan untuk mewujudkan majlis mahkanah rakyat. Ia seperti sistem pembahagian kuasa.

Adat bak Poe Teumeureuhoom

Hukom bak Syiah Kuala

Kanun bak Putroe Phang

Reusam bak Lakseumana

Hukom ngon adat

Lagee zat ngon sifeut

Leave a comment »

Kompleks Sejarah Pasir Salak

Salam.

OTW balik kl, jalan di gopeng mula slow, exit dan terus ke teluk intan kononnya surprise ke menara condong.

Melepasi kampar then ikut signboard ke teluk intan. Tetiba ternampak signboard kompleks sejarah pasir salak yang berzaman dah nak visit. Selalunya signboard ni appear di exit tol changkat jering, jauh ooo nak pi dari situ. Memang tak plan dan terlintas di minda tapi macam ditunjukkan jalan untuk ziarah.

Masuk satu simpang ke kg gajah, mak aii kenapa jalan kampung ni jem. Alahai teringat jambatan teluk intan tutup.

Redah je tapi niat ke pasir salak mesti tercapai hari ni. Nak balik semula jenuh la aii. Mamban di awan, sg manik, tg tualang, cenderong balai, nama-nama pelik dah keluar.


Hari ni tawaf perak hilir. Ingatkan menara condong kena lalu jambatan sultan yusof di batak rabit.

Tapi dah tak larat nak redah so cari jalan ss ke bidor le lepas ni.


Dapat masuk terowong masa pun dah kira ok. Tak snap dalam tu sebab tak boleh kan. Galeri keris pula tutup. Kempunan putera saya nak tengok keris.


Bawa puteri kedua dan putera bongsu tengok tempat jww birch kena bunuh pada 2 november 1875.


Di tepi sungai inilah ketika sedang mandi di waktu pagi 2 november 1875, birch kena bunuh. Tapikan mat saleh mana mandi pagi. Besar kemungkinan tengah melabur di rumah mandi. He was in a deep shit!


Ada beberapa tugu kat sini.

Ini tugu menghargai perjuangan orang melayu menentang penjajah. Di sinilah bermula penentangan terhadap british dan selepas itu berlaku di semua negeri melayu. Kawasan ini asalnya adalah kubu dato’ maharaja lela. Beliau ialah orang besar berlapan dan penghulu pasir salak.


Ini pula tugu peringatan birch kena bunuh.


Menara tinjau pun ada. Ada juga rumah kutai perak di kawasan ini.


Kalau mudik ke hulu boleh sampai kuala kangsar dan grik.


Galeri sejarah pula tak buka kepada umum hari ni.

Walaupun sekejap, kesannya amat mendalam kepada kita orang melayu. Jangan bermain api di dalam sekam.

Leave a comment »

I have been to French Border

Salam Eid Mubarak.

Just to share my trip to French border last February from Geneva.

This is a write up about that border.

The closest bigger French town to Geneva is Annemasse, located only 4 kilometers east from Geneva, so it actually merges with Geneva city and borders are practically non-existent – its all the way the urban area with regular streets, shops and restaurants.


Many people working in Geneva live here and travel to Geneva daily.

For a Geneva visitor, Annemasse is a great place to get a day break, get a coffee and French lunch, do some shopping or be accommodated here.

Prices are about half of those in Geneva.


The easiest way to reach Annemasse is to take the tram number 12 to Moillesulaz (final stop) and cross the French border there by foot (Moillesulaz-Douane at street Rue de Geneve).

Leave a comment »